Maja Berthas
Fredagen den 15:e juni firas Chenin Blanc-dagen över hela världen under hashtaggen #drinkchenin. Restauranger, producenter, importörer, organisationer och andra vinälskare kommer under ett dygn att hylla denna mångfacetterade och spännande druvsort via tävlingar, provningar och events. Men vad är det då som är så speciellt med just chenin blanc?
Maja Berthas
Så här i vintertider så blir jag alltid lite extra sugen på söta och starka drycker. Det är så förlösande härligt att hälla upp ett glas portvin, ta med sig till fårskinnsfällen och parkera sig vid brasan för en stunds syndfull njutning. Eller varför inte krypa upp i soffan med några bitar lagrad cheddar och sippa på en gammal Madeira? Läs om söta viner från Sydafrika.
Maja Berthas
När man pratar om typiska druvor från Sydafrika så kommer chenin blanc och pinotage allt som oftast upp på tapeten. Men det finns ytterligare en vinstil som tagit Sydafrika med storm de senaste åren och då pratar vi om syrahviner. Allt ifrån moderna, nya-världen inspirerade shirazbomber i varmfruktig och alkoholstinn generös stil, till stramare sydfranska varianter som bygger på finess med pepprighet och elegans. I Sydafrika finns verkligen något för alla smaker.
Maja Berthas
Om man ska rada upp världens kändaste och mest förnäma druvsorter så hamnar givetvis chardonnay långt upp på listan.
Maja Berthas
Kan man kombinera choklad med rom? Såklart man kan! Här kommer din lilla guide till Plantation Rom och de bästa chokladkombinationerna i Majas chokladskola.
Maja Berthas
Robertson är ett av Sydafrikas mest fascinerande distrikt. Det ligger knappa två timmar öster om Kapstaden, inklämt mellan höga berg och vida slätter.
Maja Berthas
Chokladprovning påminner till stor del om vinprovning. Man tittar, doftar och smakar och gör en bedömning av kvalitet, stil och ursprung. Givetvis så spelar den personliga preferensen roll, men en kvalitetsbedömning kan göras utan att ta hänsyn till den egna smaken. Hur man provar choklad - Chokladskolan
Maja Berthas
Hur viktig är procenten egentligen? Är chokladen mer "äkta" om den är 70% respektive 40%?