Varje skribent har sin egen unika expertis och erfarenhet, vilket berikar vårt innehåll med olika perspektiv och kunskaper. Från sommelierer till vinmakare och vinälskare. Våra skribenter delar med sig av sina insikter, recensioner och personliga upplevelser för att ge dig en inspirerande och informativ läsupplevelse.



Fredrik Schelin
Champagneförsäljningen når toppnivåer under jul- och nyår. Globalt säljs omkring 320 miljoner flaskor champagne per år och nästan hälften köps under november och december. Sverige hör till de tio största importmarknaderna per capita i världen och december är den månad då efterfrågan ökar allra mest, inte minst när champagne allt oftare serveras som en del av själva julmåltiden.

Fredrik Schelin
Det finns blanc de blancs – och så finns det Comtes de Champagne. Skillnaden ligger i hantverket, precisionen och känslan i glaset. När allt stämmer – när syran, frukten och mineraliteten är i perfekt harmoni – då förstår man att Comtes har champagnens mest förföriska uttryck.

Fredrik Schelin
Efter mer än ett sekel i glömska gör druvan chardonnay rose comeback i Champagne.

Fredrik Schelin
Det bubblar snart på riktigt när Avenue de Champagne, Sveriges största champagnemässa återigen tar plats på mässan Sthlm Food & Wine den 7–9 november.


Anders Levander
Barolo och Barbaresco är populärare än någonsin i vinvärlden. Tycker du själv om Barolo och Barbaresco? Jag gör det och har följt regionen Langhe i många år på mycket nära håll. Nu har årgångarna 2022 och 2023 provats. Vad tycker vi då på DinVinguide.se om årgångarna då?

Anders Levander
Gillar du grappa så gillar du Poli grappa. En av de större producenterna men skräms inte av det. Här görs hantverksmässig grappa av mycket hög kvalitet. Har du provat grappa på länge? Om inte så gör det!

Anders Levander
Känner du till druvan albana? Det är en vitvinsdruva från vackra Emilia Romagna. Föga känd i vinkretsarna trots att man fick sin DOCG status redan 1987.

Anders Levander
Många tänker på rött vin när Sicilien nämns. Men sanningen är att de vita vinerna är ännu mer spännande. Vad tycker du om Siciliens viner?


Sofia Ander
Risken att få för lite av det söta och goda under julen är minimal. Men det är bara jul en gång om året - så låt oss frossa och njuta. Med ett glas sött vin.

Sofia Ander
Efter ett lanseringstätt år rundar vi av månaden och 2025 med en påfyllning i det fasta sortimentet.

Sofia Ander
Månadens, samt årets, sista besök hos ett vinhus blir på hemmaplan. Vi beger oss norrut, mot Västerbotten och värmer oss med kryddig äppelglögg och friskas upp av sval iscider från Brännland.

Sofia Ander
Del två av veckans tips och även årets sista lansering i det tillfälliga sortimentet är koncentrerad till rött. Vi har också provat några webblanseringar som ni hittar längst ned i artikeln.


Magnus Reuterdahl
Uttrycket en port till julen kan vara mångtydigt, men i vinsammanhang handlar det givetvis om portvin, Portugal och Dourodalens traditionella bidrag till vinvärlden. Jag älskar portvin och dricker det gärna året om, men det är nu till julen som många dricker portvin tillsammans med mig. Så häll upp, njut och följ med mig till tomteland.

Magnus Reuterdahl
Den grupp av dryckesproducenter som ökar mest i Sverige är spritproducenterna. Enligt Dryckesbranschrapporten (2023) finns det minst 120 spritproducenter i Sverige. De hade då ökat med 40% i antal sedan år 2020. Därför kommer vi i år att lyfta fram några svenska producenter som speglar det nya spritsverige och som vi fastnat för. Idag är det dags för Stockholms Bränneri.

Magnus Reuterdahl
Advent - vad är det? Jag tror att de flesta vet att advent är tiden inför jul och vi är faktiskt redan är där. Men vet du varför vi firar advent? Det är en månad då det är bra att fylla på förråden för det är en tid med många fester. Därför tipsar jag också om några adventdrycker att njuta av. Häng med!

Magnus Reuterdahl
När kylan kommer vill jag ha kraftigare mat, rustik mat, husmaskost. Idag blir det tysk husman, det blir Schweinshaxe. Detta är en rätt som jag förälskat mig i under resor till Tyskland och Österrike. Så här när kylan kommer brukar jag tillaga den lite då och då. Häng med!