- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Amerikansk husman – Long Island chowder
Amerikansk husman – Long Island chowder
Vi människor har ätit musslor sedan vi var jägare och samlare. Det finns till och med bevis på att neandertalare fångade musslor för omkring 100 000 år sedan. Om de åt dem ska vi låta vara osagt, men de använde åtminstone skalen som verktyg och mycket tyder på att de fiskades snarare än plockades på stranden.
Dagens rätt är dock lång ifrån så gammal. Long Island clam chowder är en amerikansk maträtt som framför allt kan kopplas till östkusten och New England.
New England clam chowder – föregångaren
På 1700-talet bosatte sig franska och brittiska nybyggare i området och här kom de att tillaga en rätt som idag är känd som New England clam chowder. Det är en krämig, värmande och god soppa eller gryta lite beroende på hur du tillagar den. Denna är gräddbaserad och därför vit eller ljus i färgen.
Manhattan clamchowder – utmanaren
På 1800-talet blev en tomatbaserad chowder populär i New York området, denna kallas Manhattan clam chowder. Upphovsmakare till denna stil av chowder var sannolikt de italienare och portugiser som bosatt sig i staden. Det första kända receptet på en Manhattan clam chowder publicerades år 1934 i en kokboken Soups and Sauces av Virginia Elliott och Robert Jones.
När de skapades var de fattigmanskost och gjordes inte alltid på de bästa råvarorna så historiskt har de inte haft det bästa ryktet. Detta gäller bägge dessa grytor. Med lite handlag, bra recept och råvaror så blir det dock en riktigt goda och varma rätter som passar hösten som handen i handsken. Särskilt för oss som älskar musslor. Bägge tillhör mina favoriträtter!
Long Island chowder – nykomlingen
Så här på hösten så lagar jag ofta i chowders. Just Long Island varianten var ny för mig, tills för ett tag sedan. Det är lite av en mix av New England och Manhattan clam chowder. Här ingår både tomater och grädde och därför kallas den lite spefullt för den rosa chowdern. Den tillhör inte en av de mer kända chowder-typerna och är sannolikt lite yngre. Det är dock ett utmärkt äktenskap av smaker – som nog blivit min favorit. Mitt recept hittar du här nedan och efter det tipsar jag om några bra viner som passar till.
Vintips till Magnus Long Island clam chowder
Musslor får nog de flesta att tänka på vitt vin, så även jag men även rosé är ett bra val trots att våren och sommaren känns långt bort.
Kaka söker maka. Jag börjar med ett amerikanskt vin till denna amerikanska husman, dock gjord på en druva som inte alla kopplar ihop med Kalifornien och USA, viognier.
McManis viognier 2022, Kalifornien, USA, 99:-, Nr 6290
Till en musselchowder gillar jag förhållandevis smakrika viner med lite djup, t ex detta gjort på druvan viognier. I vinet finns mycket frukt med lite mer exotiska smaker såsom ananas men också gula stenfrukter som persika och nektarin kantat av blommiga örter och ekfatskryddor. Vinet har lite kropp och en mjuk framtoning men också en bra syra som balanserar upp och möter det lite feta i chowdern. Enkelt men riktigt bra!
Med tanke på att rätten kanske, åtminstone till del, har lite portugisiska rötter så plockade jag fram denna klassiska alvarinho med lite skalkontakt. Just denna ger vinet lite mer struktur vilket passar bra till chowdern.
Alvarinho Contacto 2023, Vinho Verde, Portugal, 139:-, Nr 6707, Systembolaget
Contacto har blivit något av en klassiker på bolagshyllan. Det är ett ungt och fräscht vin med fin struktur och en snygg liten kryddighet i avslutet. I smaken finns lime, ananas och stenfrukter kantat av aromatiska örter. Avslutet är långt och friskt med stänk av havssalt och hint av beska som bryter av. Härligt fräscht, viss komplexitet och riktigt gott till musslor!
Jag avslutar med ett riktigt bra rosévin som fungerar utmärkt året runt. Straight outta Bourgogne från Louis Jadot gjort på 100% pinot noir – kan det bli annat än bra?
Rosé de Marsannay Domaine Clair-Daü 2022, Marsannay, Côte de Nuits, Bourgogne, Frankrike, 268:-, Nr 73350
Detta är en härlig rosé med ren frukt och fin fräschör. I smaken finns en tydlig jordgubbston, en hint av hallon, lite körsbär och blodapelsin som kantas av blommiga örter. Vinet har en lätt krämig kropp och en kryddig avslutning. Elegant och komplext. ett smakrikt rosévin som ger chowdern dimensioner.
Årgång 2023 är på gång in, den är minst lika bra, läs mer om den här.
Recept på fler amerikanska chowders hittar du här nedan. Vinerna passar utmärkt till dessa med. McManis rekommenderas i första hand till New England clam chowder och de två andra till Manhattan och Minorcan.
Magnus Reuterdahl
Amerikansk husman – Long Island chowder
BestChampagne.se, DinVinguide.se, DryckesListan.se och DinSpritguide.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl