Fredagsvinet: Chateauneuf-du-Pape Les Sinards 2011

Fredag och äntligen helg. Helg och äntligen vin. Mitt vin är en flörtig grenacheblend från en av de bästa firmorna i Södra Rhônedalen. Förgyll din fredag. Den kommer bara en gång i veckan.
Fredagsvinet: Chateauneuf-du-Pape Les Sinards 2011

Producenten och vinet

Vinfamiljen bakom Les Sinards är ingen mindre är Famille Perrin, som gör det kända röda vinet Chateau Beaucastel. Ett vin som är en av de bästa inom området. Anders Levander har skrivit en omfattande artikel om huset, historien och några av vinerna. Läs den nedan.

Frukten till Les Sinards kommer från samma vingård som Chateau Beaucastel, fast från något yngre stockar samt en mindre grannvingård. Hög kvalité, men något lägre prislapp.

Innehållet består av större delar grenache som samsas med några procent syrah och mourvedre. En tidlös och för området typiskt blend av druvor. Jäsningen har skett på cementankar och därefter har vinet lagrats på stora ekfat i 12 månader. Ingen fatbomb alltså, här går frukt och elegans före.

Årgången

2011 är en hyfsat tillgänglig och drickfärdig årgång i Södra Rhône. Då 2010 var ett toppår av rang, som kan lagras länge, kom istället 2011 med en vidöppen famn, fluffig frukt och snälla tanniner. Årgångarna ska få tala i ett vin och det har Perrin tagit fasta på.

Visst kan du lagra Les Sinards, men frågan är varför? Har du 2010 hemma, vänta in dem istället och sippa på läckra och yppiga 2011 undertiden.

Smaken

Les Sinards är djup i smaken. Den är intensiv, men ändå fräsch med ren frisk frukt och perfekt balans. Stilen är lätt saftig med söta tanniner. Frukten består av en korg fylld med körsbär, plommon och vildhallon som man toppat med mineralsälta och färska örter.

Det skadar inte att lufta vinet en liten stund innan servering och håll gärna temperaturen runt 15 grader. Detta för att få fram de fina smakerna ännu mer.

Maten

Eftersom vinet inte är av det mest kraftfulla slaget, behöver vi inte enbart rikta in oss på tunga grytor, oxkinder och rött kött. Detta är faktiskt inget dumt vårvin, om det serveras lätt kylt i stora kupor och till rätt typ av mat. En vårkyckling skulle sitta fint, gärna med en smörig sås, murklor och rostade rotfrukter. Kanske en Biff Rydberg? Eller en långsamt bakad fläsksida med plommon och gräddsås. Pulled pork utan för mycket hetta är ingen dum kompanjon heller. Har du tjuvstartat grillen, under paraplyet, så skulle det Les Sinards sitta som en smäck till revbensspjäll och korvar med hög kötthalt och massor med örtkryddor. En stadig charkbricka, som dignar över med smakrika skivor av typ cecina, salami och tryffelkorv är inte heller fel. Inte fel alls.

Hur och var

Les Sinards ligger i beställningssortimentet. Klicka hem den från tv-soffan eller skrivbordet idag, så ska den anlända lagom till nästa helg.

Nummer: 75207

Pris: 299 kr

Behöver du en till trälåda? Beställ sex flaskor, så kommer vinet levererat i en låda från Perrin.

Importör är Enjoy Wine