Vinlandet Frankrike – Bordeaux appellationerna högra stranden & området mellan floderna
I denna del av vår vinatlas går vi igenom några av appellationerna på den högra stranden & området mellan floderna i Bordeaux, lite översiktligt. Vinregionen Bordeaux ligger nära Atlanten, på bägge sidor om viken Gironde som senare övergår i floden Garonne samt utmed floden Dordogne. När vi delar upp regionen i vänstra och högra stranden, så görs detta utifrån vilken sidan av Gironde respektive Garonne vinappellationerna ligger. Utöver detta finns det också ett område som ibland kallas Bordeaux mellan floderna och det större Bordeaux.
Om du är intresserad av de på den vänstra stranden kan du läsa om dem här.
Totalt finns det 65 AOC inom Bordeaux, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB). Siffrorna som anges i denna artikel kommer från olika källor från 2018-2021, men främst från CIVB.
Bordeaux regioner – Högra stranden
Den högra stranden kallas ibland för den östra stranden eller det östra Bordeaux. DEt är det opmråde som ligger på floden Girondes högra sida och nordnordöst om floden Dordogne. De två mest kända appellationerna i denna del av Bordeaux är tveklöst St-Emilion och Pomerol.
ST-EMILION
St-Emilion är ett område där det framförallt produceras rött vin och två druvor dominerar, merlot och cabernet franc. Nedanför staden St-Emilion består jordmånen främst av kalksten och lera och väster om staden är jordmånen grusigare. Detta gör att vinerna inom appellationen varierar i stil, från eleganta och komplexa till storsvulstiga och fruktiga. Oavsett stil finns här många viner med riktigt hög kvalitet och området är ett av de vackraste i Bordeaux att resa i.
Det produceras också mindre kvantiteter av vitt vin i området, dessa buteljeras som AOC Bordeaux blanc eller Vin de France.
I St-Emilion finns omkring 680 vinproducenter varav ett kooperativ. Områdets vingårdar upptar cirka 5300 hektar. Vinproduktionen i St-Emilion år 2020 var 19,9 miljoner liter vin vilket motsvarar cirka 4,5% av produktionen i Bordeaux. Området har varit en egen AOC sedan 1954.
ST-EMILIONS SATELLITER
Norr om St-Emilion finns det fyra kommuner som brukar kallas för St-Emilions satellitkommuner. Detta då de har rätt att lägga namnet St-Emilion till sina egna kommunnamn. De är Montagne, Lussac, Puisseguin och St-Georges.
Kommunerna ligger kring bifloden Barbanne. Jordmånen utgörs främst av lerjordar med inslag av kalk. De bästa vingårdarna hittar vi oftast i sydsluttningarna. Vinerna kan ofta ses som prisvärda då priserna är lite lägre än på vinerna från St-Emilion. I jämförelse med vinerna från St-Emilion har vinerna ofta lite mer påtagliga tanniner och högre syra. Många producenter har hög potential och levererar riktigt bra viner. Personligen uppskattar jag den högre syran och att vinerna ofta har en förhållandevis låg alkohol.
Montagne har 200 vinproducenter och cirka 4000 hektar med vingårdar. I Lussac finns ca 160 vinproducenter med omkring 1600 hektar med vingårdar. Puisseguin har omkring 100 vinproducenter och cirka 730 hektar med vingårdar och i St-Georges finns det 24 vinproducenter och cirka 200 hektar med vingårdar. Ska jag välja ut en kommun att särskilt hålla ögonen på av dessa är det St-Georges.
St-Emilion satelliters produktion 2020 av röda viner var 14,9 miljoner liter vin vilket motsvarar 3,4% av produktionen i Bordeaux.
POMEROL
Pomerol är ett rödvinsdistrikt där druvan merlot dominerar. Det är dock vanligt att det också finns en andel av cabernet franc i vinerna. Området ligger på en platå och jordmånen består av lera blandat med grus. I de bästa delarna är jorden järnrik, denna kallas crasse de fer. I dagsläget finns inga odlingar med gröna druvor inom Pomerol. Områdets viktigaste druva är merlot.
Vinerna är ofta täta, fylliga och kraftfulla. I smaken finns i regel mörka körsbär och plommon samt inslag av torkade bär och choklad. Merlotdruvan ger silkiga och sammetslena tanniner. Det som verkligen slår an är dock doften på vinerna som går från det djupa fruktiga till det aromatiska vilket tillsammans bli lite som syrenernas sång, helt oemotståndligt.
I Pomerol finns det omkring 135 vinproducenter som delar på cirka 800 hektar med vingårdar. Landskapet är förhållandevis platt och inte lika vackert som till exempel St-Emilion. Jordmånen är i regel en blandning av det grus, lera och sand. Högst potential har i regel vinerna från den så kallade Pomerolplatån, denna är dock inte helt klart definierad (geografiskt). Överlag tillhör vinerna från Pomerol de mer charmiga från Bordeaux, dock utan att tappa i varken elegans eller komplexitet. Vinerna mår dock ofta bra av viss lagring.
Pomerol, Lalande-de-Pomerol och Fronsacs inklusive Canon-Fronsacs gemensamma produktion 2020 av röda viner var 11,2 miljoner liter vin vilket motsvarar 2,6% av produktionen i Bordeaux.
LALANDE-DE-POMEROL
Appellationen Lalande-de-Pomerol ligger norr om Pomerol och producerar Pomerolliknande viner. Precis som i Pomerol är merlot är den viktigaste druvan. Detta är en appellation som blir bättre och bättre och den har riktigt hög potential. Priserna är också lägre än i Pomerol så detta är en region att hålla ögonen på.
Vinerna är ofta smakrika, silkiga tanniner och fint djup. I jämförelse med de från Pomerol är de ofta mer tillgängliga som unga.
I Lalande-de Pomerol finns det drygt 150 vinproducenter och omkring 1150 hektar med vingårdar. Jordmånen utgörs ofta av en kombination av grus och lera. Inom appellationen produceras bara röda viner.
Lalande-de-Pomerol, Pomerol och Fronsac inklusive Canon-Fronsacs gemensamma produktion 2020 av röda viner var 11,2 miljoner liter vin vilket motsvarar 2,6% av produktionen i Bordeaux.
FRONSAC OCH CANON-FRONSAC
Fronsac och Canon-Fronsac är två andra områden där det enbart produceras rött vin. Dessa appellationer har låtit tala om sig allt mer på senare tid, mycket tack vara sina fina kalkstensjordar. Stilen på vinerna ligger lite mitt emellan Pomerol och St Emilion, men kan ofta vara lite strävare och ibland mer rustika i stilen snarare än polerade vilket jag gillar, de bästa har också mycket fräschör.
Fronsac har 87 vinproducenter och Canon-Fronsac har 40 vinproducenter. Totalt har de ca 800 hektar med vingårdar.
Detta är områden som jag håller ett litet extra öga på, särskilt Fronsac, där man då och då stöter på riktiga guldkorn.
Fronsac inklusive Canon-Fronsac, Lalande-de-Pomerol och Pomerols gemensamma produktion 2020 av röda viner var 11,2 miljoner liter vin vilket motsvarar 2,6% av produktionen i Bordeaux.
CASTILLON & FRANCS
Côtes de Castillon och Bordeaux-Côtes de Francs ligger öster om St-Emilion och här produceras huvudsakligen rött vin. I Côtes de Francs producerar även en liten del sött vitt vin. Detta är de två appellationerna i Bordeaux som procentuellt sätt har mest ekologiska och biodynamiska producenter.
I Côtes de Castillon finns omkring 230 vinproducenter och cirka 2300 hektar med vingårdar, av dessa är 575 hektar ekologiskt certifierade. Bordeaux-Côtes de Francs har ett 40-tal vinproducenter utspridda på 433 hektar med vingårdar varav 217 hektar är ekologiskt certifierade.
BLAYE CÔTES DE BORDEAUX/AOC BLAYE & CÔTES DE BOURG
Detta är de två nordligaste vinområdena på den högra stranden, de ligger mitt emot Haut-Medoc och de mer kända appellationerna på den vänstra stranden. Blaye ligger norr om Bourg och här produceras främst röda viner samt vita viner som Blaye côtes de Bordeaux. Merlot är den viktigaste druvan i bägge områdena men druvan malbec har vuxit i popularitet.
I dessa två områden finns klassificeringar, de viktigaste är Blaye Côtes de Bordeaux, AOC Blaye och AOC Côtes de Bourg.
Blaye côtes de Bordeaux och AOC Blaye har omkring 450 vinproducenter, varav 3 är kooperativ. I områden finns cirka 6000 hektar med vingårdar. I Côtes de Bourg finns omkring 300 vinproducenter varav 4 kooperativ och området omfattar cirka 3400 hektar.
Blaye och Bourgs gemensamma produktion 2020 av röda viner var 39,4 miljoner liter vin vilket motsvarar 9% av produktionen i Bordeaux.
Bordeaux regioner – området mellan floderna
Området mellan floderna utgörs av appellationerna Entre-Deux-Mers, Cadillac Côtes de Bordeaux och Ste-Foy Côtes de Bordeaux. De kan sägas utgör ett triangelformat område mellan floderna Dordogne och Garonne och sträcker sig från dessa åt sydöst inåt i landet.
Vinerna här har inte lika tydliga terroirskillnader som på den vänstra och högra stranden. Majoritet av vinerna från detta område buteljeras under de mer generella appellationerna AOC Bordeaux eller AOC Bordeaux Supérieur. Utifrån detta har jag också skrivit några ord om dessa appellationer under denna rubrik.
ENTRE-DEUX-MERS
Inom AOC Entre-Deux-Mers produceras bara vitt vin. De är vanligen inte ekade och görs framförallt på druvan sauvignon blanc. Många av dessa är förhållande enkla men också riktigt bra matviner.
I Entre-Deux-Mers finns omkring 150 vinproducenter och 1650 hektar med vingårdar.
CADILLAC CÔTES DE BORDEAUX
Cadillac côtes de Bordeaux är en lite mer okänd appellation. Den ligger nära floden Garonne. Appellationen bedöms ofta relativt hög potential, så det är ett område att försöka hålla koll på, det kommer dock ganska få viner från området till Sverige. Vid sidan av rött och vitt vin produceras också söta viner här.
I Cadillac côtes de Bordeaux finns det omkring 250 vinproducenter och 2000 hektar med vingårdar.
STE-FOY CÔTES DE BORDEAUX
Ste-Foy är Bordeaux östligaste utpost. Här görs många olika typer av viner såsom vita, röda och söta. Jag har i sanningens namn inte provat mycket vin från denna appellation, men de som varit de mest intressanta är de vita.
I Ste-Foy Côtes de Bordeaux finns ett drygt 20-tal producenter och omkring 665 hektar med vingårdar.
Övriga Bordeaux
I flera av regionerna och områdena ovan produceras också vin under klassificeringen Bordeaux rouge och Bordeuax superior. År 2020 producerades 144.4 miljoner liter Bordeaux rouge vilket motsvarar 32,8% av produktionen i regionen. Utöver det produceras 49,8 miljoner liter Bordeaux superior vilket motsvarar 11,3% av produktionen. Det produceras också torra vita viner under klassificeringarna Bordeaux blanc sec, ca 26,8 miljoner liter (6,1%).
Vinlandet Frankrike – Bordeaux appellationerna – Magnus Reuterdahl
Vinlandet Frankrike – Bordeaux appellationerna är en del i DinVinguide.se vinatlas. En serie artiklar som övergripande beskriver vinregioner och vinområden. I vissa delar går vi in lite djupare men för ytterligare fördjupningar hänvisar vi till våra olika skolor där vi tittar mer på detaljer.
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.
I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.