Ingredienser
Övrigt:
Instruktioner
Detta är min variant på den amerikanska rätten Minorcan clam chowder. Det är en smakrik soppa med lite hetta. Den skiljer sig en del från originalet bland annat på grund av att vi vanligen inte har tillgång till Florida clams och datil. Jag ersätter detta med hjärtmusslor eller blåmusslor samt habanero.
Observera att jag gillar min Minorcan clam chowder het, så är du lite känslig kan det vara bra att köra med en halv habanera första gången.
Förberedelser
Lägg musslorna i ett vattenbad med en msk salt, byt vatten minst 3-4 ggr. Detta är viktigt för att slippa sand i maten vilket inte är trevligt. Rengör därefter musslorna, t ex ha bort skägg och annat som kan sitta fast på skalen.
Tillagning
Jag gör allt i ett kärl, så fram med en gryta med tjock botten som du har ett lock till. Ta av svålen om du inte vill ha med den. Skär upp det rimmade fläsket i centimeterstora bitar. Bryn fläsket i lite olja, i med habaneron, sänk värmen och tillsätt löken. Bryn dem lätt tills den blir genomskinlig och mjuk, tillsätt tomatpurén och låt det hela fräsa ihop någon minut.
Lägg i paprikan, morötterna och chilin, lår bryna under ca 5 minuter. Häll på de krossade och tärnade tomaterna samt örterna, vitlöken och saltet. Häll i buljongen och låt koka upp. Lägg i potatisen och låt sjuda under lock i ca 20 minuter eller tills potatisen är färdig.
Smaka av. Här brukar jag hälla i cirka en matsked citronjuice om jag använt habanero, detta för att datil har lite citrustoner. Vid behov kan man också tillsätta lite sötma, t ex med söt soja (om soppan också behöver lite mer umami) eller lite honung.
Jag brukar tillaga musslorna i soppan, vissa väljer att koka dem separat och ta ur musselköttet och sedan röra ned i soppan. Oavsett vilket ska musslorna kokas under lock. Musslorna ska öppna sig, det brukar ta 3-5 minuter beroende på musselsort. Om du gör kokar dem separat börjar du med att koka upp några deciliter vatten, när de öppnat sig ställer du dem åt sidan så de får svalna lite innan du tar ur köttet ur musslorna. Sedan lägger du ned musselköttet i soppan.
Servering
Garnera med ett par nypor färska örter, jag brukar använda en eller några av dem som jag använt i soppan. Servera och ät med lite gott vitt bröd.