Glass med smak av gran och bakad chokladkräm

En riktigt fräsch dessert som påminner om en härlig promenad i skogen. Jag hoppas att ni provar. God Jul och gott nytt år!
Glass med smak av gran och bakad chokladkräm
Tjena i julstöket!
Jag tänkte bjuda på en dessert som är inspirerad av skogen. En riktigt fräsch historia som påminner om en härlig promenad i skogen. Jag hoppas att ni provar.
Bild från DinVinGuide

Glass med smak av gran, rårörda lingon och bakad chokladkräm

Granglass
1 gelatinblad
125 g mjölk
125 g grädde
25 g glykos
65 g äggula
45 g socker
80 g granskott
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde och glykos. Rör ihop äggulan och sockret.
Slå gräddmjölken över äggulorna och rör samman. Sjud sedan till 83 grader under ständig omrörning.
Ta av från värmen och tillsätt gelatinet. Häll i mixer och tillsätt granskotten och mixa på full fart i ca 2 min. Sila sedan och kyl ner.
Kör sedan glassen i glassmaskinen.

Rårörda lingon

30 g lingon

20 g socker
Rör ihop och låt stå i rumstemperatur i ca 1 timme.
Syrad chokladkräm
85 g grädde
100 g créme fraiche
1 ägg
205 g mjölkchoklad
Koka upp grädde och créme fraiche. Ta av från värmen och gå i med ägget, rör ordentligt. Slå blandningen över chokladen och mixa till en slät smet. Klä en form med plastfilm och häll i smeten. Baka av i ugnen 100 grader i ca 1 timme. Det ska bli som en brulee i konsistensen.
Kyl sedan ner och mixa krämen slät. Fyll i sprits och låt stå i kyl.
Granemulsion
3/4 gelatinblad
1 dl mjölk
1/2 dl gransirap
20 g socker
275 g granolja
Lägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp mjölk, sirap och socker. Tillsätt gelatinet och kyl ner.
Mixa sedan i granoljan tills en homogen emulsion uppstår. Håll upp i sprits och förvara i kylen.
Bild från DinVinGuide

God Jul och gott nytt år!

Fredrik Gustafsson, Sweet Taste, Culinary Team West of Sweden och konditor på Stenungsbaden Yacht Club

Mail: sweettastebyfredrik(@)gmail.com

Instagram: @fredrik_gustafsson

Tel: 073 – 535 17 49

Läs Fredrik Gustafssons tidigare artiklar

Läs alla Kockens tips