Röda viner med höstkäk

Röda viner med höstkäk. På spisen kokar en höstgryta, i ugnen steks en köttbit och i pannan rör jag ihop en risotto, så kan en helg se ut hemma hos mig. När det blir svalare ute värmer det att stå framför spisen, och ett glas bra rödvin hjälper till! Detta är några recept och röda viner jag njuter av i höst, häng med!
Röda viner med höstkäk

Tiden springer iväg och vi har nu passerat andra halvan av oktober. I butikerna fylls det redan på med julmust, tomteskum och andra juldekorationer. Vissa hurrar, andra förfasas. Jag noterar varorna men väntar ett tag till med inköp. Jag låter dock hösten vara närvarande i mitt sinne trots att såväl glögg som julakvavit börjar dyka upp på provningar här och där.

Den här tiden på året trivs jag som allra bäst hemma i mitt kök. Där bland kryddor och ingredienser värmer spisen upp rummet, dofterna av mat sprids och det uppstår såväl förväntan som förnöjsamhet. Allt medan jag rör i en kastrull, smakar av en sås eller hackar grönsaker så blir det också en klunk eller två av ett gott vin. För mig är detta avkoppling och ett sätt att koppla bort vardagen.

Rött vin bourgogne

Utifrån detta har jag botaniserat lite i vår receptdatabas och hittat lite utmärkt höstkäk samt plockat fram några favoritviner som provats så här under höstens första månader. Vi börjar med en gryta och härligt vin från Bourgogne.

Moulin-à-Vent Champ de Cour 2022, Beaujolais, Bourgogne, Frankrike, 239:-, Nr 74395 

En av mina favoriter när det kommer till rött från södra bourgogne är gjord på 100% gamay av Louis Jadot på Château des Jacques. Här finns en härlig rödfruktighet med toner av mörka bär som sticker igenom, kantat av örter och en fin lila blommighet. Vinet har mjuka lite sandiga tanniner, en hint av ekfatskryddor och ett långt friskt avslut med massor av charm. Perfekt matchning till min Boeuf Bourguignon.

 

receptBoeuf Bourguignon en gryta som kräver tid.
Boeuf Bourguignon kan mycket väl vara världens godaste gryta. Detta är ett klassiskt recept på den.
Läs mer

Rött vin Portugal
Från Beaujolais tar jag mig söder ut till Dourodalen i Portugal och en portvinsproducent som också gör strålande bordsviner, Quinta do Noval. Jag besökte vingården mitt i skördetid för några veckor sedan och provade igenom det mesta som är aktuellt för tillfället. Ett vin som jag gärna slår ett slag för är deras röda vin Cedro do Noval Tinto 2021, som finns i beställningssortimentet. Till det plockar jag fram ett recept från just Douro.

Cedro do Noval Tinto 2021, Douro, Portugal, 199:-, Nr 59151

Detta är ett härligt och smakrikt vin med bra struktur och en pigg fräschör. I smaken finns mörka plommon och körsbär samt björnbär kantat av lite aromatiska örter och ekfatskryddor. Vinet har fasta tanniner och ekfatstruktur men här är frukten i centrum. Avslutet är långt och elegant med ett visst djup. Utmärkt till kött- och fiskrätter med grillade grönsaker och tomater.

receptUgnsstekt ris med linguiça och tomatsås samt grillad biffstek
Ugnsstekt ris med linguiça och tomatsås samt grillad biffstek eller Carne com arroz de lenha ao domingo.
Läs mer

Rött vin Piemonte Italien

Från Portugal tar vi några steg österut till norra Italien och ett vin gjort på druvan barbera av producenten Montalbera. Jag besökte dem i somras och fick tillfälle att prova igenom vinhusets viner igen för några veckor sedan. Ett vin som imponerar är en härlig barbera d’Asti från deras vingårdar i kommunen Castagnole, Monferrato, Piemonte. Det passar utmärkt nu när temperaturen allt som oftast letar sig söder om 10 grader.

Lequilibrio Barbera d’Asti Superiore DOCG 2021, Piemonte, Italien, 246:-, Nr 75633

Detta är en härligt fräsch barbera med toner av mörka och röda bär samt med en härlig syra. I smaken finns inslag av björnbär, svarta vinbär och körsbär som kantats med lila blommor och färska örter. Vinet har en fin struktur med snyggt integrerade ekfat och mjuka tanniner. Avslutet är långt och friskt med en snygg kryddighet och en hint av mörk choklad.

Med det önskar jag Bon Appétit!

Magnus Reuterdahl

receptRagu a la bolognese
Ragu a la bolognese, köttgryta från Bologna
Läs mer
Bild från DinVinGuide

Röda viner med höstkäk

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl