Bus eller godis?

Bus eller godis? Tiden är här för dörrknackning, utklädda barn, grinande pumpor, skräckfilmer och kalla kårar. Andra håller sig till den mer traditionella högtiden all helgonsafton.
Bus eller godis?

Det känns som att den här hösten har gått otroligt snabbt. Vi är redan framme vid Allhelgonahelgen och Halloween. En helg och en dag som uppmärksammar våra förfäder på olika sätt. I Sverige är den traditionella dagen Alla helgons dag eller egentligen Allhelgonadagen. Under denna helg är det många som besöker en kyrkogård, tänder ett ljus och skänker en tanke eller två till de som gått bort.

Ungefär samtidigt, den 31 oktober utspelar sig Halloween, då tänder vi ljus i pumpor, klär ut oss och ropar bus eller godis. Personligen blir det mer en tid för mig att hänge mig åt diverse mer eller mindre obskyra skräckfilmer, så som Night of the living dead, som känns synnerligen passande en sådan kväll.

Night of the living dead är en klassisk zombiefilm regisserad av George A Romero 1968. När jag snubblade över den i tidningar som Fangoria och Film & Video med flera i slutet av 1980-talet var den omöjlig att hitta i Sverige, på grund av de debatter om video-våld som då stoppade många filmer, gamla som nya. Idag finns den tillgänglig via statens egen play-kanal. Tiderna förändras och filmen rekommenderas!

Bild från DinVinGuide
They're coming to get you, Barbra… Look, there comes one of them now… Here he comes now! I'm getting out of here! (Från inledningsscenen ur Night of the living dead 1968)

Vad är då Halloween? Vad är det vi firar eller uppmärksammar den 31 oktober?

Halloween är en högtid med rötterna på Irland och i Skottland. För många är det dock den amerikanska varianten där man tävlar om de mest skrämmande husdekorationerna, där utklädda barn går från dörr till dörr och skriker bus eller godis. Traditioner som utvecklades av emigranter som kommit till USA.

Halloween är en gammal högtid med kopplingar till kelternas firande av Samhain, som i sin tur är besläktat med vikingarnas höstblot. Ursprungligen handlar Halloween om livet och döden. Det är en natt då gränsen mellan de levande och de döda synliggörs och de dödas själar återvände till jorden. Det var en natt som uppfattades som farlig, för att möta dessa faror började man att tända eldar och klä ut sig för att skrämma bort onda andar.

På Irland kallades den vanligen för All Hallows’ Eve. Orden drogs samman och blev efterhand Halloween. Det är i princip samma natt som i Sverige kallas Allhelgonaafton, vilken föregick Allhelgonadagen som tillsammans blir Allhelgonahelgen. Men bakgrunden till dagarna skiljer sig åt…

Bild från DinVinGuide

Allhelgonahelgen – good bye sunshine

Firandet av Allhelgonadagen var från början en katolsk högtid för att fira helgon, de äldsta beläggen vi har för den i Sverige går tillbaka till det sena 1100-talet. Traditionen att fira Alla själars dag kommer från benediktinerorden och kan ledas tillbaka till år 998. Då en abbot i ordern börjat att hedra de döda genom att ringa i kyrkklockorna och hålla dödsmässor, detta blev en årlig ceremoni som inföll den 1 november och med tiden blev en tradition som spred sig över Europa.

Allhelgonaaftonen och Alla helgons dag har med andra ord en annan bakgrund än Halloween även om namnen är besläktade. Bägge högtiderna markerar också att sommarhalvåret är slut och att vintern började. Men i den katolska varianten var det helg att minnas helgonen och senare släktningar som dött snarare än att råka möta dem vid midnattstimman.

Allhelgonadagen levde kvar i almanackan fram till år 1772 och firades alltid den 1 november. I samband med en kalenderreform togs den bort. Under slutet av 1800-talet vaknade den dock till liv, likt en vampyr eller zombie. Vissa började med att sätta ljus på sina släktingars gravar kring Allhelgonahelgen, denna tradition tog fart och blev mer allmän under början av 1900-talet.

Den nya traditionen ledde till att Alla helgons dag åter blev en helgdag år 1953, den infaller alltid på en lördag mellan den 31 oktober och 6 november. Med andra ord sammanfaller den ibland med Halloween, dock inte i år.

Allhelgonahelgen inleds med Allhelgonaaftonen som alltid infaller på fredagen och fäljs av Alla helgons dag på lördagen samt Alla själars dag på söndagen. Det senare är traditionellt den dag man hedrar sina döda anhöriga genom att tända ljus och be för dem, även om många nuförtiden tänder just på fredagen eller lördagen istället.

Bild från DinVinGuide

Ska man äta eller dricka något särskilt under Halloween eller Allhelgonahelgen?

Varken Halloween eller Allhelgonahelgen har några speciella mattraditioner vid sidan av godis. Med andra ord är vi ganska fria att njuta av det vi själva tycker är bäst. En del gör säkert gärna en blodröd soppa eller en rätt som ser skräckinjagande ut. Andra tar kanske tillfället i akt och gör något av pumpa. Jag har tittat lite i vår egen receptdatabas och hittat ett recept som jag tycker passar perfekt fint när man vill njuta av rysliga filmer framför TV:n och när höstens mörker sänker sig över oss.

Jag vill ha något som är gott och mättande. Mat som är comfort-food som denna klassiker från Jack-o’-Lantern hemtrakter. Herdens paj eller Shepherd’s pie. Den är kanske inte lika gammal som de gamla kelterna men det är en del av den brittiska traditionen av olika sorters köttpajer som går tillbaka till medeltiden. Några av de äldsta beläggen för dessa pajer finns i boken Piers Plowman (skriven ca 1360-87) skriven av William Langland.

De pajer som gjordes på medeltiden skiljer sig dock en hel del från de som görs idag. Då fanns till exempel inte potatis, denna blev populär först på 1700-atlet. Det fanns inte heller en av de viktigaste smaksättarna för Shepherd’s pie på medeltiden, dvs worcestershiresåsen, denna skapades på 1830-talet. Vidare blev inte malt kött vanligt förrän under andra halvan av 1800-talet och det är just under 1800-talet som namnet Shepard’s Pie kan spåras till.

receptShepherd’s pie
Shepherd's pie är en klassik köttpaj från Storbritannien.
Läs mer

Vintips till Shepherd’s pie och festliga höstdagar

Bild från DinVinGuide
Är det fest så är det. Jag inleder med bubbel! Bra bubbel är förutom gott också en temperaturhöjare som får tillfället att kännas både festligare och lyxigare. Idag har jag plockat upp en favorit från norra Italien. En favorit är Ferrari, inte bilen men vinet och de bubblande dropparna har en längre historia än den stegrande hingsten. Vineriet startades resan 1902, bilmärket först 1928.

Ferrari Perlé 2019, Trentino-Alto Adige, Trento, Italien, 289:-, Nr 97714

Perlé är en av mina favoriter när det kommer till Ferrari och årgång 2019 är riktigt bra. Den är ren och fräsch med en riktigt bra syra och en tydlig citrussmak. Här finns mak av citron, grapefrukt och rivet citrusskal kantat av vita blommor. Vinet har en fin lite krämig mousse som rundar av. Avslutet är långt, och fräschören byggs på av en finns stensälta och en liten spelande kryddighet ger vinet karaktär. Ett vin som minner om sommaren och piggar upp i höstmörkret!

Från bubbel till vitt. Till just min Shepard’s pie vill jag gärna ha ett chardonnay med lite mer smak, fin frukt och lite kraft. Det blir detta från Chile

fin frukt och lite kraft. Det blir detta från Chile Andes Plateau Cota 500 chardonnay 2022
Andes Plateau Cota 500 chardonnay 2022, Chile, 239:-, Nr 94919

Fylligt, smakrikt och med fin fräschör. Här finns en fin fruktig ton med inslag av gula och vita stenfrukter samt äpple. Frukten kantas av citrusfrukter och ekfatskryddor. Här finns en liten krämighet men också en bra struktur. Avslutet är långt och fräscht och bär med sig inslag av mandel och liten skalbeska som bryter av. Utmärkt till mat!

Till denna paj funkar också ett rött vin. Jag tycker syrah från norra Rhône sitter som handen i handsken till denna rätt.

Rött vin från Portugal, Bairrada
Baga är en fantastisk druva som kan ge viner men många smakprofiler, i detta fall med en härlig mörkfruktighet kombinerat med bra syra och fin fräschör.

Giz Vinhas Velhas baga 2021, Bairrada, Portugal, 299:-, Nr 95172

Detta är ett härligt rött vin från Bairrada av Luis Gomes. Vinet har en härlig fruktighet med inslag av lila plommon, björnbär och viol kantat av vilda örter samt en riktigt fin syra. Det har bra struktur med fina tanniner och en lång avslutning. I finishen finns inslag av en frisk jordighet och stensälta. Modern men med klassisk smakprofil och perfekt till min herdepaj!

Trevlig helg!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Bus eller godis?

BestChampagne.seDinVinguide.se, DryckesListan.se och DinSpritguide.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl