- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Sofias tips – tillfällig lansering 7 mars 2025
Sofias tips – tillfällig lansering 7 mars 2025

Sofias tips – tillfällig lansering 7 mars 2025
Får det lova att vara ett glas bellone eller albarín? Två lokala druvsorter från Italien respektive Spanien för den nyfikne. Vill man hellre ha bekanta varianter så finns det i form av chardonnay i två skepnader. Man kan också slå till på en grauer burgunder för en rosédos – för snart är väl våren ändå här?
Om våren inte vill komma då håller vi oss till rött för värme och komfort. Gärna rariteten från södra Rhone på 100 procent cinsault. En grillvänlig tempranillo eller kanske lyxa till det med två omistliga viner från Bordeaux. Gillar man nya upptäckter och druvor bör man spana in vinet på spanska druvan tintilla. Eller en nebbiolo med adress Valtellina. Hur ser era vinplaner ut denna vecka?
HELA LANSERINGEN SER NI HÄR
VITA VINER
Anthium Bellone 2023, nr 92666. 189 kr. 3000 fl
Bellone har ni kanske sippat på under en weekend i Rom. Druvan kommer nämligen från regionen Latium där Rom ligger. Ett kul och lite annorlunda vin där citrus, pomerans, kvitten och torkad exotisk frukt står för smakerna. Pasta alfredo på söndag?
Weingut Friedrich Becker Grauer Burgunder Kalkmergel 2022, nr 93227. 225 kr. 1800 fl
Är det ett vitt vin, en rosé eller orange? Färgen och även smakerna lutar åt det rosa då druvan pinot gris – grauer burgunder – spenderat en tid på skalen. Ett vin som piggar upp och sätter färg på tillvaron med hjälp av grapefrukt, granatäpple, rosépepparkorn, rosa krusbär och vita vinbär.
Château Fuissé Tête de Cuvée 2022, nr 93999. 429 kr. 720 fl
Château Fuissé står för säkra köp, stilrena viner och en tydlig adress södra Bourgogne. Tête de Cuvée är deras så kallade första-vin. En intro kan man säga. Och vilken intro sedan! En lätt nötighet följs av citrus, vit persika, rökig mineral och sprakande textur. Lagra eller tänk mycket smör och vit fisk på tallriken.
Druva
Bellone
Sierra de Toloño Nahikun Blanco 2023, nr 90073. 339 kr. 360 fl
Tiden är inne (det har den förvisso varit länge) för mer vit Rioja på hyllan, särskilt med lite ambition. Frukten är sval och spirande, syran på plats och djupet är stort och mineralspäckat. Exotisk fieldblend som kommer med florala toner, vitt te och nashipäron. Ett vin som växer med luft och tid.
Raúl Pérez Los Arrotos del Pendón Albarín 2021, nr 94631. 249 kr. 600 fl
Polerat och städat för att vara Raúl Pérez fast ändå med vinmakarens fingeravtryck. Ett vitalt vin med en kärna av kamomill, nashipäron, vita mandlar och vibrerande sälta. Lika gott som personligt. Och nej, druvan är inte albariño, detta är superlokala lilla albarín.
Wente Vineyards Coastal Selection Chardonnay 2023, nr 94053. 199 kr. 5400 fl
Smörig fräschör, frisk citrus, lätt rostade nötter, solmogen persika och svep av havssälta. Wente serverar en sval chardonnay från norra delarna av Cali. Perfekt till smörstekt ciabatta med burrata, tomater och ruccola.
Druva
Albarin blanco
RÖDA VINER
Weingut Deutzerhof Ahrweiler Caspar Spätburgunder Alte Reben 2019, nr 95683. 299 kr. 600 fl
Tyskland + pinot noir + Ahr = man tackar. För investeringen på tre hundralappar får vi smäcker röd frukt, finlemmade tanniner, en krämig nästan lite gräddig textur, torkad mynta och något direkt drickbart. Super schön!
Birgit Braunstein Blaufränkisch Heide 2022, nr 90673. 199 kr. 4200 fl
Rödblå bär från skogen, plommon, svarta hallon och syrliga körsbär. Så smakar denna snyggt texturerade blaufränkisch från Burgenland i Österrike. Jag tänker mig en meny på borsjtj, gulasch eller ugnsbakad fläsksida med surkål. Vad tänker ni?
Vigne Vecchie Terre Siciliane Calabretta 2015, nr 92228. 279 kr. 1200 fl
Härligt utvecklat nerello mascalese redo för avkorkning på direkten. Stilen är nedslipad, balsamisk, amaro-örtig och frukten går det torkade, småvilda och skönt opolerade. Helt redo på lördag till pasta puttanesca.
Alberto Orte Vara y Pulgar 2022, nr 92896. 209 kr. 720 fl
Spanien har så många smaker och profiler idag. Vinerna från Cadiz är en av dem, särskilt på lokala druvan tintilla. Den kommer med torkade vilda örter, något saliverade, röda körsbär, mogna jordgubbar och röd apelsin. Unikt och urgott.
Dog Point Pinot Noir 2022, nr 93801. 379 kr. 336 fl
Ljuvligt parfymerat och nästan lite yppigt tack vare de finkorniga och silkiga tanninerna, saftiga syrorna och den viniösa smakfesten där skogshallon, jordgubbar, örter, viol och nyponrosor är inbjudna. Det är du med – idag och även om fem + år. Farlig drickbart på momangen och absolut byggt för lagring.
Raúl Pérez x 2
Ultreia Saint Jacques 2022, nr 94643. 189 kr. 3600 fl
Finfin mencia som fångat in druvans struktur och rödblå frukt. Energin är hög och smakerna är på samma plan. Tänk er mosade skogsbär, viol, smakrika örter och en ordentligt skjuts av friskhet. Där har vi vinet.
Vizcaina el Rapolao 2022, nr 94638. 319 kr. 600 fl
Några snäpp upp, några fler lager och framför att större behov av vinvila. Smakerna är unga och strama, injicerade av viol, muskot, blåbärsris, aningen sälta och umami. Komplext med många lager tack vare den höga altituden och åldern på vinstockarna, där en del planterades för över 100 år sedan.
Charles Joguet Chinon Les Petites Roches 2022, nr 95593. 199 kr. 6600 fl
Cabernet franc från Chinon kan inte bli mer tydlig än så här. En strid ström av söta skogsbär, viol, myrten, lagerblad, söt peppar, grillad röd paprika och en floral avslutning. Check på alla franc-boxar.
Thierry Germain Bonneterre 2023, nr 92047. 179 kr. 6000 fl
Bonneterre dricks kyld i potenta klunkar till paprika fylld med köttfärs, dolma, pissaladière eller helstekt kyckling med ratatouille. Förlusta er i de vilda örterna, rostad söt paprika, krossade blåbär och den undersköna och underbar energin.
Domaine Raymond Usseglio & Fils Le Peche Originel 2023, nr 92534. 285 kr. 1200 fl
Det finns inte ett överlöd av druvrena viner på cinsault från södra Frankrike. Men nu finns det i alla fall 1200 flaskor på vårt monopol. Det är också ett väldigt rent och levande vin, lagrat på betong och fullt av krossade skogsbär, vilda örter, lagerblad och en lång mörkblommig eftersmak. Upplyftande och snabbt uppdrucket.
Druva
Cinsault
Mas Champart Causse du Bousquet 2022, nr 92888. 225 kr. 1800 fl
Hej och välkomna till Languedoc där kvalitén och vinerna går från klarhet till rena självklarheter. Örtfånget, de mörka skogsbären, aromerna av viol och rosor blir en given köp-order denna vecka. Ingredienser: 70% syrah, 15% grenache och 15% carignan.
Paul Jaboulet Crozes Hermitage Domaine de Thalabert 2022, nr 92927. 349 kr. 1200 fl
Ursprung och druvsort är tydligt i detta stiliga vin från Jaboulet. Visst är det ännu ungt och något tillknäppt, fast vi skänker upp det i karaff och låter det strömma fram bakkryddor, pepparkorn, lagerblad, mörka skogsbär och plommon. Tanniner finns men de filas ner med hjälp av oxrullar i gräddsås.
Michele Chiarlo I Cipressi Nizza 2022, nr 94711. 199 kr. 3600 fl
Praktexemplar på en barbera á la Nizza. Rikt och fylligt. Bärigt och härligt. Söta tanniner och exotiska kryddor. Saftiga syror och en balsamisk eftersmak. Gillar man barbera är det inget att fundera över alls!
Feudi di San Gregorio Lacryma Christi Rosso 2023, nr 95145. 129 kr. 12.000 fl
Många flaskor, ett ypperligt pris och ett ärligt vin. Stilen är frisk, läskande och fyller våra smaknoter med ord som salvia, lagerblad, tobak, röd apelsin och torkade nypon. Ett brakfynd gjort på duon piedirosso och aglianico.
Rupestre Valtellina Superiore Sassella 2021, nr 94697. 249 kr. 1800 fl
Valtellina är det alpina och svala området i närheten av Comosjön i norra Lombardiet. Där odlas nebbiolo, med det lokala namnet chiavennasca. Något slankare än i Piemonte, förstärkt av finkorniga tanniner, mängder med röda små skogsbär, nyponrosor, pomerans och torkade lagerblad. Ett vin format av det alpina.
Druva
Piedirosso
Confidences de Prieuré-Lichine 2022, nr 95993. 299 kr. 3000 fl
Alltid ett bra köp som återkommit flera år i rad. Slottet ligger i Margaux och vad har vi då? Ofta övervägande del cabernet sauvignon fast här får den backa för hela 80% merlot. Årgången säger hej-korka-upp-mig och kommer med rik plommonfrukt, tobak, bakkryddor, cederträ och en hint av kakao.
Chateau Giscours 2020, nr 91702. 998 kr. 120 fl
Visst är det många vinkronor med är detta så, rent ut sagt, jäkla gott. På så många plan. Det är finessrikt, strukturerat och samtidigt friskt och bjuder på smygande mognad. En väldoft av tobaksblad, cigarrlåda och sandelträ letar sig ut i sällskap av silkiga tanniner, crème de cassis och urtjusiga fat. Bäst efter luft och efter 2026.
Château Haut-Batailley 2019, nr 92021. 881 kr. 240 fl
Vi befinner oss i Pauillac och i glaset befinner sig 76% cabernet sauvignon och 24% merlot. Det är svårt att värja sig mot detta smått omistliga vin. Profilen är intensiv och på samma gång balsamisk och sötkryddig. Med luft kommer stråk av blyerts, tobak, röda och svarta vinbär och lång, ihärdig avslutning. Som sagt, svårt att värja sig emot.
Pesquera Crianza 2021, nr 95181. 239 kr. 9600 fl
Potenta Pesquera må vara ung och tät, men det finns redan så mycket att njuta av ändå. Som de mulliga bären från skogen, dosen av svarta söta fikon, saftiga röda plommon, de kryddiga faten och ett rus av mineralstinn sälta. Vi kan väl ställa fram grillen nu?
Achaval-Ferrer Malbec 2023, nr 93005. 199 kr. 11.004 fl
Malbec hamnar sällan på min shoppinglista men med Achaval kan jag alltid göra ett undantag. Många vackra flaskor fyllda med viol, rosor, torkade örter, mosade röda skogsbär och en envis saliverande eftersmak. Finessrikt.

Sofias tips – tillfällig lansering 7 mars 2025
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!