Bästa Châteauneuf du Pape – Ch de Beaucastel

En av vinvärldens riktiga toppar har varit i Sverige. Château de Beaucastel tillhör den riktiga vinadeln i Frankrike och därmed även i världen. DinVinguide.se träffade Matthieu Perrin, ägare till det berömda vinslottet, och provade ett stort antal viner.
Bästa Châteauneuf du Pape – Ch de Beaucastel
Bild från DinVinGuide

Matthieu Perrin är femte generation vinmakare i Rhônedalen. Familjen började sin verksamhet redan år 1909 på det berömda slottet Château de Beaucastel. Tanken var från början att producera olivolja då familjen tidigare varit verksam i oljebranschen. Men kärleken styrde om det hela då dottern till den ursprungliga ägaren fick ihop det med en yngling Perrin. Pierre Perrin var ingenjör och passionerad vinälskare och ville inrikta sig på vinodling istället för olivolja. Resten är historia som man säger.

Idag tillhör vinhuset Château de Beaucastel den yppersta vinadeln i Frankrike och räknas som ett av landets bästa vinproducenter. Vinerna omnämns med stor respekt och vördnad med sin mer burgundiska stil trots att det är Rhôneviner. Châteauneuf du Pape fick sin berömmelse redan på medeltiden. Efter stridigheter i den katolska kyrkan flyttade Påvens centralort från Rom till den sydfranska staden Avignon under 1300-talet. Kung i Frankrike under stora delar av 1600-talet var Louis XIV och han var mån om sina kontakter med Påven. Då jakt var ett stort intresse för kungen hade han tillgång till ett jaktslott med en 130 hektar stor areal. Kungen var vän till ägaren av Beaucastel med sitt jaktslott Château de Beaucastel och Påvens hade sitt sommarresidens i den omedelbara närheten till samhället Châteauneuf du Pape. Pierre de Beaucastel konverterade till katolicismen med kungens goda minne. Kungen och Påven hade nära förbindelser och följaktligen planterades det påvligt vin då kungen var mån om sina kontakter med kyrkan. Detta vin blev givetvis populärt och snabbt en stor “snackis”. Ett nytt vin var fött.

 

Bild från DinVinGuide

Château de Beaucastel är idag en berättelse om familjen Perrin och hur de har förvaltat ett historiskt arv. Perrins var tidigt ute med nya tankar framförallt inom vad vi idag kallar “sustainable wine growing” eller hållbar vinodling. Denna 100 hektar stora vingård ligger i Châteauneufs du Papes norra odlingsregion som har ett kallare och torrare klimat. Under 1950-talet valde familjen Perrin en viktig väg för sin vinproduktion. När kvantitet var i fokus och allehanda kemikalier började användas i fransk vinodling valde Perrins att inrikta verksamheten på  ekologisk odling. Detta begrepp var inte riktigt uppfunnet vid den tidpunkten och övriga vinodlare bara skakade på huvudet åt detta påfund. Varför inte maximera produktionen genom att använda de nya kemikalier som fanns på marknaden. Idag sitter vi med facit och vet att man valde rätt väg redan under det tidiga femtiotalet. År 1974 anammade man även de biodynamiska metoderna. Vinhuset Ch Beaucastel var med andra ord en föregångare i ett långsiktigt tänk vad gäller vinproduktion. Det är med andra ord ingen slump att vinerna håller en hög kvalitet idag och har en personlig stil. Jag tycker framförallt man lyckats skapa en vinstil med finess och elegans.

 

Bild från DinVinGuide

Många viner från Châteauneuf du Pape har den blå druvan grenache som huvuddruva eller i vissa fall enda druva i vinet. Ch Beaucastel har valt att använda samtliga tretton tillåtna druvor i produktionen, av vilka många är relativt okända. Grenache och cinsault ger värme, färg och rondör till vinet. Mourvedre, syrah, muscardin och vaccarese ger fin struktur och färg och lagringsbarhet till vinet med kraftfull smak medan counoise och picpoul ger trevlig kropp och friskhet till blandningen. Det saknas fem druvtyper och den intresserade kan gå in på DinVinguides druvskola för att utforska vidare. Denna druvskola är mycket populär med sina knappt 300 olika druvtyper.

Nu är det inte bara röda viner på programmet utan flera mycket bra vita viner produceras. Vinhuset använder den fina men svårodlade druvan roussanne i stor utsträckning. Ch Beaucastels vita viner tillhör en av mina absoluta favoriter från Rhônedalen med sin elegans parad med kraft. Trots den låga syran har vinerna en slående friskhet och elegans.

Generellt kan man säga att samtliga viner både röda och vita har en förvånansvärd lätthet och frisk elegans. Detta från ett område som så länge omhuldat sin kraft och koncentration. Det är med glädje jag ser att det fungerar med finess och mer dämpad kraft. En av hemligheterna är inte bara druvvalet och odlingsmetoderna utan även att man förfogar över gamla utvecklade vinstockar som ger komplexitet till vinerna. Många andra firade producenter har fokuserat mer på kompakt struktur och koncentration i Châteauneuf du Pape dessvärre. Trenden är dock på väg bort från kraft och koncentration till mer elegans vilket är bra för hela regionens framtid. Jag är personligen som ni förstår av texten ovan en stor beundrare vad familjen Perrin skapar i buteljerna.

 

Bild från DinVinGuide

Men alla kanske inte känner till att man även har två kändisvin på programmet. Jo, det är sant att man ligger bakom Brad Pitt och Angelina Jolies vin Miraval. Det hela bärjade 2012 när Brad och Angelina sökte en ny vinmakare. Familjen Perrin och de två skådisarna slog då ihop sina påsar och det nya Miraval vinet var fött. Jag är kanske inte den första som springer efter kändisar och deras viner men här föll jag pladask för deras rosévin för ett par år sedan. Läs min artikel som finns i anslutning till denna artikel.

Vinerna importras sedan något år av Enjoy Wine & Spirits. Det finns ett antal av husets viner på Systembolaget medan andra endast ingår i restaurangsortimentet. Vissa av dem kommer även från Rhône och inte endast från det mindre området Châteauneuf du Pape. Jag har provat igenom samtliga viner och kan faktisk med varm hand rekommendera dem. Det är inga billiga viner men de håller hög klass i sina respektive kategorier. Det är bara synd att Famille Perrins Côtes du Rhône Blanc endast finns i restaurangsortimentet. Detta vin smakar så mycket mer än vad de 120 kronorna betingar men det röda systervinet finns på bolaget.

2013 Famille Perrin Côtes du Rhône Rouge, #88350, 120 kronor.

Ett habilt typiskt Rhônevin med kvalitet, bärighet och markerad struktur. En fin introduktion till vad Rhône kan ge för en hyfsat billig penning.

2012 Famille Perrin Vinsorbes “Les Hauts des Julien”, #98988, 299 kronor.

Ett vin med kraft och struktur utan att falla över i klumpighet. Vinet kan med fördel lagras något år till i buteljen.

2006 Famille Perrin Châteauneuf du Pape “Les Chapouins” Vielles Vignes, #95021, 495 kronor.

Detta var ett av mina absoluta favoriter under provningen om pris och kvalitet skall inräknas i bedömningen. Ett fynd från en kvalitetsproducent som fått sin mognad på fat under lång tid. Vinet är elegant och har hög komplexitet med en lång eftersmak som ett amerikanskt godståg. Ett vin som avgjort passar i min vinkällare för ytterligare utveckling.

 

 

 

Bild från DinVinGuide

2011 Châteauneuf du Pape “Les Sinards”, #75207, 299 kronor.

En lillebror till det stora mer kända vinet från vinhuset Beaucastel, men går därför inte alls av för hackor. Mycket bättre än många andra mer sålda viner i samma prisklass från Châteauneuf du Pape. Prova gärna och jämför vid en blindprovning.

2012 Château de Beaucastel, #95012, 659 kronor.

Ja, det är ett dyrt vin men man får massor av komplex elegans och glädje i flaskan. Ett vin som bör lagras ett antal år om man vill få full komplexitet och aromrikedom för slanten. Men för sådana som jag, som mer och mer dricker mina viner unga, så kan jag även rekommendera att öppna en flaska tidigt. Matthieu Perrin tipsade oss provare om att hans viner antingen kan drickas relativt unga eller sparas minst tio år. Den stora influensen av mourvedre i denna Châteauneuf gör dem inte bara lagringsbara. Nya fina smak- och doftsensationer uppträder efter längre tids lagring. Så om jag förstår Matthieu rätt antingen pang på rödbetan med korkskruven eller tio år i vinkällaren. Vi som lever får se om han har rätt.