- Sofia Ander
Malbec World Day!
Malbec World Day!
Den 17 april är det Malbec World Day. En anledning att plocka fram en flaska från Argentina, eller varför inte Cahors?
Det finns alltid något att fira. Om några dagar är det druvan malbecs tur. Firandet, eller dagen, är egentligen Argentinas förtjänst. Landet där druvan rotat sig för läge sedan. Landet den förknippas med.
Men ursprunget är däremot väldigt franskt.
Den var även en av de mest odlade druvorna i Frankrike, innan vinlusen kom, såg och segrade under senare delen av 1800-talet. Det tog lång tid för de vinproducerande länderna i Europa att återhämta sig. Tyvärr gjorde aldrig malbec det. Odlingar finns fortfarande kvar i Bordeaux, platsen där den en gång i tiden kom ifrån. Men den har sedan länge blivit omsprungen av mer populära cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc.
Längre söderut och en bit in landet är malbec däremot mer helig. Platsen är Cahors, ett distrikt som fick appellationsstatus 1971, och som idag består av lite drygt 4 200 hektar odlingar. Ett rött från vin Cahors ska enligt vinlagen innehåll minst 70 procent malbec. Står det côt noir eller auxerrois på flaskan – då är det malbec under en av sina synonymer. Namn som vi kan hitta även i Bordeaux och Loiredalen.
I Argentina heter malbec, ja, malbec. Kort och gott. Den anlände dit i början på 1850-talet. Verkade trivas direkt, och har sedan dess blivit starkt förknippad med landet i världen av vin. Det är Argentinas mest betydande druva, och sedan 2011 även den mest odlade. Siffror från 2019 säger nästan 110 000 hektar vinodlingar på malbec. Det är en ökning med 171 procent sedan år 2000.
Stilmässigt har malbec följt både trender, Parker-poäng och klimat. Och även efterfrågan. Den var länge ett kraftpaket, med hög alkoholhalt, höga smaker och höga poäng i allt. Buteljerad på lika kraftfulla och onödigt tunga flaskor. En pampig och attraherande stil, som däremot blir rätt tröttsam i det långa loppet. Tack och lov har Argentinas vinnäring utvecklats och formats om. Från det bombastiska och från mycket bulk på rosévin, har producenterna skapat ett ny typ av malbec. Man har tagit nytta av sina höga höjder – här finns odlingar på 3 000 meter över havet. Man tittar på växtplatsen och jordmånen. Tar fram fräschören och det florala. Inte bara tiden på ekfat eller frukt med hög mognad. Trenden känns igen, men den är fortfarande lika välkommen och viktig.
Smakmässigt skiljer sig malbec á Frankrike och Argentina en hel del åt. Och tur är väl det? Tänk så fattig världen skulle vara om allt smakade ungefär likadant. Eller kanske inte alls var präglat av sin plats eller terroir.
Malbec med ursprung Cahors eller Bordeaux smakar mer ”Europa”. Mer gamla världen. Tänk cederträ, tobak och vild garrigue. Rödblå frukt från skogen. Lite old school.
Är man istället ute efter något i en yngre och mer rättfram tappning, då är malbec med adress Argentina ett bra val. Nu har som sagt smakprofilen i landet förfinats och justerats, men frukten och det florala finns kvar. Hallon, jordgubbar och viol är aromer man ofta finner i de sydamerikanska vinerna gjorda på malbec.
Det är viner för det kalla vädret, för grytor och för att hålla värmen. Men det är också viner för stunder vid grillen och för umgänge. För våren, för sommaren och för recepten nedan. Vi har valt ut fyra viner, två från Cahors och två från Argentina i olika prislägen och smaker. Nu behöver ni bara vårstäda grillen.
Läs mer om Malbec World Day här.
Två fina exempel från Cahors i Frankrike
Château Saint-Sernin 2020, nr 2653. 99 kr. Fast sortiment, finns i över 80 butiker.
Ett trivsamt exemplar på en helt ren malbec á Cahors. Inga fat med i bilden, bara ståltank. Det är direkt och med glimten i ögat. Skogsbär, vilda örter, eneträ och tobak ingår i paketet. Plånboksvänligt och smakvänligt. Till premiärgrillen, gärna grillspett på nötfärs och grönsaker.
Le Clos d’un Jour 2020, nr 92471. 207 kr. 1800 flaskor lanserades 17/2. Finns kvar i spridda butuijer.
Här får malbec sällskap av en mindre andel merlot. Ett utmärkt smörjmedel! Det gör vinet lite mer öppet och fruktgeneröst. Tanninerna finns naturligtvis, i sällskap av hallon, viol, plommon, körsbär och svarta oliver. Prova till en mustig sydfransk gryta på grönsaker, lamm, oliver och en stor näve örter.
Två fina exempel från Argentina
Catena Par Altamira Malbec 2020, nr 95738. 159 kr. 18 000 flaskor lanserades 10/3.
Catena är lika synonymt med Argentina som malbec. Vinlandet skulle inte sett likadant ut idag om det inte vore för Nicolás Catena. Italienaren som emmigrerade dit i början på 1900-talet. Catena gör en bred serie med viner, i alla prislägen. Börja här, och få den ultimata intron. Stilen är fruktgenerös, lätt floral och byggs upp av viol, plommon, skogshallon och vilda kryddor. Kalas till korv med hög kötthalt, sallad och örtsalsa.
Clos de los Siete 2019, nr 95873. 198 kr. 7 800 flaskor lanserades 3/3. Finns även på magnum för
Clos de los Siete är ett projekt skapat av den flygande vinmakaren Michel Rolland. Hans signatur brukar vara moderna och rätt bombastiska viner. Fast kombination av höga höjder, olika vingårdslägen och hjälp av andra druvor som merlot, cabernet sauvignon, och syrah ger alltid detta vin en ny dimension. Dimensioner av skogsbär, friska röda plommon, körsbär, hallon, vilda örter och några drag med pepparkvarnen. Till asadon med extra allt.
Malbec World Day!
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia