RedaktionenVåra skribenter
Varje skribent har sin egen unika expertis och erfarenhet, vilket berikar vårt innehåll med olika perspektiv och kunskaper. Från sommelierer till vinmakare och vinälskare. Våra skribenter delar med sig av sina insikter, recensioner och personliga upplevelser för att ge dig en inspirerande och informativ läsupplevelse.


SkribentFredrik Schelin

Fredrik Schelin
Läs hela artikeln14 oktober 2025Comtes de Champagne
Det finns blanc de blancs – och så finns det Comtes de Champagne. Skillnaden ligger i hantverket, precisionen och känslan i glaset. När allt stämmer – när syran, frukten och mineraliteten är i perfekt harmoni – då förstår man att Comtes har champagnens mest förföriska uttryck.

Fredrik Schelin
Läs hela artikeln14 november 2025Chardonnay rose åter i Champagne
Efter mer än ett sekel i glömska gör druvan chardonnay rose comeback i Champagne.

Fredrik Schelin
Läs hela artikeln29 oktober 2025Sveriges största champagnemässa
Det bubblar snart på riktigt när Avenue de Champagne, Sveriges största champagnemässa återigen tar plats på mässan Sthlm Food & Wine den 7–9 november.

Fredrik Schelin
Läs hela artikeln21 oktober 2025Historien bakom Champagnedagen
Varje år i oktober lyfter människor världen över sina glas för att fira Champagnedagen. Men vilket datum som gäller beror på vem man frågar. Känner du till historien bakom Champagnedagen?

SkribentAnders Levander

Anders Levander
Läs hela artikeln13 november 2025Poli grappa
Gillar du grappa så gillar du Poli grappa. En av de större producenterna men skräms inte av det. Här görs hantverksmässig grappa av mycket hög kvalitet. Har du provat grappa på länge? Om inte så gör det!

Anders Levander
Läs hela artikeln6 november 2025Albana Romagnas vita stolthet
Känner du till druvan albana? Det är en vitvinsdruva från vackra Emilia Romagna. Föga känd i vinkretsarna trots att man fick sin DOCG status redan 1987.

Anders Levander
Läs hela artikeln15 oktober 2025Sicilien vita vinets terroir
Många tänker på rött vin när Sicilien nämns. Men sanningen är att de vita vinerna är ännu mer spännande. Vad tycker du om Siciliens viner?

Anders Levander
Läs hela artikeln14 november 2025Guigal 30 år på Systembolaget
Är Rhône världens främsta vinregion? Det är en fråga som till stor del handlar om smak. Om vi ser på vinrecensenter som använder 100-poängsskalan skriver så är det en av de regionerna med flest 100 poängs-viner, så det är definitivt en stark utmanare. Oavsett dessa recensioner så är det en av mina favoritregioner. Visste du att Guigals Côte-du-Rhône firar 30 år på Systembolaget i år.

SkribentSofia Ander

Sofia Ander
Läs hela artikeln29 november 2025Månadens vinhus: Brännland Iscider
Månadens, samt årets, sista besök hos ett vinhus blir på hemmaplan. Vi beger oss norrut, mot Västerbotten och värmer oss med kryddig äppelglögg och friskas upp av sval iscider från Brännland.

Sofia Ander
Läs hela artikeln29 november 2025Sofias tips – tillfälligt sortiment 5 december 2025 rött
Del två av veckans tips och även årets sista lansering i det tillfälliga sortimentet är koncentrerad till rött. Vi har också provat några webblanseringar som ni hittar längst ned i artikeln.

Sofia Ander
Läs hela artikeln30 november 2025Sofias tips – tillfälligt sortiment 5 december 2025 vitt
Årets sista lansering i det tillfälliga sortimentet är välfylld, lyxig och anpassad för att fixa en julklapp eller fler. Precis som förra gången delar vi upp tipsen då det är ett sådant omfattande släpp.

Sofia Ander
Läs hela artikeln26 november 2025Nyfiken på godello, xarel-lo och viura?
De gröna godello, xarel-lo och viura och bara en försmak av Spaniens vackra och breda palett av egna druvor. En liten men naggande god sådan. Följ med och smaka!

SkribentMagnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl
Läs hela artikeln3 december 2025Svenska destillerier Stockholms Bränneri
Den grupp av dryckesproducenter som ökar mest i Sverige är spritproducenterna. Enligt Dryckesbranschrapporten (2023) finns det minst 120 spritproducenter i Sverige. De hade då ökat med 40% i antal sedan år 2020. Därför kommer vi i år att lyfta fram några svenska producenter som speglar det nya spritsverige och som vi fastnat för. Idag är det dags för Stockholms Bränneri.

Magnus Reuterdahl
Läs hela artikeln26 november 2025Advent – vad är det?
Advent - vad är det? Jag tror att de flesta vet att advent är tiden inför jul och vi är faktiskt redan är där. Men vet du varför vi firar advent? Det är en månad då det är bra att fylla på förråden för det är en tid med många fester. Därför tipsar jag också om några adventdrycker att njuta av. Häng med!

Magnus Reuterdahl
Läs hela artikeln18 november 2025Dags för vintermat – Schweinshaxe
När kylan kommer vill jag ha kraftigare mat, rustik mat, husmaskost. Idag blir det tysk husman, det blir Schweinshaxe. Detta är en rätt som jag förälskat mig i under resor till Tyskland och Österrike. Så här när kylan kommer brukar jag tillaga den lite då och då. Häng med!

Magnus Reuterdahl
Läs hela artikeln10 november 2025Smörgåstårtan en svensk klassiker
Smörgåstårtan en svensk klassiker. Idag blir det inte socker, grädde, nötter och mandelflarn i min tårta, det blir istället lax, räkor och leverpastej. Det är Smörgåstårtans dag så fram med assietterna och ta en rejäl bit svensk mathistoria och skölj ned med lite gott vin. Häng med!