- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vitt vin med höstkrubb
Vitt vin med höstkrubb

Hösten är här. Många jag känner förknippar hösten med röda viner, och de passar förvisso bra med mycket av höstens maträtter. Alla rätter handlar dock inte om mustiga rätter med djupa smaker. Det finns massor med andra läckerhet att njuta av, där vita viner är en bättre matchning än röda viner. Jag tänker på hummer, krabba, musslor samt fisk och men också råvaror som kantareller, bara för att nämna några.

Utifrån det har jag letat lite i vår receptdatabas och plockat fram några av mina favoriträtter och matchat dem med viner som jag provat nu i höst. Det blir något från Bourgogne, något från Bordeaux och något från Alsace.
Vi börjar med något som jag tycker är en av höstens finaste skogsprimörer, kantareller. De första jag plockar brukar jag smörteka och stuva. Det är enkelt, gott och känns lite lyxigt! Till detta blir det en riesling från Alsace från klassiska producenten Gustave Lorentz.
Gustave Lorentz Riesling Réserve 2023, Alsace, Frankrike, 123:-, Nr 22257
Detta är en klassisk Alsace-riesling i en lite fyllig, fruktig och frisk stil. Syran är precis och i smaken finns gula äpplen och päron samt en underliggande smak av stenfrukter och lätt aromatiska örter. Avslutet är långt med en fin stensälta som bygger på fräschören, men också en liten kryddighet som ger charm och bryter av. Mycket gott!
The falling leaves, drift by the window
The autumn leaves, of red and gold (Frank Sinatra och Gordon Jenkins & His Orchestra)
Hummerpasta & vin
Från svamp till skaldjur. Hösten är en fantastisk tid för skaldjur av alla de slag. Idag slår jag ett slag för hummer. Det känns kanske som en lyxprodukt, men det är också mycket gott. Till och från hittar man dem också till ett bra pris och då brukar jag passa på.
Mitt recept kommer från Sicilien och då tänker kanske vän av ordning att här kommer ett vin från Etna eller åtminstone södra Italien. Icke sa Nicke, jag är sugen på vit bourgogne. För ett par veckor sedan hade jag förmånen att prova igenom det mesta av det bästa av Louis Jadot, ett klassiskt vinhus i Bourgogne. Många viner är exklusiva och dyra men där finns också en hel del viner som är lite mer tillgängliga för min plånbok och som ger en stor smakupplevelse.

Mitt vin för dagen är:
Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2022, Bourgogne, Frankrike, 219:-, Nr 5798
2022 är en strålande årgång för bourgogne, Couvent des Jacobins är inget undantag. Frukten är mogen och frisk och i smaken finns citrusfrukter, gröna äpplen och vita blommor kantat av ekfatskryddor. Vinet har en silkeslen kropp och massor med elegans. I eftersmaken finns stensälta samt en hint av honung och mandel som ger vinet karaktär. Utmärkt, till fisk och skaldjur!
All the leaves are brown,
And the sky is gray (The Mamas & the Papas)
Musselsoppa från over there
Något som jag snöat in på de senaste åren är clam chowder. Musselsoppor från USA. De mestkända är New England clam chowder från New England och Manhattan clam chowder från New York. Bägge är riktigt härliga rätter som ligger i gränslandet mellan soppor och grytor. New England clam chowder är en krämig soppa med tydliga toner av hav och skaldjur. Manhattan clam chowder är en soppa baserad på tomater och buljong snarare än vin. Idag har jag valt den första av dem.
Grunden till en chowder soppan är en buljongen, i denna används mjölk eller tomater samt salt fläsk, lök och olika rot- och grönsaker. Den andra nyckeln är riktigt bra musslor. Soppor av stilen chowders har sitt ursprung i New England på 1700-talet och kom via franska och/eller brittiska nybyggare som skapade det som skulle komma att bli New England clam chowder. Under 1800-talet började de tomatbaserade musselchowders bli populära i New York. Oavsett vilken av dem du väljer så gillar jag vita viner till, gärna viner som är rika, djupa, koncentrerade och lite mer kraftfulla.

Något som stämmer in på detta är torr vit bordeaux. Vinerna är vanligtvis gjorda på en blandning av sémillon, sauvignon blanc och/eller muscadelle. Den senare har dock blivit mer ovanlig med tiden. Vit bordeaux är vanligen utmärkt till mat tack vare att de kombinerar smakrikedom, struktur och fräschör. Idag blir det ett vin som är gjort på 50% sauvignon blanc och 50% sémillon från Château Guiraud i Sauternes, trots sitt ursprung är dock detta vin helt torrt.
G de Château Guiraud 2023, Bordeaux, Frankrike, 219, Nr 90588
Detta är ett ungt och smakrikt vin med lite ekfatsrondör och en hel del charm. I vinet finns en fin syra och smak av gula plommon, persikor, gula och gröna äpplen samt lime kantat av aromatiska örter med en hint av sauvignon blanc toner. Vinet har en fin ekfatsstruktur och lite söta ekfatskryddor samt ett långt friskt avslut med inslag av såväl mandel som dillfrön. Utmärkt till en krämig skaldjursoppa, ugnsbakad fisk eller kyckling.
Med bjuder jag god höst med smakliga njutningar
Magnus Reuterdahl

Vitt vin med höstkrubb
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl