- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Toast Pelle Janzon
Toast Pelle Janzon

Toast Pelle Janzon
En av Sveriges godaste och lyxigaste ”mackor” måste väl ända vara Toast Pelle Janzon. Smörstekt toast i botten, på med tunna utbankade skivor oxfilé. I mitten generösa mängder löjrom, hackad rödlök och gräslök samt en äggula. Några drag med pepparkvarnen. Servera med riven pepparrot, en klick crème fraîche och en citronklyfta efter tycke och smak. Det ger lite extra fräschör till rätten, och gör den om möjligt ännu mer vinvänlig.
Men vad var då denne Pelle Janzon?
Han var en operasångare, född 1844 i Norrköping. Per Adolf Jansson som han döptes till, hade en kort karriär och gick bort vid redan vid 44 års ålder. De sista åren spenderades på Kungliga Teatern i Stockholm där han var inriktad på framför allt komiska roller och sång.
Kanske var det under denna tid gourmanden, samt gourmeten, i honom väcktes till liv.
För enligt uppgifter kan han ha namngett både Janssons Frestelse och den kända toasten Pelle Janzon. Den enda som vet helt säkert är Per Adolf själv. Samt kocken och uppfinnaren av denna smått geniala rätt. För den har allt. Syra, sälta, något frasig och sprött, lite fett och den är vacker att se på med sina färger. Och den är oerhört vinvänlig.
Åtminstone om man håller sig till kategorin vitt, friskt, knastertorrt och gärna bubblande.
Senast jag åt en Pelle Janzon var på klassikern Tranan i Stockholm. Ett ställe där tiden har stått stilla, på bästa vis. Tänk rutiga dukar, knarriga stolar, rutinerad och snabb service. Och maten – här hittar man köttbullar, rimmad lax och dillstuvad potatis, kantarelltoast, wallenbergare och givetvis en utmärkt Toast Pelle Janzon. En tidsresa av högsta klass.
KB, eller Konstnärsbaren, tillhör också skaran av traditionella krogar i Stockholm som alltid har den på menyn. Precis som Tennstopet, ett av stans äldsta ställen. De är i gott sällskap av söderkrogen Kvarnen, grundad 1908. Mäster Anders på Kungsholmen har också en Toast Janzon bland sina förrätter. Ytterligare en institution är Pelikan, som serverat Stockholmarna köttbullar och matjessill sedan 1600-talet, fast på olika adresser. Idag huserar de på Blekingegatan 40, och där finns alltid en Herr Janzon på menyn och väntar.
Den väntar på passande dryck. När maträtten uppfanns, för sisådär 150-100 år sedan, stod det öl och snaps på menyn. Idag sätter vi (jag) bubbel till denna vinvänliga toast.
På Tranan serverades en kruttorr champagne på glas, en blanc de noir, från Michel Gonet. Låt oss kika på vad som finns i sortimentet på Bolaget.
Alexandre Bonnet Domaine Blanc de Noirs, nr 54234. 499 kr. Ordervara
Knastrande torr och gjord på uteslutande pinot noir. Stilen är rökig, superfrisk och full av stram citrus, krossade stenar, mineral och gröna äpplen. Bon Bonnet!
Champagne Saint-Réol Grand Cru Extra Brut, nr 93582. 479 kr. 4800 flaskor lanserades 10/5.
Inte en ren blanc de noir, men torr är den! Och fulladdad med energi, citrus, färskpressad grapefrukt, limezest och frasig croissant. Innehåll: den vanliga trion chardonnay, pinot noir och meunier.
Om vi ska vända blicken utanför champagne är Loire och crémant ett vasst val. Schyssta prislägen, aptitretande bubblor och en lite annan druvmix där chenin blanc och även cabernet franc ger extra komplexitet.
Langlois Crémant de Loire Brut Réserve, nr 7404. 169 kr. Fast sortiment
Langlois finns i flertalet butiker och har sitt etikettbyte till trots samma stilsäkra innehåll. 60% chenin blanc, 20% chardonnay och 20% cabernet franc och extra lång tid på jästen för vår svenska marknad. Alltid härligt rökig, äppelpigg, mineralfrisk och krämig i slutet.
Cava hamnar också i samma kategori med bra prislägen och en fräschör som ruskar om aptiten.
Prova gärna Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2019, nr 7923. 169 kr. Fast sortiment.
Här får vi rökta mandlar, grillad citron och salta mineraler – allt i ett. Samt ett av de bästa bubblande vinerna i sin priskategori på hyllan.
Britterna ska inte glömmas bort. Där gör man Brittish Fizz på samma sätt en champagne och med samma druvor. Vinerna är generellt maxade i sin fräschör och kräver något friskt på tallriken.
Exton Park Reserve Blend RB 32 Brut, nr 95085. 429 kr. Lanserades 13/9.
Exton smakar England. Lager på lager av citronskal, vit persika, grapefrukt, ostronskal, salta stenar, rök och en lång stadig eftersmak.
Visst kan kan göra en Pelle Janzon hemma också. Ett tips från redaktören Anders är då att sköta själva utbankandet av oxfilén på ett hållbart underlägg. Inte ett glasunderlägg som han använde sig av vid ett tillfälle. Det första och enda tillfället ska tilläggas. Man lär så länge man lever.
Skål för Pelle Janzon och för att lära sig av misstagen!

Toast Pelle Janzon
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!