Varför inte en het chili i vinterkylan med Magnus vinval.

Ett långkok håller kylan borta och fyller hemmet med inbjudande dofter. En av mina favoritgrytor i vintertid är chili. Här blandas värme, hetta och djupa smaker - allt som behövs för att överleva en lång kall vinter. Lite vin därtill ger guldkant på tillvaron! Magnus väljer vin till chilin.
Varför inte en het chili i vinterkylan med Magnus vinval.

Chili är en gryta med sina rötter i Texas och 1800-talet. Det är amerikansk husmanskost som i min värld kopplas till vilda västern-filmer och serier som Once Upon a Time in the West och Familjen Macahan med flera. Den kan också kopplas till de mexikanska kvinnor som kallades chili queens som sålde chili på marknader eller i små butiker på 1880-talet.

En bra chili ska vara okonstlad och smakrik, den ska värma och vara närande. När den är bra finns det dock en inneboende komplexitet, en härlig längd och krämig mjukhet.

Gryta

En bra chili är värd sin väntan och likt all husmanskost finns det mängder med recept och idéer hur den ska smaka och vad som ska finnas i den. Förutom bra råvaror behöver den tid och lite kärlek. Den ska koka så länge att köttet faller samman och så att alla smaker går ihop. Det ska finnas nyanser och lager på lager av smaker. Den ska väcka dig till liv.

Min chili bygger på flera recept och på flera tillagningar. Den tenderar att förändras lite då och beroende på vad jag har hemma, så var inte rädd för att lägga till eller dra ifrån!

I am the kind of person who really will drive hours for a bowl of chili. I'm not a three-star restaurant kind of a person; I'm just a food person - Nora Ephron

Recept: Chili

recept 6-8 personer

  • 1 kg högrev, skär i relativt stora bitar.
  • 2 söta röda paprikor, skiva upp i små bitar
  • 1 röd pepparfrukt, skiva upp i små bitar
  • 1 grön pepparfrukt, skiva upp i små bitar
  • 1 torkad anchochili,
  • 1 torkad chili
  • ca 250 gr kidneybönor
  • 4 tomater, kvarta
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 stor gul lök, hacka grovt
  • 4 klyftor vitlök, hacka
  • 3 msk farinsocker
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk korianderfrön
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 stjärnanis (hela)
  • 2 lagerblad
  • 1 mörk öl (50 cl)
  • 5 dl kyckling/kalv eller nötbuljong (helst hemmagjord)
  • 5 dl vatten
  • juice från 1 lime
  • 1 stänk tabasco
  • 1 msk worcestershire sauce

Förberedelser: Bönorna tar längst tid. Jag brukar skölja dem noga och därefter låta dem stå i vatten tillsammans med ett par matskedar salt. De får stå i rumstemperatur över natten. Skölj av bönorna och låt dem ligga i vatten 10-15 minuter. Ta fram köttet någon timma innan du ska tillaga köttet så att det får rumstemperatur.

Nötkött

Börja med att skiva upp chilin, pepparfrukterna och paprikan. Fräs dessa i lite olja på medelhög värme i ca 3-5 minuter. Tillsätt socker och kryddor (vid behov kan du också ta lite mer olja) och rör om. När sockret smält ned, höj temperaturen och börja att fräsa köttet tillsammans med kryddorna och chilin.

När köttet fått färg så tillsätter du löken och tomatpurén, fortsätt att fräsa i ytterligare några minuter. Häll därefter i bönorna och vätskorna. Låt koka upp och ställ grytan, med lock, i ugnen ca 3-4 timmar på 175 grader. Rör om ett par gånger. I ungen får du en jämnare temperatur än på en platta då det är varmt runt om.

Gryta

Ta därefter ut grytan ur ugnen och låt det hela sjuda i ytterligare 3-4 timmar på spisen utan lock. Tanken är det hela ska koka ihop, långsamt, att köttet ska falla samman och det hela bli en len, tjock och smakrik gryta. Skumma av den i omgångar och ta bort överflödigt fett. Om du tycker att den blir för tjock kan du tillsätta lite vatten efter hand.

Det finns många sätt att servera chilin. Ett sätt är att äta den som tacos, det vill säga servera med majsbröd, sallad, riven ost, guacamole med mera. Ett annat att servera den med ris eller vitt bröd. Ett tredje att fylla paprikor med chilin och gratinera dessa i ugn med lite ost. Bara fantasin sätter gränser.

Vin & chili

Det kan vara svårt att matcha en het chili med vin, därför kan det vara bra att ha ett par kalla öl i kylen om matchningen känns fel. Jag dricker gärna friska vita viner, gärna med lite smak eller sötma i botten. Mousserande viner fungerar alltid och om du absolut vill ha ett rött vin kan ett friskt och fruktigt vin utan ekfatstoner också fungera. Jag är dock inte så glad i rött vin med en chili då grytans smaker och vinets tenderar att ta ut varandra.

chili

Lombard premier cru blanc de noir extra brut, Champagne, Frankrike, 299:-, Nr 7921, Systembolaget

Blanc de noir har ofta lite extra tryck i smaken vilket gör dem till riktigt bra matviner. Här finns en fin fruktighet med smak av röda äpplen, mogen citrus samt en hint av röda bär. I eftersmaken finns hasselnötter och brioche.  Vinet hare ett härligt djup och en fin längd men framförallt massor av fräschör. Riktigt bra matchampange!

chili

Penfolds Bin 311 2017, New South Wales, Australien, 249:-, Nr 96318, Systembolaget

Nya världen chardonnay med såväl charm som elegans. Här finns en fin fruktig ton med gröna äpplen, citrusfrukter och en lite aromatisk bärighet. Vinet har fin kropp, är lite krämigt och har bra längd. Utmärkt till fisk och skaldjur men också till smakrika grytor av detta slag. Smakrikt och elegant men framförallt riktigt gott!

Små partier 7 september

Lioco Estero chardonnay 2015, Kalifornien, USA, 349:-, Nr 96145, Systembolaget

Ytterligare en strålande nya världen chardonnay. Denna har ett lite mer komplext och kryddigare anslag och tydliga med fint inbakade ekfat. Här finns dock också en ren snygg frukt med ton av exotisk frukt och solvarma citrusfrukter samt en härlig längd. Detta är ett vin som hjälper till att fånga upp och bygga på de mer intrikata smakerna i grytan. Stort, snyggt och härligt!

Vi går mot ljusare tider – skål!

Magnus Reuterdahl