Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Musselsoppa

Recept av Magnus Reuterdahl

New England Clam chowder

New England Clam chowder är en amerikansk klassiker från nordöstra USA och en underbar hösträtt. Krämig, värmande och god.

Ingredienser

  • New England Clam chowder
    • 1 näthjärtmusslor
    • 100 gramrimmat sidfläsk eller lufttorkat fläsk (tärnat)
    • 1 stgul lök (grovhackad)
    • 2 stvitlöksklyftor (finhackade)
    • 400 grampotatis (tärnad)
    • 2 stjälkarstjälkselleri (fint skivade)
    • 2 tsktimjan (torkad)
    • 2 stlagerblad
    • 5 dlmusselspad
    • 1 mskfisk- eller ostronfond
    • 5 dlvispgrädde
    • 2 mskäppelcidervinäger
    • 3 mskvetemjöl eller maizena
    • 2 tsksalt
    • 1 krmvitpeppar (mald)
    • 1 knippetimjan färsk
    • 1 knippegräslök (färsk)
  • Använd musselspadet från när du kokar musslorna. Jag brukar dock förstärka den med lite koncentrerad fisk- eller hummerfond för att få lite mer djup.

New England clam chowder

New England clam chowder är en amerikansk klassiker från nordöstra USA och en underbar hösträtt. Den har rötterna i 1700-talet bland emigranter från england och Frankrike. Det är en krämig, värmande och god soppa.

Förberedelser

Skölj musslor och låt dem spotta, ordentligt, åtminstone 4-5 bad med kallt vatten med en matsked salt.

Skala potatisen, tärna den. Hacka löken och vitlöken, och skiva upp stjälksellerin. Tärna det rimmade fläsket (kuber ca 1×1 cm).

Strax innan du påbörjar tillagningen, värm upp fonden så den inte är kall när du ska använda den i grytan.

Använd en tjockbottnad gryta som rymmer minst 4-6 liter.

Tillagning

Jag brukar koka musslorna seperat, dels för att få musselspad, dels för att tillse att alla musslor jag har med i grytan är bra. Börja med att koka upp musslorna i cirka 1 liter vatten och 1-2 teskedar salt. Musslorna behöver koka i några minuter tills de öppnar sig. Spara spadet men skölj musslorna i kallt vatten och ta bort musslor som inte öppnats. Ställ musslorna och spadet åt sidan. Jag brukar tillsätta ca ½-1 msk fisk- eller hummerfond i musselspadet för att ge det lite mer djup.

Fräs fläsket så det får färg och börjar bli lite knaprigt, ta ur det och låt det droppa av. Låt fettet vara kvar i pannan.

Det bör vara minst ett par matskedar fett i pannan. Om fläsket inte släppt ifrån sig tillräckligt med fett tillsätt 1-2 msk smör. Tillsätt löken, sellerin och den torkade timjanen samt lagerblad i grytan. Låt bryna på medelhög till låg värme, du vill inte att det ska ta färg, löken ska bli mjuk och genomskinlig.

Tillsätt därefter musselspadet och äppelcidervinägern samt potatisen. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter eller tills att potatisen känns klar. Rör om lite då och då.

Vispa upp mjölet i ca 2 dl grädde. Häll i detta i grytan under omrörning. Häll därefter i resten av grädden. Det är här du bestämmer hur tjock du vill ha din chowder. Jag vill ha den krämig och fin men så tjock att det blir en kräm.

Tillsätt musslorna och fläsket, låt koka upp under omrörning, toppa med färsk timjan och gräslök.

Smaka av med vitpeppar och salt.

Servera med vitt bröd.