Magnus Long Island clam chowder

Long Island clam chowder är en rätt från USAs östkust. Det är en blend av de mer klassiska clam chowder rätterna New England och Manhattan clam chowder, i denna används såväl grädde som tomater. Jag har hittat några olika recept på denna chowder och gjort min tvist på dem.
    Magnus Long island clamchowder

    Ingredienser

    • Magnus Long Island clam chowder

    Övrigt:

    Smaka av med salt och svart peppar, mer grädde eller het sås samt om du vill ha lite mer syra en skvätt pressad citron.

    Instruktioner

    Detta är mitt recept på Long Island clam chowder, det följer de amerikanska recepten på många sätt men jag har lagt till några saker och ändrat en del för att det ska passa min smak bättre. Det är lite av en mix av New England och Manhattan clam chowder, med lite av de bästa av varje. Tillsammans blir den en riktigt god musselsoppa eller gryta, beroende på hur stabbig du vill ha den. Det kanske ser ut som många ingredienser men det är ingen komplicerad rätt att tillaga!

    Förberedelser:

    Skölj musslorna noga, jag brukar byta vatten 3-4 gånger så att de får spotta ur sig eventuell sand med mera. Om det behövs rengör också skalen.

    Under tiden skär du upp guanciale eller pancetta i små bitar och lägger dem i en panna. Hacka chilinfrukten. Skiva morötterna. palsternacka och stjälksellerin, hacka schalottenlöken och skär upp paprikan i lagom stora bitar.

    Tillagning:

    Jag brukar börja med att koka musslorna, i ca 0,6 l vatten under lock. Koka på medelhög temperatur tills musslorna öppnat sig. Det brukar ta 3-5 minuter. Lyft ur musslorna och låt dem svalna, spara avkoket, det ska du använda i grytan.

    Under tiden kan du börja med att låta fläsket steka på låg värme så att fettet kommer ut, höjd därefter värmen, tillsätt chilin och låt bryna i några minuter. Rör ned de hackade rotfrukterna och löken samt vid behov lite olivolja eller smör, låt fräsa i någon minut. Lägg i lagerbladen och tillsätt tomatpurén och låt steka i ett par minuter. Häll på vinet och låt sjuda, rör gärna om lite då och då, under tiden skär du upp potatisen i centimeter stora kuber.

    Tillsätt potatisen och buljongtärningen, häll på musselavkoket samt vätskan från burken med musslor i vatten. Lägg musslorna åt sidan. Under tiden potatisen kokar, ca 10-15 minuter, så plockar du ur köttet frän musslorna du kokade innan och lägg den i en skål tillsammans med de konserverade musslorna.

    Finhacka vitlöken och slanta upp den vita delen en vitlök samt hacka upp en nypa eller två av färsk timjan.

    När potatisen och rotfrukterna börjar kännas klara så tillsätter du burken med tomater, vispa ur burken med ½ dl vatten och rör ned även detta. Rör ned vitlöken, purjolöken och örterna. Låt koka i 3-5 minuter. Sänk värmen och rör ned grädde, låt sjuda i ett par minuter och smaka av om hettan och syran känns bra. Flytta grytan från värmekällan och häll i musslorna.

    Servering:

    Låt stå i några minuter innan servering så att musslorna får lite värme, toppa med lite färsk dill och lite olivolja.

    Servera med vitt bröd.