Bjud en påve på grill

Rhônedalen röda viner hamnar nog mer i kategorin höst och vinter. Särskilt de mulliga, örtiga och kralliga paketen från södra Rhône. Det är helgjutna viner till grytan och kylan. Garriguen och den täta frukten som ofta kommer med procenthalter på 15 procent är rätt krävande. Det går inte att sleva upp vad som helst på tallriken. Gastroviner med andra ord, som blir bäst när de har mat som sällskap. 

Med det skrivet, ska det påpekas att många av vinerna är rätt flexibla. Alla är inte fullblod och fullmatade med allt. Servera dem helst lite svalare och framför allt våga prova till olika smaker. Hetta, sälta, lite sötma – påvarna gillar det mesta. Den käre Parker klunkade en gång i sig en Chateaneuf-du-Pape till sushi. Bara så där. 

Så nog kan vi våga tända grillen, experimentera med olika såser, marinader, kryddningar och smakrika tillbehör utan att fastna med skägget i brevlådan. 

Så bjud hem en påve – Chateaneuf-du-Pape – tänd grillen och våga smaka och smutta dig fram. 

 

Annons:

På Bolis finns ett hundratal påvar som bara ligger och väntar, framför allt i beställningssortimentet. Dessa tre häller jag gärna i mitt glas, vår som vinter. Sommar som höst.

Les Cailloux 2015, nr 79121. 299 kr. FS

Les Cailloux från producenten Lucien et André Brunel hittar vi i lite drygt 70 butiker.

Frågan är om inte den senaste årgången, 2015, är den bästa på länge. Vinet har alltid haft en fin balans och djup, fin frukt. Men 2015 är redan öppen och inbjudande.

Vildhallon, mogna jordgubbar och lite viol lockar oss i glaset. Eftersmaken förför oss ännu mer sina söta tanniner och puffar av saltlakrits, en hint av honung och omfamnande garrigue. Väldigt behagligt och smarrigt idag och många år framöver.

Andre Brunel jobbar med sina egna vingårdar, som idag består av 50 hektar med en snittålder på 60 år. Gödningsmedel och kemikalier är förbjudet i hans ägor.

Innehåll: 65% grenache , 20% mourvèdre och 15% syrah.

Chateau Fortia Cuvée du Baron 2015, nr 76909. 340 kr

Stor balans och drivor med ren, sval frukt trots alkoholen på 15 procent. Vinmakaren vet vad han gör helt enkelt. I glaset bjuds vi in på en resa i södra Rhônedalen när det är som bäst. Söt garrigue, toner av ceder och aromatiska kryddor. Hintar av viol och lagerblad avslutar detta silkiga, läckra vin. En mycket snygg påve från superba årgången 2015. Klarar både rökiga och lite heta smaker från grillen, tack vare sin fräschör och runda tanniner.

Chateau Fortia är en klassisk och pålitlig producent, som borde göra lite mer väsen av sig i Sverige. Just detta vin är gjort som en hyllning till domänens grundare Baron Le Roy de Boiseaumarie. Baronen var faktiskt en av upphovsmännen till Institut national de l’origine et de la qualité (tidigare Institut National des Appellations d’Origine) (INAO) – det organ som kontrollerar klassificeringen av jordbruksprodukter i Frankrike. Han utformande också AOC-systemet, som ligger till grunden för de franska vinlagarna.

Innehåll: 40% grenache, 45% syrah och 15% mourvèdre

Châteuneuf-du-Pape Clos du Mont-Olivet 2015. nr 95436. 290 kr. 840 flaskor lanserades den 20/4. Bara att skynda fynda på Bolis.

En av favoriterna i aprilsläppet. Mina anteckningar lyder så här:

”Tänk dig en örtagård med varma, flörtiga solmogna bär, lagerblad, mineraler, täthet och ett fint driv. Superläckert.”

Clos du Mont-Olivet är en av många traditionsbunda producenter i södra Rhône. Gamla stockar, rik frukt, garrigue i drivor och samtidigt en purhet och renhet, vilka är ledorden hos familjen Sabon som driver firman. Parker kallar dem ett riktmärke i regionen, som alltid är konsekventa och konsistenta i sin stil.

Clos du Mont-Olivet började göra vin under 1930-talet och har i dagsläget cirka 28 hektar i just Châteuneuf-du-Pape och 17 hektar i Côtes-du-Rhône. Detta vin består av större delar grenache från gamla stockar. Produktionen ligger mellan 45.000 och 55.000 flaskor per år.

Innehåll: 80% grenache, 10% syrah, 6% mourvèdre samt 4% cinsault, counoise, vaccarèse, muscardin, terret noir och picpoul noir.

 

Vad vinerna har gemensamt, förutom sin adress, är årgången. 2015 var magnifique i området. Inte lika uppskriven som 2010 och som kommande 2016, med sin koncentration och lagringspotential. 2015 har också strykan och kraften som nämnda årgångar, men framför allt har de en direkt tillgänglighet. Växtsäsongen var torr och mycket varm, vilket gav rik och charmerande frukt. Drick dem i sommar eller höst, efter en vända i karaff, till rätter med lamm och nötkött. Grillat i sommar och grytor i höst.

Eller lagra i några år, om tålamodet finns tillgängligt.

Läs mer

Fler artiklar