- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Carema en av Piemontes pärlor
Carema en av Piemontes pärlor

Carema DOC är en appellation i den nordvästra delen av Piemonte nära alperna. Precis som i många andra delar av Piemonte är det druvan nebbiolo som står i centrum, den dimhöljda druvan som kommit att bli Piemontes främsta fanbärare. För de flesta av oss tänker vi dock på Barolo, Barbaresco och Langhe när vi hör druvan nämnas.
Jag älskar nebbiolo och de stora kända vinerna gjorda på denna druva. Det finns dock många andra viner på druvan med lite annorlunda uttryck. Några exempel på andra områden i Piemonte som producerar riktigt bra viner på nebbiolo är Alto Piemonte, Roero och Carema. För mig har det blivit uppenbart att det sannolikt är där vi kommer finna många av de bästa nebbiolovinerna i framtiden, åtminstone om vi fortsätter få ett varmare och torrare klimat. Här växer de på hög höjd och i svalare klimat.
Härom veckan besökte jag Carema DOC. Det är liten en appellation som jag inte tidigare besökt och jag blev direkt förälskad i vinerna och området.
Carema DOC
Vi hittar Carema i den nordvästra delen av Piemonte. Det är en av de första appellationerna i Piemonte och fick sin DOC (Denominazione di Origine Controllata) redan år 1967. Det vill säga året efter Barolo och Barbaresco och många år före Langhe som fick sin först år 1994.
Majoriteten av vingårdarna ligger som i en amfiteater i sydsluttningarna, eller kanske bättre beskrivet branterna, kring byn Carema. Det finns också några vingårdslängen söder om Carema vid byn Airale som ingår i appellationen. Vingårdarna omfattar idag 23 hektar och ligger på 300-600 meter över havet. Sluttningarna begränsar hur stora vinodlingarna kan bli. Det finns ytterligare omkring 15-20 hektar av terrasser som förr varit odlade men som idag är övergivna.
Idag finns det nio aktiva producenter. Det är en klar ökning mot de två som fanns år 2012. Bland de nya producenterna har en del antingen börjat buteljera sina viner själva, köpt, arrenderat eller restaurerat gamla terrasser. Det är sannolikt så att det kommer tillkomma några hektar till de närmaste åren. Achille Milanesio som driver Cantina Togliana tror att det kan bli uppemot 30 hektar inom några år.
Traditionell odling på gamla terrasser och med pergola
Vinerna odlas på traditionella sätt i sydsluttningarna på kallmurade terrasser. Terrasseringarna är ofta smala och druvorna odlas i så kallade pergolasystem. Från håll ser det nästa magiskt ut, likt något plockat från Tolkiens värld. Stenterraserna och pergolaodlingen har flera funktioner. De underlättar möjligheten att odla och arbeta i vingårdarna, de hjälper till att behålla värmen i jorden under natten och du kan odla andra saker som rotfrukter under vinodlingarna.
Pergola är ett system för att odla vin som lokalt kallas topia. I detta låter man vinstockarna växa upp kring träställningar eller sten- och träkonstruktioner så att vinstockarna bildar långa rum med väggar och tak av blad och rankor. Druvorna växer inne i rummet och skyddas på så sätt mot stormar, slagregn, hagel och starkt solljus. Pergolasystemet hjälper också jorden under lövens tak att hålla fukten bättre, vilket underlättar under torra år. De traditionella stenkonstruktionerna har efterhand delvis ersatts pelare av betong, då dessa kan bära upp mer druvor.
Carema DOC viner
Carmea ligger invid de italienska alperna och detta ger viner som skiljer sig en hel del från många andra viner på druvan nebbiolo som vi hittar längre söder ut i Piemonte. Det ger viner med mer fräschör och högre syra kombinerat med en riktigt fin fruktighet. Vinerna är ljusare i färgen och har ett lättare anslag, de är mer tillgängliga som unga och har ofta en liten rustik charm och en tydlig salinitet i avslutet. De går dock att lagra, jag provade viner från slutet av 90-talet som superba, bland annat producerade av Cantina Togliana.
Vinerna ska innehålla minst 85% nebbiolo men majoriteten gör vinerna med 100%. När eller om de vill använda andra druvor är andra lokala druvor såsom neretto och ner d’ala tillåtna.
Vinerna ska lagras i minst 24 månader varav 12 månader på fat. De kan också välja att göra riserva vin, då ska vinet lagras i minst 36 månader varav 12 månader på fat. Idag är det vanligaste att använda gamla ekfat, oftast 500 liter eller större. Traditionellt användes vanligen fat gjorda på kastanjeträ.
Producenter
Det finns som sagt nio producenter inom appellationen, alla är små, många producerar bara några 1000 flaskor om året. Jag har inte provat vin från alla, men väl från sju av dem.
Just nu finns det viner från Monte Maletto, Sorpasso och Chiussuma att beställa på Systembolaget. Alla bra, jag har dock inte provat de årgångar som finns på bolaget, utan nyare. Andra som var riktigt bra men som inte finns i Sverige för tillfället är Cantina Togliana, de har dock en svensk importör så håll koll efter dem, de tillhör mina favoriter, och Muraje.
Om du besöker Piemonte i sommar se till att ta en sväng förbi Carema, eller se till att få tag i ett pavor att prova. Du kommer inte ångra dig! En rekommendation om du besöker Carema är restaurangen CantaVin i byn Quincinetto, strax utanför appellationen. De har bra lokal mat och fin vinlista med många lokala viner!
Salute!
Magnus Reuterdahl
Carema en av Piemontes pärlor
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl