Ingredienser
Fyllning
Potatismos
Garnering
Övrigt:
Instruktioner
Shepherd’s pie är en klassisk rätt där du kan lägga till och dra ifrån en hel del saker utifrån vad du själv gillar. Jag gillar att göra en smakrik färs som inte är het. Vill du ha mer hetta kan du tillsätta lite chili och det går också bra att leka med örter beroende på vad du gillar.
Förberedelser
Börja med färsen, den mår bra av att få koka ihop för att få ett fint djup i smakerna.
Förbered dig genom att finhacka lök och vitlök, morötter och stjälksellerin. Bryn färsen. Beroende på hur stor gryta eller panna du har så kan det vara bra att bryna en del av färsen i omgångar. Bryn därefter löken, morötterna och stjälksellerin på medelhög värme i ett par minuter, tillsätt därefter färsen och tomatpurén. Rör om.
Håll i vinet och låt koka upp, tillsätt därefter worcestershiresåsen och buljongen. Låt det hela sjuda i cirka 15 minuter. Tillsätt de färska örterna och låt det hela sjuda på låg värme. Färsen ska vara fast men inte torr, om den blir för fast torr tillsätt lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Potatismos
För att låta färsen stå och dra ihop sig så brukar jag vänta med att koka potatisen tills dessa att jag är klar med färsen. Koka potatisen och gör moset. Jag vill ha det lent och fint och inte blir för stabbigt, då finns det risk att rätten kan upplevas som lite torr.
Montering och ungstillagning
Sätt in ugnen på 250 grader.
Använd en form med ca 5 centimeters djup. Häll i färsen i formen, det bör vara ca dubbelt så mycket färs som potatismos. Sprid ut moset över färsen, använd en kniv och gör några luftningshål. Sprid ut parmesanosten på toppen och sätt in pajen i ugnen i ca 15-20 minuter. Den är klar när osten börjar få fin färg.
Servera gärna med en grönsallad eller tomatsallad.
Magnus Reuterdahl