Vinlandet Frankrike

Vinlandet Frankrike

Vinlandet Frankrike. I denna artikel i DinVinguide.se vinatlas hittar du mer översiktlig information om landets vinregioner och druvor.

Kortfattad historik

Frankrikes vinhistoria är lång. Den tar dock riktigt fart i samband med romarrikets expansion i Gallien, framförallt efter Cesars krigståg under 50-talet f. Kr. även om romarna hade erövrat området ibland annat Languedoc och Rhone tidigare än så. Det finns också arkeologiska spår av vinproduktion i området långt innan romarna påbörjade sin expansion västerut.

Ett av de tidigaste vinområdena i dagens Frankrike som det finns skriftliga källor om är Rhonedalen, dessa går tillbaka till romartiden. Under romartid hittar vi också källor om Bordeaux, då kallat Burdigala. På flera andra platser i det som idag är Frankrike finns också fynd av romartiden i vinområdena, såsom i Loire, Champagne och Bourgogne. Oavsett om romarna startade vingårdar i de olika regionerna inte så påverkade de dem och var i en viktigt del i det som formade dem.

En sommardag i Frankrikes tecken

Vinlandet Frankrike

Frankrike är ett stort land med många olika topografiska förutsättningar och olika klimat vilket gör det produceras många olika stilar av vin. Frankrike är också ett av de länder där många av de mest kända druvorna kommer ifrån, de är resultatet av såväl naturliga korsningar som utav århundrande av förädlingsarbete. Många av druvorna är dock inte så gamla som man kan tro. Det produceras vin i alla delar av Frankrike, men inte överallt, vinområdena är ganska koncentrerade geografiska områden.

Totalt finns det idag omkring 797 000 (2020) hektar med vingårdar i landet, i dessa ingår också produktionen för Cognac och Armagnac. Utav dessa är cirka 60% klassificerade som AOP (appellation d’origine protégée), 26% IGT (Indication Géographique Protégée) och 4% Vin de France. OBS att det finns många uppgifter om antal hektar, de varierar mellan ca 745 000 och 800 000, detta kan bero på vilka odlingar som räknas in.

Förädlingen av såväl druvor, vinstilar som tekniker har gjorts utifrån klimatförändringar men också utifrån vindrickarnas vanor och önskemål förändrats över tid. Idag produceras det årligen mellan 50 och 60 miljoner hektoliter vi vilket motsvarar mer än 7 miljarder vinflaskor. Det gör Frankrike till en av de största vinproducenterna i världen.

Röd pinot noir

Klimat & Geografi

En viktigt del för alla som gör vin är klimatet eller rätt sagt de olika klimat och mikroklimat som finns mellan och i regioner. En viktigt del i att förstå den franska mångfalden när det kommer till vin är landets breda klimatutbud. I den nordligaste vinregionen i Frankrike, Champagne hittar vi ett av de svalaste klimaten i Frankrike medan det varmaste är den södra delen av Rhônedalen i sydöstra Frankrike.

Bordeaux och Loire påverkas starkt av närheten till Atlanten och har istället maritimt klimat påverkat av Atlanten. Regionerna påverkas också av de floder som slingrar sig igenom och delar upp regionen.

I Bourgogne, Alsace och de franska Alperna är klimatet mer kontinentalt med varma, torra somrar och kalla vintrar men också mer påverkat av Alperna och högre höjd.

I sydvästra Frankrike ligger Provence och Languedoc-Roussillon som har ett påtagligt medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar.

Vissa vinområden är också kända för mer områdestypiska förutsättningar, till exempel Beaujolais granitkullar, Chablis kritbemängda sluttningar och Médocs grusjordar. Platser som alla är utmärkta utgångspunkter för att får en förståelse av begreppet terroir.

skördetid vindruvor

Druvorna

Druvorna är något av vinets DNA, dess byggstenar. Många druvor som kallas för internationella druvor kommer ursprungligen från Frankrike. Det är druvor som blivit så kända att de flesta känner till dem och de odlas över i princip hela vinvärlden. Några av dessa är pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och sauvignon blanc.

Andra franska druvor har visat sig fungera minst lika bra om inte bättre utanför hemlandet så som malbec som blivit en av Sydamerikas viktigaste druvor och alicante bouchet som visat sig briljerar i heta klimat såsom Portugal och Spanien.

Vissa druvor är starkt förknippade med en eller några regioner eller områden. Några exempel är pinot noir och Bourgogne, Chablis och chardonnay, pinot noir och chardonnay med Champagne och cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot med Bordeaux samt syrah och norra Rhone. I dessa områden finns det också fler druvor. I framtiden kan det bli andra druvor som representerar dessa och andra regioner. På grund av klimatförändringarna förändras förutsättningarna och många regioner har börjat tillåta andra druvor än de traditionella eller tittar på detta.

Vindruvor

Klassificeringar

Frankrikes vinregioner delas upp i olika appellationer, detta system skapades på 1800-talet men är kontinuerligt under utveckling. Det tillkommer nya appellationer och regelverket inom befintliga förändas så här gäller det hålla sig uppdaterad. Den mest kända är Bordeaux 1855-klassificering.

Appellationssystem utgörs av lagar och regler som definierar vinregionerna. I dessa finns områdenas geografiska gränser och regler för hur specifika viner ska göras, dvs vilka druvor som får användas, i vilken mängd och regelverk kring vinodlingarna, skörden och vinframställningsmetoder.

En del i detta är också att skydda namnen på franska vinerna, t ex att Champagne endast kan produceras i Champagne på druvor odlade i Champagne. Andra mousserande viner kallas i istället crémant följt av vinregionens namn, t ex Crémant d’Alsace eller de Loire med mera.

Det finns mer än 450 kontrollerade appellationer, AOP i Frankrike. OBS att en del fortfarande använder den äldre benämningen AOC (appellation d’origine contrôlée) i sin kommunikation. Bäge betyder samma sak, att det har en skyddad ursprungsbeteckning. Vidare finns det mer än 150 Vin de Pays/IGP-beteckningar, detta betyder att vinet har en skyddad geografisk beteckning. Regelverken för AOP är ofta mer vittgående än IGP, det betyder dock inte per definition att vinerna är bättre.

Bild från DinVinGuide

Frankrikes vinregioner i korthet

Champagne

Champagne (ca 34 000 ha) ligger i nordöstra Frankrike och är en av världen mest kända vinregioner. Här produceras främst mousserande vin, känt som champagne. På senare år har dock produktionen av stilla viner ökat, dock från en låg nivå. Utmärkande för vinet champagne är mycket hög syra, elegans och fräschör. Det är balansen mellan syra och sötma som i första hand avgör stilen. Vingårdsarealen består av pinot noir (ca 40%), meunier (ca 30%) och chardonnay (ca 30%). Utöver detta odlas arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris.

Inom Champagne finns också olika terriorer vilket gör att regionen kan delas upp i i fem olika områden Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne och Côte des Bar.

Visste du att Aube är Champagne?

Alsace

Alsace (ca 15 500 ha) är en relativt liten vinregion i nordöstra Frankrike. Det är i första hand en vitvinsregion med gröna druvsorter såsom riesling (ca 22%), pinot blanc (ca 21%), gewurztraminer (ca 19%), pinot gris (ca 15%), sylvaner (ca 8 %), muscat (ca 2 %). Här odlas dock också blå druvor såsom pinot noir (10 %).

Appellationssystemet är enkelt, här finns tre appellationer. Störst är normalappellationen AOC Alsace som omfattar drygt 70% av produktionen. Därefter kommer appellationen för mousserande viner, AOC Crémant d’Alsace som motsvarar ca 25% av produktionen. Utöver detta har vi prestigeappellationen AOC Alsace Grand Cru som motsvarar ca 4 % av produktionen.

Bild från DinVinGuide

Loire

Loire (ca 47 000 ha) ligger i västra Frankrike. I regionen finns 86 appellationer och en mycket stor bredd när det gäller vinstilar. I regionen produceras cirka 45 % vitt vin, 25% rött vin, 20 % rosé och 10 % mousserande vin.

Lite förenklat kan man säga att det framför allt produceras vita viner i de västra och östra delarna av Loire medan det i den mittersta delen framställs vitt, rött, rosé och mousserande. De viktigaste druvsorterna är cabernet franc, chenin blanc, gamay, grolleau, melon de Bourgogne och sauvignon blanc.

floddal

Bourgogne exkl. Beaujolais

Bourgogne exkl. Beaujolais (ca 29 000 ha) ligger i östra Frankrike och är en av världens mer kända vinregioner. Här produceras några av Frankrikes mest kända viner som kombinera elegans med stor komplexitet. I regionen odlas främst druvsorterna chardonnay (ca 50 %) och pinot noir (ca 35 %). Dessutom finns mindre arealer gamay (ca 8 %), aligoté (ca 6 %) och sauvignon blanc (>1 %). Det produceras vitt, rött och mousserande vin.

Distrikt från norr till söder är Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise och Mâconnais. I den norra delen av regionen görs några av världens mest prestigefulla röda viner av druvsorten pinot noir och vita viner på chardonnay. Det finns ett 80-tal appellationer, varav 33 är grand cru.

Bild från DinVinGuide

Beaujolais

Beaujolais (ca 22 000 ha) är en del av Bourgogne som skiljer ut sig genom att klimatet är varmare, mer kontinentalt och att jordmånen är mer granithaltig. Här produceras främst rött vin på druvan gamay.

Beaujolais är också känt för Beaujolais Nouveau, ett vin primeur som får börja säljas den tredje torsdagen i november.

Jura, Savoie/Savojen inklusive Bugey

Jura, Savoie/Savojen inklusive Bugey (ca 1850 ha + 2200 ha) är två små vinområden i östra och sydöstra Frankrike som gränsar mot Schweiz. Områdena har ett kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar som tydligt påverkas av alperna och dess dalgångar. Savoie är bergigare och sträcker sig ned mot Rhônefloden.

Majoriteten av vinern som produceras här vita och görs på druvor som chardonnay och savagnin. Det produceras också röda viner på druvorna poulsard och trousseau.

Bild från DinVinGuide

Bordeaux

Bordeaux (ca 110 000 ha) ligger i sydvästra Frankrike och är en av världens mest kända vinregioner. Det är en utpräglad rödvinsregion med där ca 86% av viner är röda, 7% vita och 7% är rosé. Det produceras också mindre mängder mousserande viner.

Totalt finns 60 appellationer i regionen, men grovt sett består den av tre områden. Den vänstra flodbanken där det finns mer av sten- och sandjordar, Dessa är särskilt bra för den relativt långsamt mognande druvan cabernet sauvignon. Den högra flodbankens sandjordar är mer uppblandat med kalkhaltig lera och passar den snabbare mognande merlotdruvan, som med 56 % av regionens odlingsareal är mest odlade. Därefter kommer cabernet sauvignon (22 %), cabernet franc (10 %), semillon (6 %), sauvignon blanc (4 %) och muscadelle (1 %) samt mindre arealer av andra druvsorter. Mellan flodbankerna ligger flera appellationer, bland annat Entre-deux-Mers, en appellation endast tillåten för vitt vin. Till den vänstra stranden brukar också sötvinsdistriktet Sauternes räknas.

Vinatlas Bordeaux

Rhône

Rhône (ca 70 000 ha) ligger i sydöstra Frankrike och delas oftast upp i norra och södra Rhône. Det är en utpräglad rödvinsregion med en produktion om ca 80 % rött, 14 % rosé och 6 % vitt. Totalt är 27 olika druvsorter godkända. Viktiga druvsorter är de blå grenache, mourvèdre och syrah samt de gröna marsanne och viognier. Vinerna är ofta blandviner med flera olika druvsorter.

Totalt finns 26 appellationer. Den norra delen omfattar ca 4000 ha och här hittar vi regioner som Côte-Rôtie, Condrieu, Saint-Joseph, Hermitage, Crozes-Hermitage och Cornas m fl. Södra Rhône omfattar ca 66 000 ha och regioner såsom Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Côtes du Rhône, Lirac, Rasteau och Tavel med flera.

Bild från DinVinGuide

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon (ca 33 000 ha) ligger i södra Frankrike och var länge en bulkvinsregion. Den växte fram tillsammans med järnvägen på 1800-talet och var stor leverantör av enklare viner till storstaden Paris. I dag efterfrågas enklare viner allt mindre, vilket gjort att regionen över tid, till del, ställt om sin produktionen till viner av högre kvalitet. Denna förändring har lett till en halvering av regionens produktionsvolym. I regionen finns totalt hela 19 olika appellationer och ett stort antal vinstilar.

Languedoc-Roussillonskolan: IGP Pays d’Oc

Sud-Ouest /Sydvästra Frankrike

Sud-Ouest /Sydvästra Frankrike (ca 16 000 ha) är ett område med stor variation. De västra delarna influeras av Atlanten, i dessa delar är det fuktigare vårar och varma soliga höstar. I de östra är det mer medelhavsklimat med högre värme och mindre fukt.

Kända appellationer är bland andra Cahors, Fronton, Jurançon och Madiran.

I Cahors produceras rött vin kriung floden Lot och den viktigaste druvan är malbec. I vierna kan man också hitta inslag av merlot och tannat. Fronton ligger utmed floden Garonne och producerar främst röda viner på druvan négrette. Jurançon är känt för sina söta vita viner, huvudsakligen gjorda på druvan petit manseng. Madirian är mest kända för sina röda viner på tannat blandat med cabernet sauvignon och franc.

Provence

Provence (ca 27000 ha) är mest känt förs sina ljusa roséviner. Här produceras dock också röda och vita viner samt mousserande. Provence har ett utpräglat Medelhavsklimat och regionen motsvarar ungefärligen den franska Rivieran. Här har odlats vin sedan de gamla grekerna anlade kolonin Massalia vid nuvarande Marseille.

Rosévinerna omfattar ca 80% av regionens produktion och de vanligaste druvorna är cinsault och grenasche. Vita viner görs bland annat i området Cassis på druvorna clairette och marsanne, ibland iblandning med ugni blanc och/eller sauvignon blanc. När det kommer till röda viner är de från Bandol de kanske mest kända och de bästa. Vinerna görs på druvan mourvèdre, ibland blandat med lite grenache och cincault.

Bild från DinVinGuide

Korsika

Korsika (ca 7000 ha) är en ö i medelhavet närmare Italien än Frankrike. Ön har ett mycket torrt och soligt medelhavsklimat. Landskapet är bergigt och jordmånerna varierade med inslag av granit, skiffer, krita och lera samt märgel, sand och alluvial inslag. Ön tillhör Frankrike sedan 1768-69 och vintraditionerna kan sägas vara en kombination av italiensk och franskt men också lite spanskt.

Det finns sju AOC-appellationer. Här odlas såväl lokala druvor som sciacarello, aleatico, codivarta och nielluccio (klon av sangiovese) som vindruvor som är vanligare i Frankrike som cinsault, carignan, grenache, syrah, mourvèdre, cabernet sauvignon, merlot, rolle (vermentino), chardonnay och sauvignon blanc men också spanska druvor som tempranillo. Totalt är ett 30-tal druvor tillåtna. De tre vanligaste druvorna i AOC-vinerna är nielluccio, sciacarello och vermentino samt muscat för de söta vinerna.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Vinlandet Frankrike – Magnus Reuterdahl

Vinlandet Frankrike – Bordeaux appellationerna är en del i DinVinguide.se vinatlas. En serie artiklar som övergripande beskriver vinregioner och vinområden. I vissa delar går vi in lite djupare men för ytterligare fördjupningar hänvisar vi till våra olika skolor där vi tittar mer på detaljer.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Vinlandet Frankrike

Av Vincent ”Vinbonden” Arrhenius

Frankrike är utan tvivel världens viktigaste vinland trots att det är inte vinets vagga och trots att Italien då och då producerar mer vin. I Frankrike görs nämligen några av världens mest berömda mousserande, torra vita och röda samt söta vita. Inget annat land kan visa visa upp den bredden på den absoluta toppnivån.

Frankrikes vinhistoria må ha börjat tidigare men den tar ordentlig fart tack vare romarna för två tusen år sedan. Många av de klassiska franska vinregionerna etablerades av romare från första århundradet efter Kristi födelse och ett par hundra år framåt.

Frankrike är ett stort land med totalt 552 000 kvadratkilometer. Ser man på en vinkarta över Frankrike syns tydligt att det egentligen är en relativt liten areal som utgörs av vinregioner. De är dock väl spridda över landet och har väldigt olika förutsättningar.

Klimat och jordmån varierar kraftigt från region till region och även inom de olika regionerna. Dessa skillnader har också lett till att de druvsorter som används och de vinstilar som produceras skiljer sig mellan de olika regionerna. Nedan presenteras kortfattat Frankrikes viktigaste vinregioner.

ALSACE Domaine Weinbach vinodling i Alsace
ALSACE Domaine Weinbach vinodling i Alsac

Alsace (15 600 ha) är en relativt liten vinregion i nordöstra Frankrike. Det är i först hand en vitvinsregion med gröna druvsorter såsom riesling (21,8 %), pinot blanc (21,2 %), gewurztraminer (19,2 %), pinot gris  (15,3 %), sylvaner  (7,9 %), muscat  (2,3 %) samt den blå pinot noir (9,9 %). Appellationssystemet är väldigt enkelt och består endast av tre appellationer. Störst är normalappellationen AOC Alsace med 72 % av produktionen. Därefter kommer appellationen för mousserande, AOC Crémant d’Alsace med 24 % av produktionen. Sist och minst är prestigeappellationen AOC Alsace Grand Cru med 4 %.

Bordeaux (110 200 ha) ligger i sydvästra Frankrike och är en av världen två mest kända vinregioner. Det är en utpräglad rödvinsregion med 86 % rött, 7 % vitt och 7 % rosé. Totalt finns 60 appellationer i regionen, men grovt sett består den av tre områden. På den vänstra flodbanken finns mer av sten- och sandjord, en jordmån lämpad för den relativt långsamt mognande cabernet sauvignon. Den högra flodbankens sandjord är mer uppblandat med kalkhaltig lera och passar den snabbare mognande merlotdruvan, som med 56 % av regionens odlingsareal är mest odlade. Efter den kommer cabernet sauvignon (22 %), cabernet franc (10 %), semillon (6 %), sauvignon blanc (4 %), muscadelle (1 %) samt mindre arealer av andra druvsorter. Mellan flodbankerna ligger Entre-deux-Mers, en appellation endast tillåten för vitt vin. I regionen ligger även distriktet Sauternes som är känt för sina söta, ädelrötade viner.

Bourgogne exkl Beaujolais (28 900 ha) ligger i östra Frankrike, inte nordöstra som många tror. De dominerande druvsorterna i regionen är chardonnay (49 %) och pinot noir (35 %). Dessutom finns mindre arealer gamay (8 %), aligoté (6 %) och sauvignon blanc (1 %). Distrikt från norr till söder är Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise och Mâconnais. I den norra delen av regionen görs några av världens mest prestigefulla röda viner av druvsorten pinot noir och vita viner på chardonnay.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Champagne (34 200 ha) ligger i nordöstra Frankrike och är en av världen två mest kända vinregioner. Lejonparten av området produktion är mousserande vin, känt som champagne. Utmärkande för vinet champagne är mycket hög syra. Det är balansen mellan syra och sötma som i första hand avgör stilen. Vingårdsarealen består av 38 % pinot noir, 32 % pinot meunier och 30 % chardonnay.

Languedoc (33 200 ha) ligger i södra Frankrike och var länge en bulkvinsregion. Den växte fram tillsammans med järnvägen på 1800-talet och var stor leverantör av enklare viner till storstaden Paris. I dag efterfrågas enklare viner allt mindre, vilket tvingat Languedoc att ställa om produktionen till viner av högre kvalitet. Denna förändring har lett till en halvering av regionens produktionsvolym. I regionen finns totalt hela 19 olika appellationer och ett stort antal vinstilar.

Loire (47 200 ha) ligger i västra Frankrike. I regionen finns 86 appellationer och en mycket stor bredd när det gäller vinstilar. Ser man till hela regionen produceras 45 % vitt, 23 % rött, 21 % rosé och 11 % mousserande. Med en enkel indelning kan sägas att framför allt vita viner produceras i de västra och östra delarna medan det i den mittersta delen framställs vitt, rött, rosé och mousserande. De viktigaste druvsorterna är cabernet franc, chenin blanc, gamay, grolleau, melon de Bourgogne och sauvignon blanc.

Rhône (70 800 ha) ligger i sydöstra Frankrike. Det är en utpräglad rödvinsregion med 80 % rött, 14 % rosé och 6 % vitt. Totalt finns 27 olika druvsorter. Viktiga druvsorter är de blå grenache, mourvèdre och syrah samt de gröna marsanne och viognier. Vinerna är ofta blandviner med flera olika druvsorter. Totalt finns 26 appellationer. Regionen är uppdelad i en mindre del i norr och en betydligt större del i söder.

 

Bild från DinVinGuide

Läs mer om Vinlandet Frankrike