- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Röda spanska viner till vårgrillningen
Röda spanska viner till vårgrillningen

När jag hörde väderprognosen häromdagen kände jag att nu är det dags att plocka fram grillen från förrådet. Vid en snabb besiktning av inventarierna i källarförrådet insåg jag att jag också behövde köpa briketter och tändvätska. Utöver det behövs också något att grilla, här blev det karré och picanha samt vin.

En fördel med röda viner visavi vita är att de oftast inte behöver kylas, åtminstone inte så mycket. Detta betyder att de är redo att öppnas direkt vid hemkomst efter en tur till bolagshyllorna. Även om jag har en hel del kul hemma så har jag tittat på vad det finns att välja på om man spontant bestämt sig för att grilla och är vinlös.

Efter lite funderande kokade jag ned mina vinval till spanska röda viner med tanke på den så kallade spanienvärmen som sköljer över oss. När jag var Spanien senast fick jag ett recept på romanescosås vilket passar utmärkt till kött. Vi började dock med en rätt vi fick i Spanien calçotada och romanescosås, dvs grillad purjulök.
Calçotada med romescosås samt grillat kött
Vi köpte en bit picanha, en brasiliansk styckningsdetalj på nötkött, i princip en bit rostbiff med kappa. Utöver detta köpte vi också en fin bit fläskkarré. Till detta blir det ugnsstekt potatis och romescosås samt calçotada.
Såsen tar cirka 30-40 minuter att fixa. Detta recept ger fyra till fem deciliter sås.
- En bit vitt bröd, gärna gårdagens så det är lite hårt, skär detta i kuber.
- 2 mogna tomater
- 6 vitlöksklyftor
- 0,5 dl mandel (skalade)
- 0,5 dl hasselnötter
- 2 rostade röda paprikor
- 2 dl olivolja
- 1 msk sherry eller äppelcidervinäger
- 1 tsk ancho chili
- 1 krm spiskummin
- 1 krm paprikapulver
- 1 krm cayennepeppar
- 1 nypa salt
Sätt ugnen på ca 200 grader, lägg ut bakplåtspapper på en plåt och sprid ut vitlöken (oskalade), mandlarna, brödet och tomaterna på detta. Skvätt över lite olivolja. Låt rosta i cirka 10 minuter, eller tills brödet får en fin färg.

Ta ut brödet och mandlarna men låt vitlöken och tomaterna rosta i ytterligare ca 15 minuter. Låt svalna lite och skala sedan tomaterna och vitlöken.
När allt gått färdigt är det bara köra ned allt i mixern eller mixa det om du använder en stav. Jag brukar börja med hälften av oljan och sedan hälla på tills att den får rätt konsistens (jag vill gärna ha den ganska tjock). Smaka av med salt och cayennepeppar.
Under tiden vi gör detta kan du rosta paprikan, eller så kan du fuska och köra med färdigrostade sådana. Det är också dags att börja med calçotadan.

Vi köpte en riktigt stor purjolök (små fina är att föredra). Jag delade den (vanligen kör man dem hela) och packade jag in den i stanniol. För att får dem genomvarma körde jag dem på detta sätt i ungen i 10 minuter på 200 grader med en liten splash av olivolja. Därefter tog jag ut dem ur stanniolen och grillade dem, så de fick lite fin färg. I Spanien grillade man dem på öppen eld, men vi har alla inte möjligheten att göra en stor brasa. Calçotada.

Såsen fungerar också utmärkt till det grillade köttet senare.
Tre röda spanska viner på bolaget
På bolaget hittade jag en hel del kul viner men till sist valde jag mellan tre stycken jag var sugen på. Mitt fokus på röda spanska viner gav mig viner från tre olika regioner i norra Spanien. Ett från Toro gjort på tinta de toro, en klon av tempranillo, ett vin från Ribera del Duero gjort på druvan tinta fino, en annan tempranillo klon samt ett vin från Ribeiro gjort på druvorna brancellao, caiño och sousón. Efter en stunds funderande valde jag att gå på det lite fruktigare och vinet från Ribeiro.

Tinto Atlantico Viña Mein 2015, Ribeiro, 298:-, Nr 99311
Ribeiro ligger i nordvästra Spanien och är granne med Rias Baixas. Det är den nästa största av de fem vinregionenerna i Galicien, men den är kanske inte så välkänd. Detta beror på att de gör ganska mycket enkla viner men på senare år har jag hittat ett antal som är mer komplexa och eleganta.
Just detta vin har en tydlig bär- och fruktton med inslag av körsbär, hallon och slånbär samt en liten syrlighet. Det kantas av en fint integrerad ekfatston med kryddiga inslag. Avslutet är fräscht med en hint av sälta, örter och söt lakrits. Det har en rustik elegans och mycket charm.
Vinet passar utmärkt till calçotada och den grillade fläskkarrén & nötköttet.

San Román 2014, Toro, 360:- Nr 76998
Viner från Toro är kända för att de är kraftfulla, precis som tjuren och lite bångstyriga. Bodegas Maurodos gör dock viner i en lite modernare och elegantare stil, även om kraften finns där i en lite mer återhållen form.
I smaken finns mörka mogna körsbär och svarta vinbär samt ekfats- och balsamicotoner. Eftersmaken är lång, komplex och inte utan elegans, här finns en lite jordig ton och en härlig örtighet. Det är ett vin med fint djup och fyllighet samt bra längd och integrerade tanniner.
Detta hade fungerat utmärkt med blodig biff eller entrecote.
Vinet säljs också utav nätvinhandlaren Cavarosa till och från, dock inte just nu.

Malleolus Emilio Moro 2014, Ribera del Duero, 299:-, Nr 95204
Detta är ett bra exempel på det moderna Ribera del Duero. Det är dock inte som en del andra moderna viner, överextraherat eller överekat. Här är det fräschör och balans som har huvudrollen.
I vinet finns en fin fruktighet med smak av mogna röda och mörka körsbär, lila plommon och björnbär. Frukten kantas av en fin örtighet som drar åt balsamico toner och inslag av ekfatskryddor. Tanninerna är mjuka och följsamma och smaken ligger kvar länge. Här finns kraft kombinerat med elegans i ett vin som är gott nu och som kommer att utvecklas om du sparar det.
Det här är ett vin som passar alla sorters kött, fågel men också lite kraftigare fiskrätter.
Vinet finns också hos nätvinhandlaren Winefinder.se
Magnus Reuterdahl