• Skribenter
  • Guide
  • Recept
  • Topplistor
  • Artiklar

DinVinguide.se är en guide för människor som har mat, dryck, vin och livsnjutning som intressen. Våra namnkunniga skribenter inspirerar, utbildar och rapporterar om trender, nyheter och traditioner inom vinvärlden.

Välkommen till DinVinguide.se!

Kontakt

info@dinvinguide.seInstagramFacebook

Information

  • Skribenter
  • Guide
  • Recept
  • Topplistor
  • Artiklar

Följ oss

2025 © Copyright - DinVinguide.se

Byggd med ♥ av Capace Media

RedaktionenVåra skribenter

Varje skribent har sin egen unika expertis och erfarenhet, vilket berikar vårt innehåll med olika perspektiv och kunskaper. Från sommelierer till vinmakare och vinälskare. Våra skribenter delar med sig av sina insikter, recensioner och personliga upplevelser för att ge dig en inspirerande och informativ läsupplevelse.

  • Fredrik Schelin
  • Anders Levander
  • SOFIA ANDER
  • MAGNUS REUTERDAHL
  • JESPER
  • Raphael
Bild från DinVinguide.se
  • ÄNG_RD08-334

    SkribentFredrik Schelin

    Fredrik Schelin är en av landets främsta vinexperter och har en förkärlek för mousserande viner i allmänhet och champagne i synnerhet. Han fascinerades redan som 18-åring av hantverket bakom bubblorna. Hans första möte med drycken blev en livslång relation. Fredrik drivs av att dela med sig av sina erfarenheter, kunskaper och av sin passion för dryck i kombination med god mat. Han vill på ett inbjudande, enkelt och inkluderande vis inspirera till mer kunnande om vin och mousserande viner för att just du ska hitta dina bästa smakupplevelser. Redan 1995 öppnade Fredrik tillsammans med sin familj sin första restaurang. Stockholm Wine Club grundades 2005 som via vänner och kontakter spridit sig över landet och numera finns i många städer under namnet Sweden Wine Club. År 2009 startade Fredrik detta digitala magasinet DinVinguide.se
    Upptäck alla Artiklar
    • Champagneförsäljningen når toppnivåer under jul- och nyår

      Fredrik Schelin

      5 december 2025

      Champagneförsäljningen når toppnivåer under jul- och nyår

      Champagneförsäljningen når toppnivåer under jul- och nyår. Globalt säljs omkring 320 miljoner flaskor champagne per år och nästan hälften köps under november och december. Sverige hör till de tio största importmarknaderna per capita i världen och december är den månad då efterfrågan ökar allra mest, inte minst när champagne allt oftare serveras som en del av själva julmåltiden.

      Läs hela artikeln
    • bild på Comtes de Champagne

      Fredrik Schelin

      14 oktober 2025

      Comtes de Champagne

      Det finns blanc de blancs – och så finns det Comtes de Champagne. Skillnaden ligger i hantverket, precisionen och känslan i glaset. När allt stämmer – när syran, frukten och mineraliteten är i perfekt harmoni – då förstår man att Comtes har champagnens mest förföriska uttryck.

      Läs hela artikeln
    • Vindruva

      Fredrik Schelin

      14 november 2025

      Chardonnay rose åter i Champagne

      Efter mer än ett sekel i glömska gör druvan chardonnay rose comeback i Champagne.

      Läs hela artikeln
    • Avenue de Champagne en succé

      Fredrik Schelin

      29 oktober 2025

      Sveriges största champagnemässa

      Det bubblar snart på riktigt när Avenue de Champagne, Sveriges största champagnemässa återigen tar plats på mässan Sthlm Food & Wine den 7–9 november.

      Läs hela artikeln
  • anders 1

    SkribentAnders Levander

    Anders är en man mitt i livet. Efter en karriär i näringslivet beslutade han sig för att ägna sig åt ett av hans sedan länge stora intresse - vinet och dess kultur. Han har sedan det tidiga tjugohundratalet ägnat sig åt skrivande om vin på heltid. Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner, den senare i samarbete med två andra medförfattare. Förutom att skriva böcker arbetar han som vinskribent främst i Sverige men även i viss utsträckning utanför landets gränser. Sedan mer än femton år tillbringar han en del tid i Italienska regionen Marche vid Adriatiska kusten. Att leva i en annan kultur berikar och ger en djupare förståelse för vinet speciellt då landet är Italien, enligt Anders. De viner och vinländer som ligger honom närmast om hjärtat är Frankrike och Italien men även Tyskland. När inte vinet tar upp hans tid är friluftsliv viktigt med bla segling och skridskoåkning, vilket ger en bra balans åt tiden han ägnar åt glasen och besticken.
    Upptäck alla Artiklar
    • Familjen Cigliuti står mitt i sin fantastiska vingård Serraboella i Barbaresco. Cigliuti tillhör en av Barbarescos absolut bästa producenter. Barolo 2022 Barbaresco 2023

      Anders Levander

      10 december 2025

      Barolo 2022 Barbaresco 2023

      Barolo och Barbaresco är populärare än någonsin i vinvärlden. Tycker du själv om Barolo och Barbaresco? Jag gör det och har följt regionen Langhe i många år på mycket nära håll. Nu har årgångarna 2022 och 2023 provats. Vad tycker vi då på DinVinguide.se om årgångarna då?

      Läs hela artikeln
    • bild på Poli grappa

      Anders Levander

      13 november 2025

      Poli grappa

      Gillar du grappa så gillar du Poli grappa. En av de större producenterna men skräms inte av det. Här görs hantverksmässig grappa av mycket hög kvalitet. Har du provat grappa på länge? Om inte så gör det!

      Läs hela artikeln
    • Albana Romagnas vita stolthet

      Anders Levander

      6 november 2025

      Albana Romagnas vita stolthet

      Känner du till druvan albana? Det är en vitvinsdruva från vackra Emilia Romagna. Föga känd i vinkretsarna trots att man fick sin DOCG status redan 1987.

      Läs hela artikeln
    • Siciliens vinskatt

      Anders Levander

      15 oktober 2025

      Sicilien vita vinets terroir

      Många tänker på rött vin när Sicilien nämns. Men sanningen är att de vita vinerna är ännu mer spännande. Vad tycker du om Siciliens viner?

      Läs hela artikeln
  • sofia 1

    SkribentSofia Ander

    Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan som avslutades 2006. Därefter följde en fast vinspalt i Nya Wemlands-Tidningen, varvat med vinprovningar, arbete på vinmässor och senare en fast plats på DinVinguides redaktion. Här har Sofia varit med sedan 2013. Fokusområde är fortfarande Spanien, men numera ligger Italien ännu närmare till hands efter årliga resor till landet. Detta kombinerat med stor nyfikenhet på Kalifornien, Tyskland och mousserande viner. Det lokala - sett till både druvor och mat - är också en stor passion hos Sofia som alltid är öppen för att prova nytt. Sofia har förvisso aldrig gjort anspråk på titeln sommelier och har aldrig jobbat i restaurangbranschen. Men hon ses ofta på på både nya och gamla restauranger, så länge de har en diger vinlista. Sedan 2021 är hon också vinskribent på Svenska Dagbladet samt bilagan A Perfect Guide.
    Upptäck alla Artiklar
    • choklad, dessert, Chokladsalami, recept, Anette Rosvall

      Sofia Ander

      10 december 2025

      En söt(are) jul

      Risken att få för lite av det söta och goda under julen är minimal. Men det är bara jul en gång om året - så låt oss frossa och njuta. Med ett glas sött vin. 

      Läs hela artikeln
    • bild på Sofias tips – fast sortiment 1 december 2025

      Sofia Ander

      7 december 2025

      Sofias tips – fast sortiment 1 december 2025

      Efter ett lanseringstätt år rundar vi av månaden och 2025 med en påfyllning i det fasta sortimentet. 

      Läs hela artikeln
    • bild på Månadens vinhus: Brännland Iscider

      Sofia Ander

      29 november 2025

      Månadens vinhus: Brännland Iscider

      Månadens, samt årets, sista besök hos ett vinhus blir på hemmaplan. Vi beger oss norrut, mot Västerbotten och värmer oss med kryddig äppelglögg och friskas upp av sval iscider från Brännland.

      Läs hela artikeln
    • bild på Sofias tips – tillfälligt sortiment 5 december 2025 rött

      Sofia Ander

      29 november 2025

      Sofias tips – tillfälligt sortiment 5 december 2025 rött

      Del två av veckans tips och även årets sista lansering i det tillfälliga sortimentet är koncentrerad till rött. Vi har också provat några webblanseringar som ni hittar längst ned i artikeln.

      Läs hela artikeln
  • Magnus Reuterdahl profil

    SkribentMagnus Reuterdahl

    Magnus Reuterdahl har skrivit för DinVinguide sedan 2012. Han var också en av de tidigaste svenska vinbloggarna och har var med och startade det internationella nätverket #winelover. Magnus har specialiserat sig på viner från bland annat Bourgogne, Bordeaux, Piemonte, Portugal, Centraleuropa, Georgien och Balkan men han har också rest och provat mycket vin i Italien och Spanien. Han gillar också att laga mat och delar ofta med sig av recept dels från Kina, svensk husman och historiska recept. Till detta kommer en fäbless för snaps och baijiu. Vid sidan av vinet arbetar Magnus också som arkeolog. Med detta följer ett stort intresse för historia och kulturhistoria vilket också berör vinet och maten.
    Upptäck alla Artiklar
    • Portugal

      Magnus Reuterdahl

      10 december 2025

      En port till julen

      Uttrycket en port till julen kan vara mångtydigt, men i vinsammanhang handlar det givetvis om portvin, Portugal och Dourodalens traditionella bidrag till vinvärlden. Jag älskar portvin och dricker det gärna året om, men det är nu till julen som många dricker portvin tillsammans med mig. Så häll upp, njut och följ med mig till tomteland.

      Läs hela artikeln
    • Svenska destillerier Stockholms Bränneri

      Magnus Reuterdahl

      3 december 2025

      Svenska destillerier Stockholms Bränneri

      Den grupp av dryckesproducenter som ökar mest i Sverige är spritproducenterna. Enligt Dryckesbranschrapporten (2023) finns det minst 120 spritproducenter i Sverige. De hade då ökat med 40% i antal sedan år 2020. Därför kommer vi i år att lyfta fram några svenska producenter som speglar det nya spritsverige och som vi fastnat för. Idag är det dags för Stockholms Bränneri.

      Läs hela artikeln
    • Advent, ljus

      Magnus Reuterdahl

      26 november 2025

      Advent – vad är det?

      Advent - vad är det? Jag tror att de flesta vet att advent är tiden inför jul och vi är faktiskt redan är där. Men vet du varför vi firar advent? Det är en månad då det är bra att fylla på förråden för det är en tid med många fester. Därför tipsar jag också om några adventdrycker att njuta av. Häng med!

      Läs hela artikeln
    • copyright : BIVB / A. Ibanez

      Magnus Reuterdahl

      18 november 2025

      Dags för vintermat – Schweinshaxe

      När kylan kommer vill jag ha kraftigare mat, rustik mat, husmaskost. Idag blir det tysk husman, det blir Schweinshaxe. Detta är en rätt som jag förälskat mig i under resor till Tyskland och Österrike. Så här när kylan kommer brukar jag tillaga den lite då och då. Häng med!

      Läs hela artikeln