Vinlandet Frankrike
Vinlandet Frankrike
Av Vincent ”Vinbonden” Arrhenius
Frankrike är utan tvivel världens viktigaste vinland trots att det är inte vinets vagga och trots att Italien då och då producerar mer vin. I Frankrike görs nämligen några av världens mest berömda mousserande, torra vita och röda samt söta vita. Inget annat land kan visa visa upp den bredden på den absoluta toppnivån.
Frankrikes vinhistoria må ha börjat tidigare men den tar ordentlig fart tack vare romarna för två tusen år sedan. Många av de klassiska franska vinregionerna etablerades av romare från första århundradet efter Kristi födelse och ett par hundra år framåt.
Frankrike är ett stort land med totalt 552 000 kvadratkilometer. Ser man på en vinkarta över Frankrike syns tydligt att det egentligen är en relativt liten areal som utgörs av vinregioner. De är dock väl spridda över landet och har väldigt olika förutsättningar.
Klimat och jordmån varierar kraftigt från region till region och även inom de olika regionerna. Dessa skillnader har också lett till att de druvsorter som används och de vinstilar som produceras skiljer sig mellan de olika regionerna. Nedan presenteras kortfattat Frankrikes viktigaste vinregioner.
Alsace (15 600 ha) är en relativt liten vinregion i nordöstra Frankrike. Det är i först hand en vitvinsregion med gröna druvsorter såsom riesling (21,8 %), pinot blanc (21,2 %), gewurztraminer (19,2 %), pinot gris (15,3 %), sylvaner (7,9 %), muscat (2,3 %) samt den blå pinot noir (9,9 %). Appellationssystemet är väldigt enkelt och består endast av tre appellationer. Störst är normalappellationen AOC Alsace med 72 % av produktionen. Därefter kommer appellationen för mousserande, AOC Crémant d’Alsace med 24 % av produktionen. Sist och minst är prestigeappellationen AOC Alsace Grand Cru med 4 %.
Bordeaux (110 200 ha) ligger i sydvästra Frankrike och är en av världen två mest kända vinregioner. Det är en utpräglad rödvinsregion med 86 % rött, 7 % vitt och 7 % rosé. Totalt finns 60 appellationer i regionen, men grovt sett består den av tre områden. På den vänstra flodbanken finns mer av sten- och sandjord, en jordmån lämpad för den relativt långsamt mognande cabernet sauvignon. Den högra flodbankens sandjord är mer uppblandat med kalkhaltig lera och passar den snabbare mognande merlotdruvan, som med 56 % av regionens odlingsareal är mest odlade. Efter den kommer cabernet sauvignon (22 %), cabernet franc (10 %), semillon (6 %), sauvignon blanc (4 %), muscadelle (1 %) samt mindre arealer av andra druvsorter. Mellan flodbankerna ligger Entre-deux-Mers, en appellation endast tillåten för vitt vin. I regionen ligger även distriktet Sauternes som är känt för sina söta, ädelrötade viner.
Bourgogne exkl Beaujolais (28 900 ha) ligger i östra Frankrike, inte nordöstra som många tror. De dominerande druvsorterna i regionen är chardonnay (49 %) och pinot noir (35 %). Dessutom finns mindre arealer gamay (8 %), aligoté (6 %) och sauvignon blanc (1 %). Distrikt från norr till söder är Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise och Mâconnais. I den norra delen av regionen görs några av världens mest prestigefulla röda viner av druvsorten pinot noir och vita viner på chardonnay.
Champagne (34 200 ha) ligger i nordöstra Frankrike och är en av världen två mest kända vinregioner. Lejonparten av området produktion är mousserande vin, känt som champagne. Utmärkande för vinet champagne är mycket hög syra. Det är balansen mellan syra och sötma som i första hand avgör stilen. Vingårdsarealen består av 38 % pinot noir, 32 % pinot meunier och 30 % chardonnay.
Languedoc (33 200 ha) ligger i södra Frankrike och var länge en bulkvinsregion. Den växte fram tillsammans med järnvägen på 1800-talet och var stor leverantör av enklare viner till storstaden Paris. I dag efterfrågas enklare viner allt mindre, vilket tvingat Languedoc att ställa om produktionen till viner av högre kvalitet. Denna förändring har lett till en halvering av regionens produktionsvolym. I regionen finns totalt hela 19 olika appellationer och ett stort antal vinstilar.
Loire (47 200 ha) ligger i västra Frankrike. I regionen finns 86 appellationer och en mycket stor bredd när det gäller vinstilar. Ser man till hela regionen produceras 45 % vitt, 23 % rött, 21 % rosé och 11 % mousserande. Med en enkel indelning kan sägas att framför allt vita viner produceras i de västra och östra delarna medan det i den mittersta delen framställs vitt, rött, rosé och mousserande. De viktigaste druvsorterna är cabernet franc, chenin blanc, gamay, grolleau, melon de Bourgogne och sauvignon blanc.
Rhône (70 800 ha) ligger i sydöstra Frankrike. Det är en utpräglad rödvinsregion med 80 % rött, 14 % rosé och 6 % vitt. Totalt finns 27 olika druvsorter. Viktiga druvsorter är de blå grenache, mourvèdre och syrah samt de gröna marsanne och viognier. Vinerna är ofta blandviner med flera olika druvsorter. Totalt finns 26 appellationer. Regionen är uppdelad i en mindre del i norr och en betydligt större del i söder.