- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Druvan i mitt glas: gaglioppo
Druvan i mitt glas: gaglioppo
Druvan i mitt glas: gaglioppo
Vi befinner oss ner långt söderut i Italien. Nästan så långt söderut man kan komma. Platsen är Ciró längs med det Joniska havet, på Kalabriens östkust, På den motsatta kusten, nära Sicilien, finner vi den kända orten Tropea. Den kryddiga bredbara korven ‘Nduja och den ursprungsskyddade röda löken cipolla rossa di Tropea, men inte här. Ciró har andra druvor, ett lite annat klimat och andra råvaror.
Ciró är platsen och hemmet för gaglioppo. Regionens och landets hela egna druva. Den är blå, mognar sent och har ett tunt relativt känsligt skal. Inte helt olikt andra druvor som pinot noir, nebbiolo, nerello mascalese och aglianico. Med tunna skal och sen mognad kommer ofta textur och en tydlig tanninstruktur. Det har gaglioppo gott om.
Det är ingen inställsam och flörtig nybörjardruva. Den är tuff, lätt uppstudsig och den är superlokal.
Druva
Gaglioppo
Den odlas nästan uteslutande i Ciró och Ciró Marina, ett DOC-område inom provinsen Crotone, vilket består av cirka 2000 hektar totalt. Men då inkluderar det även andra lokala druvor som gröna greco bianco, vilken upptar 30 procent, och även mindre odlingar av barbera, sangiovese och Bordeauxdruvorna cabernet franc, cabernet sauvignon och merlot. Gaglippo dominerar med sina 50 procent av odlingarna.
Enligt reglerverket ska en Ciró Rosso, eller Rosato, innehålla minst 80 procent gaglioppo, som mest 20 procent andra godkända druvor, och komma upp till en alkoholhalt om 12,5 procent. För Superiore gäller en alkoholhalt på minst 13,5 volymprocent. Står det Riserva eller Riserva Superiore på etiketten har vinet lagrats i minst två år innan lansering.
Ciró DOC är en av de äldsta appellationerna i Italien, grundad redan 1969. Idag är det flertalet områden som blivit en DOCG, berättar Vincenzo Ippolito, från familjegården Ippolito. Nu är det äntligen vår tur, då vinerna från Ciró och Ciró Marina, som går under DOC Classico, kommer att uppgraderas till DOCG från och med 2023.
– Det blir ett lyft för våra viner och vårt område, där vi har satsat mycket på marknadsföring, vinmässor och på att synas helt enkelt, säger Vincenzo. Vi ser också nya generationer vinmakare som tänker framåt och anpassar sig efter klimatförändringarna och marknaden.
Ippolito grundades redan 1845 har varit med sedan starten och också lagt grund till vad Ciró DOC är idag och områdets stora kvalitetskliv. På den tiden var det bulk och storproduktion som gällde. Storproduktionen finns fortfarande kvar i viss utsträckning. Men Ciró är numera också ett område i stor utveckling och med viner som bara blir bättre och bättre.
Då konsortiet valde att tillåta internationella druvor år 1996, var det flera odlare som istället tog ett kliv tillbaka. Det ledde till formandet av den lilla gruppen Ciró Revolution. Här väljer små vinfirmor som A’ Vita, Sergio Arcuri, Cataldo Calabretta och Tenuta del Conte bland annat att fokusera på gaglioppo. Ren spirande sådan. Deras Rosso och Rosato består avslutande av druvan och man väljer alltid ståltank framför ek vid lagring.
Det för oss in på Rosato. Och det för oss också tillbaka i tiden. För det var med Rosato, eller rosé, som mycket började.
– Alla gjorde Rosato förr, berättar Francesco de Franco från A’Vita. Det var ett traditionellt vin, gjort i områdets mer fylliga och strama stil.
Och det är med sin Rosato man fortsätter att sticka ut idag. Några producenter har givetvis följt den provensalska trenden och dragit ner på färgen och tanninerna. Men många, däribland Librandi och inte minst odlarna inom Ciró Revolution håller stadigt på traditionen och därmed strukturen av druvan, den djupt orangeröda färgen och kryddorna.
För det är så gaglioppo ska vara. Ljus i färgen, stram och på samma gång frisk med livlig röd frukt, torkade bär, nypon, rosor och härligt parfymerad av bergamott, garrigue och fänkålsfrön. Formad av närheten till det Joniska havet som bidrar med vind och något saltstänkt till de närliggande vingårdarna.
För det är inte höjden som sätter sin prägel på vinerna i Ciró. Vi följer med Francesco de Franco till hans högst belägna vingård, men den ligger faktiskt bara 150 meter över havet. Istället är det jordmånen, bestående av kalksten, som modellerar och formar gaglioppo. Närmare havet dominerar sand och lera i jorden, men också en bris som är närvarande mitt under den heta sommarsolen. Vi åker tillbaka till A’Vitas lilla vineri, precis ovan Ciró Marina. Deras Rosato 2023 hälls upp. Färgen går åt apelsin och havtorn och smakar även så. Lägg till tranbär, pomerans, rosépeppar och så sältan. En oblyg rosé. En rosé som får mig att upptäcka gaglippo.
A’Vita är små och producerar omkring 25.000 flaskor om året. Störst och kanske det mest kända är Librandi, med en produktion om 2,5 miljoner flaskor. Där avslutas provningdagen med ett knippe rött, vitt och rosé. Återigen är det gaglioppo, vare sig den är en Rosato eller Rosso, som fastnar i smakminnet. Vinerna hos Librandi är något mer polerade och gjorda för en bredare, internationell marknad. Fast deras gaglioppo sticker ändå ut med sin vilda otyglade tanninstruktur och sina dofter och smaker av lakritsrot, av apelsinskal och nyponrosor. Det blir ytterligare en souvenir i resväskan. En minne som smakar av havet, av Kalabrien och det smått otämjda och inte minst dynamiska Ciró. Och en stark längtan tillbaka.
Utöver nämnda firmor som Ippoliti, Librandi och A’Vita rekommenderas också Azienda Ceraudo, Cataldo Calabretta, Cote di Franze, Tenuta Il Brigante och Tenuta Iuzzolini.
Druvan i mitt glas: gaglioppo
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!