Vinlandet Frankrike – Bordeaux druvor
Bordeaux är en stor vinregion, detta gäller såväl dess historia, kvaliteten på dess viner och kvantiteten av dem. I området produceras några av världens bästa viner vilket gjort det till en region som de flesta känner till, åtminstone till namnet. Stilen på vinerna från området har vuxit fram och förfinats under århundranden och har skapat skola för vinmakare över hela världen.
Eftersom vinerna från Bordeaux är och har varit så populära har många velat kopiera dem. Spår av detta ser vi i de flesta vinländer, till exempel genom att några av de vanligaste druvorna i Bordeaux också är några av de mest odlade i världen. Allt är dock inte rena kopior, många gör idag fantastiska viner på dessa druvor, i egna stilar eller i stilar som är nära besläktade med Bordeaux. Originalet är dock alltid originalet!
Hur mycket vin görs i Bordeaux?
Under 2010-talet producerades i snitt cirka 486 miljoner liter vin per år. Detta motsvarar ungefär 650 miljoner flaskor per år. Området omfattade år 2020 omkring 110,000 hektar med vingårdar, varav ca 61 300 hektar är AOC klassificerade. Utav dessa var 89% planterade med blå druvor och 11 % med gröna druvor.
Det är enkelt att se att röda viner är de vanligaste från Bordeaux och de också de mest kända. I Bordeaux produceras också riktigt bra vita torra och söta viner. De söta är fantastiska men motsvara bara 1,1% av produktionen. Det är dock intressant att noteras att 4,5% av vinerna 2020 var roséviner. Utöver detta produceras också smärre kvantiteter av mousserande vin, så kallade crémant de Bordeaux.
De mousserande viner görs på samma druvor som används i andra viner i regionen. Vingårdarna för dessa viner omfattar ca 1% (910 ha) av de AOC klassificerade vingårdarna i Bordeaux och det produceras omkring 6,5 miljoner flaskor om året. De vanligaste druvor i dessa viner är sémillion och sauvignon blanc för vita mousserande viner och cabernet sauvignon och merlot för rosé.
Bordeaux druvor
Utan druvor har vi inget vin, de är vinets grundstenar eller DNA. I Bordeaux tillåts ett antal olika druvor, exakt vilka som får användas beror på appellation och klassificering av vinet.
De vanligaste blå druvorna är för regionen är merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc.
För vita viner är de vanligaste druvorna sauvignon blanc, sémillion och muscadelle.
Utöver dessa druvor finns det ytterligare några druvor som odlats under lång tid, men som blivit mindre viktiga över tid. Dessa är petit verdot, malbec, carmenère, ugni blanc, colombard och sauvignon gris. Vi kommer inte gå in på dem i denna artikel men du kan läsa om dem i vår druvguide.se. Nyligen tilläts också ett antal nya druvor, läs mer om dem längre ned i artikeln.
Blå druvor Bordeaux
Den vanligast blå druvan i Bordeaux är merlot. Utav de blå druvorna är 66% av planteringarna merlot, 22% cabernet sauvignon, 9% cabernet franc och ca 3 % är petit verdot (ca 974 ha), malbec (ca 479 ha) och carmenère (4 ha) tillsammans.
Merlot
Druvan merlot kommer från Frankrike, sannolikt från Bordeaux eller den sydvästra delen av Frankrike. Den är känd sedan 1700-talet. DNA-analyser har visat på ett släktskap med cabernet franc och en druva som i princip är utdöd som kallas raisin de la madeleine (madeleine). I Bordeaux är merlot särskilt framträdande i appellationerna Saint-Émilion och Pomerol.
Det fanns cirka 74 550 hektar med odlingar av druvan i Bordeaux år 2020. Det finns mer än 300 kända kloner av druvan bara i Bordeaux. De som används mest i Bordeaux är klonerna nummer: 181,182, 184 och 519.
Merlot ger fruktiga viner med mjuka tanniner. Detta gör att den ibland används som mjukmedel till mer tanninstinna druvor. Ibland har merlot ett lite (oförtjänt) dåligt rykte på grund av många enkla viner görs på den. Det är dock en druva som kan ge stora viner, se på viner som Petrus och Le Pin från Pomerol.
Läs mer om merlot i DinVinguide.se druvguide.
Cabernet sauvignon
Druvan cabernet sauvignon kommer från Frankrike, sannolikt från Bordeaux. Det är en av världens mest kända blå druvor och det görs fantastiska viner på den över hela vinvärlden. Druvan är en korsning av cabernet franc och den gröna druvan sauvignon blanc. Korsningen är sannolikt från 1700-talet eller något tidigare. Ett äldre namn på druvan i Bordeaux är petite verdure.
Det fanns omkring 25 500 hektar med odlingar i Bordeaux av druvan år 2020.
I smaken och doften är det typiskt med toner av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och gräs. Vinerna har ofta en koncentraread frukt, mycket fräschör och energi, är strama och har tydliga tanniner. Utifrån detta blandas den ofta med andra druvor, till exempel cabernet franc och merlot.
De mest berömda vinerna på cabernet sauvignon hittar du i Bordeaux, i områden som Pauillac, St-Julien, Margaux och Pessac-Léognan.
Läs mer om cabernet sauvignon i DinVinguide.se druvguide.
Cabernet franc
Druvan cabernet franc kommer från Frankrike eller norra Spanien. Det är en gammal druva och den äldsta druvan som vi säkert kan koppla till Bordeaux. Ett äldre namn på druvan är bouchet. Det finns de som vill koppla ihop den med den romerska druvan biturica, detta är dock högst osäkert. I Bordeaux är druvan en viktig del i många viner, dock kanske främst i vinerna från Pomerol och Saint-Émilion.
Det fanns omkring 11 000 hektar med odlingar av druvan i Bordeaux år 2020. Det finns ett hundratal kloner av den i Bordeaux. De mest populära är klon nummer 210, 211, 1203 och 1204.
Vinerna har ofta en tydlig doft och smak som är lätt att identifiera. I smak och doft hittar vi ofta svarta vinbär, hallon, syrliga skogsbär, torkat gräs, grön paprika, färsk tobak, svartavinbärsblad och vit- och svartpeppartoner. Smakerna liknar de i viner gjorda på cabernet sauvignon men är lite mer rustika och personliga.
Cabernet franc trivs bättre i något svalare områden och har därför ett starkare fäste på den högra stranden i Bordeaux. Den blandas oftast med merlot och/eller cabernet sauvignon.
Riktigt bra viner med tydlig cabernet franc karaktär hittar vi i till exempel Cheval Blanc och Angélus från St Emilion och Lafleur från Pomerol.