Konditorns tips med Per Bäckström – Pepparkakstryffel och Mandelbiscotti med apelsin

Konditorns tips med Per Bäckström – Pepparkakstryffel och Mandelbiscotti med apelsin

Konditorns tips med Per Bäckström – Pepparkakstryffel och Mandelbiscotti med apelsin

Konditorns tips nordefors.com Karoline Nordefors

Hej alla glada!

Hoppas ni mår bra därute och hinner njuta av allt julpyssel, julbak och jakten på de perfekta klapparna. Jag verkligen älskar julen. Granen klädde jag redan i slutet av november, ja den är av plast men väldigt fin så varför inte njuta så länge man kan. Jag minns jularna när jag var liten då vi alltid klädde granen den 23 december. Det var något man såg fram emot med stor glädje men nu är jag stor så då blir det andra bullar och allt julpynt kommer fram tidigt och varje år så tillkommer nya pynt, för juldekorationer får jag aldrig nog av.

Att baka dekorationer är också något som skänker både mig och andra stor glädje så även i år. Här kommer lite sköna bilder på mina favoritdekorationer i pepparkaka och pastillage.

Pepparkakshus Per
Kyrka Per

Julbaket på Wiener Caféet är självklart viktigt men jag brukar alltid ta mig lite tid att göra lite specialprodukter som jag bjuder på hemma. Tänkte dela med mig av några av mina favoritbakverk som ni borde testa.

Praliner Per

Pepparkakstryffel

2 g malen kryddnejlika

2 g malen ingefära

2 g malen pomerans

5 g malen kanel

700 g grädde

75 g glykos eller flytande honung

900 g mjölkchoklad 33% kakaohalt

115 g mörk choklad 56% kakaohalt

50 g smör mjukt

150-200 g vinglögg

Koka upp kryddor,grädde och glykos. Häll koket över chokladen och rör slät. Tillsätt smöret och rör slät. Tillsätt glögg och mixa med stavmixer. Plasta och låt svalna till 30 grader, fyll i chokladskal som du gjuter själv eller färdiga chokladkulor. Har man inga skal eller kulor så kan man sätta ganachen i kylen till den stelnat. Spritsa bollar och rulla i kakao. Serveras rumstempererade.

Mandel- och apelsinbiscotti

135 g florsocker

120 g mjukt smör, normalsaltat

1/2 ägg

45 g skalad hyvlad mandel

309 g vetemjöl

75 g mjölk 3%

1 st apelsinzest, finhackat

Blanda alla ingredienser till en deg. Rulla ut till plåtens längd. Pensla med ägg. Strö hyvlad mandel på. Gräddas gyllenbruna i 180 grader ca 10 minuter. När de kallnat så skär man dem i lagom storlek och torkar dem i 150 grader till de är gyllenbruna

Ha nu en riktigt God och Glad Jul och njut av alla goda bakverk!

Per profilfoto

Per Bäckström, Produktchef Wiener Caféet i Stockholm

Instagram: @pastrychef

Mail: pastrychef36(@)live.se

Web: http://www.wienercafeet.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Läs mer om Per Bäckström