Nordvästra Piemonte Canavese och Erbaluce

Piemonte är en guldgruva för vinälskare. Vi känner alla till Barolo och Barbaresco men det finns mycket mer att upptäcka. De senaste åren har till exempel Nizza DOCG, vinerna gjorda på druvan barbera, slagit ned som en liten bomb och gjort stora avtryck. Utöver den appellationen finns det många fler områden och druvor som väntar på att upptäckas. Idag tittar vi på Canavese DOC och Erbaluce di Caluso DOCG. Häng med!
Nordvästra Piemonte Canavese och Erbaluce

Det är kul att upptäcka nya viner och vinområden. Idag tittar vi närmare på två lite mer okända appellationer i Piemonte som visar att det fortfarande finns många mindre kända delar av den kända regionen att upptäcka. De visar att det finns oslipade diamanter att upptäcka och viner som kanske kommer bli morgondagens nya trend. Idag tittar vi närmare på två appellationer som jag besökte tidigare i somras, Canavese DOC och Erbaluce di Caluso DOCG i den nordvästra delen av Piemonte.

Vi börjar i Canavese DOC inom vilken Erbaluce di Caluso DOCG och Carema DOC också har sina hemvister, båda ligger lite norr om Turin. Läs mer om Carema här. Canavese är lite översett och har ännu inte nått ut så mycket utanför det lokala. Området är vacker och har karaktären av ett äldre jordbrukslandskap med mjuka böljande kullar som skapar vackra ringlande dalgångar. Här samsas små pittoreska byar, medeltida slott och en och annan mer modern installation samt en hel del äldre industribyggnader. De senare har sin charm, men är inte kanske inte alltid de vackraste men är ändå viktiga byggstenar i landskapets karaktär och historia.

Canavese DOC

Appellationen Canavese DOC (denominazione di origine controllata) täcker ett ganska stort geografiskt område som omfattar 98 kommuner i Canavese, sju kommuner i Biella och en i Vercielli. De flesta vingårdarna ligger som i en amfiteater på 200-600 meters höjd och jordmånen består av glaciala leror och morän. Ser vi till antal hektar med vingårdar är den dock fortfarande ganska liten. År 2021 angavs det att det fanns bara 64 hektar med vingårdar som producerade Canavese DOC viner, detta ökar dock lite år för år.

Som appellation är Canavese ganska ny, de fick sin DOC år 1996. Inom denna görs de flesta typer av vin såsom röda viner, vita viner, rosé och mousserande. En av de mest spännande druvorna är den gröna druvan erbaluce. Den används i det vita vinet Canavese bianco. De bästa vinerna på den druvan har dock fått en egen appellation Erbaluce di Caluso DOCG sedan år 2010. Vi tittar lite närmare på den lite längre ned i denna artikel. Utöver detta odlas också nebbiolo, barbera, bonarda, freisa, neretto di bairo, freisa och uva rara (som lokalt ibland kallas för bonarda di cavaglià). De röda vinerna och rosé vinerna har vanligen en härlig fräschör och är riktigt läckra som unga, det gäller såväl nebbiolo som viner med en blandning av olika druvor.

Vingård, Canavese, Piemonte 2024

Regelverk Canavese DOC

Vita viner ska göras på 100 procent erbaluce och hålla minst 10% alkohol. Rosé ska göras på barbera, bonarda piemontese, freisa, nebbiolo, neretto di bairo eller uva rara. Alkoholhalten ska vara minst 10,5%.

Rött vin Italien
Röda viner kan göras som en rosso, en novello (tänk på ett vin i stil med beaujolais nouveau) eller riserva samt som druvspecifika viner på nebbiolo, då ska det finnas minst 85 procent av druvan i vinet. I en rosso, novello och riserva görs på en blandning av barbera, bonarda, freisa, nebbiolo, neretto di bairo och eller uva rara. Alkoholhalten ska vara minst 11% oavsett lagringstid.

Det görs också bubbel, spumante bianco ska göras på 100 procent erbaluce medan spumante rosato följer kraven för canavese rosso.

Caliginem 2018 är riktigt bra vin som reflekterar området är en nebbiolo från kooperativet Cooperativa Produttori Erbaluce di Caluso S.c.a. Det är gjort på nebbiolo och har den härliga fräschören som vi ofta finner i viner från lite högre höjd samt en förhållandevis låg alkoholat, ca 13,5%.

Caliginem Canavese Nebbiolo 2018, Canavese DOC, Piemonte, Italien, finns inte i Sverige för närvarande

Detta är en härlig nebbiolo med mycket fräschör och klar fruktighet. I smaken finns toner av plommon och röda körsbär kantat av färska örter och en hint av viol. Det har en fin struktur med fasta tanniner, bra längd och ett lite kryddigt avslut. Ett riktigt bra ambassadör för områdets stil av nebbiolovin.

Druvatlas

Druva

Erbaluce

Erbaluce di Caluso DOCG

Det görs många bra viner i Canavese som har hög potential, men som jag skrev ovan kommer de just nu mest spännande från Erbaluce di Caluso DOCG (denominazione di origine controllata e garantita). Inom denna appellation är det bara en druva som gäller, erbaluce eller som den ibland kallas lokalt uva rustia. Appellationen var en DOC från 1967 till år 2010 då den upphöjdes till DOCG. Inom appellationen görs mousserande viner, vita stilla viner och söta viner i passito-stil.

Odlingsområdet ligger inom Canavese och kring den lilla staden Caluso. Druvorna odlas vanligen i pergolaställningar i sandig småstenig jord, ofta med inslag av vulkanisk morän. Vingårdarna ligger på låga kullar nedanför alperna ut mot Po-slätten. Sammantaget är det en ganska liten appellation med omkring 120-140 hektar av vinodlingar samt ett drygt 50-tal producenter. Ett vacker område att resa igenom som fortfarande inte påverkats så mycet av turismen längre söderut i Piemonte.

Vingård, vinodling, pergola

När det kommer till mousserande viner så älskar jag champagne, men jag älskar också andra sorters bubbel särskilt om de har en egen profil. Det har de mousserande från Erbaluce di Caluso. Vinerna har vanligen ett fint djup och en pigg fruktighet samt en bra syra. I smaken finns ofta citrustoner, päron och friska äpplen kantat av en tydlig men elegant blommigt örtig ton som drar åt det aromatiska. I avslutningen finns ofta en fin stensälta som bygger på fräschören. Även de vanliga vita vinerna är bra och vid sidan av dem så är de söta vinerna mycket charmiga.

Regelverk Erbaluce di Caluso DOCG

Vingårdarna ska ligga på en höjd om 200-500 meter över havet.  De mousserande ska vinerna göras med traditionell metod och de ska ligga minst 15 månader på jästen. Det vanligaste är dock att de ligger 24 månader eller mer.

De söta vinerna lagras antingen i minst 36 månader och kallas då för passito eller för passito riserva om de lagras mer än 48 månader. För passito viner ska druvorna torkas, detta görs vanligen inomhus, med öppna ventilationsluckor så att vinden kan komma in.

Just nu finns det bara några få viner på erbaluce och Canavese på bolaget, men det brukar dyka upp några då och då i de tillfälliga släppen. Jag brukar också hitta dem på vissa vinbarer och restauranger. De kan verka lite dyra, åtminstone de från Erbaluce di Caluso DOCG men jag tycker att de är väl värda att utforskas och provas. Detta särskilt om du gillar viner från alpområdena. Två viner från Erbaluce di Caluso som jag provade på plats imponerade. Det ena är lite mer komplext och det andra är lite enklare men fortfarande med mycket charm.

Mousserande vin Erbaluce di Caluso
Cellagrande Redentum 2018 metodo classico, Erbaluce di Caluso DOCG, Piemonte Italien, finns ej i Sverige förnärvarande

Hela 60 månader på jästen ger ett riktigt fint bubbel som är både smakrikt och friskt samt har en fin fyllighet. I smaken finns gula frukter som nektarin och grapefrukt kantat av blommiga örter. Långt elegant avslut med fin komplexitet och en hint av apelsinskal och hasselnöt.

Erbaluce di Caluso, Mousserande vin
Cantina della serra classic, Erbaluce di Caluso DOCG, Piemonte, Italien, finns ej i Sverige förnärvarande

Från det lilla kooperativet Serra kommer ett riktigt charmigt bubbel med mycket fräschör. 36 månader på andra jäsningen. Piggt och fräscht med en fin smak av päron och citron samt en lätt brödighet och inslag av färska örter i avslutet.

Forza Canavese och Erbaluce, låt oss hoppas på en liten trend och att de ökar i antal på bolaget – skål!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Nordvästra Piemonte Canavese och Erbaluce

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl