- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Sommarmat och sommarviner
Sommarmat och sommarviner
Äntligen kan vi lägga kyla och mörker bakom oss. Burktomater och frysta grönsaker får ligga kvar i skafferiet och frysen och invänta hösten för nu har vi massor av färska grönsaker och primörer som väntar på att möta våra smaklökar. Låt oss njuta av sommaren smaker, solen och värmen.
En av mina sommarfavoriträtter kommer från det italienska köket. Det är rätt som i all sin enkelhet låter ett fåtal råvaror verkligen stå i centrum, jag tänker på caprese. En sallad att njuta av nu när säsongen när bra tomater börjar bli tillgängliga. För mig är detta lite av essansen av italiensk matlagning, enkelt och rent, där varje smak har sin tydliga roll.
Caprese är en fantastisk rätt som fungerar lika bra som förrätt, mellanrätt eller somrig lunch. Allt du behöver är riktigt bra mozzarella, färsk basilika, en fin olivolja, svartpeppar och salt samt givetvis riktigt bra tomater, gärna av lite olika sorter.
Till italiensk mat vill jag ha italienska viner och till caprese kan vi dricka såväl vitt som rött. När det kommer till vita viner väljer jag gärna ett på druvor som falanghina, fiano eller cortese och om jag dricker rött blir det oftast ett vin gjort på sangiovese.
Janare Senete Falanghina del Sannio 2020, Kampanien, Italien, 179:-, Nr 79824, Systembolaget
Detta är ett härligt vitt vin från den södra delen av Italien. Vinet har en fin fräschör och pigg lite solvarm frukt med inslag av gula päron och äpplen samt inslag av krusbär och örter såsom salvia och mynta. Vinet är långt och uppfriskande med en lite stenkryddig avslutning.
Cecchi Storia di Famiglia Chianti Classico 2019, Chianti Classico, Italien, 129:-, Nr 73273, Systembolaget
Cecchis Chianti classico är ett ärligt vin med fin fruktighet och mycket fräschör. Här finns röda körsbär, saftiga plommon och färska örter samt en hint av tomatblad. Vinet har en fin struktur med en touch av ekfat och en fin kryddighet samt en kärnbeska. Avslutet är långt och friskt och viner som passar till såväl caprese som till den grillade köttbiten.
Sallad nicoise/Salade niçoise
Nästa sallad är lite mer matig och det är en sallad som går att variera på flera sätt. Rätten kommer ursprungligen från Nice i Frankrike. Därifrån spred den sig till London under slutet av 1800-talet och USA på 1920-talet. När den kom till Sverige är mer osäkert men sannolikt någon under första halvan av 1900-talet.
Det är en perfekt sommarsallad. Den är enkel och snabb att göra och blir som bäst med fräscha primörer och färsk sallad. Receptet nedan är ett sätt men du kan variera den på flera sätt, t ex med andra kombinationer av primörer eller örter.
Les Lauzeraies Tavel 2022, Tavel, Rhone, Frankrike, 139:-, Nr 2724, Systembolaget
Smakrik rosé när den är som bäst. Det är ett vin som fungerar lika bra som sällskapsvin som till mat och det är härligt somrigt i stilen. Vinet är fruktigt med inslag av såväl körsbär, röda vinbär och blodapelsin kantat av en fin örtighet och en lätt salinitet i avslutet. Ett riktigt sommarvin med massor av fräschör!
Langlois Crémant de Loire Brut Rosé, Loire, Frankrike, 199:-, Nr 76063, Systembolaget
Under sommaren dricker jag mycket bubbel, det ger lite extra guldkant till vardagen och det är fantastiskt gott. Detta är ett vin är perfekt i sommarvärmen med en bra syra och fina små bubblor. I smaken kommer toner av tranbär, röda vinbär, lingon samt färska örter. Avslutet är långt och här finns såväl en liten kryddighet som en lätt stenrökighet som ger vinet karaktär. Härligt, friskt och bubbligt!
Ångkokt röding i ugn
Under sommaren äter jag gärna fisk, ofta blir det rökt eller gravad lax, sik eller röding. När andan faller på och jag vill ha något lite mer tillagat gillar jag ångkokad fisk som denna rätt på röding. Den går utmärkt att göra på andra laxfiskar också!
Eftersom såsen är lite gräddig och fisken fet vill jag ha vita viner med hög syra till den.
Soalheiro Primeiras Vinhas 2021 alvarinho, Vinho Verde, Portugal, 189:-, Nr 94950, Systembolaget
Det här vinet är egentligen för ungt, men å andra sidan är det rackarns gott redan nu och utmärkt till rätter som denna. Primeiras vinhas betyder att vinet är gjort på gamla vinstockar vilket hjälper till att ge vinet komplexitet men här finns framför allt en riktigt härlig syra. I smaken finns toner av citron, lime, ananas, vit persika och blommiga örter. Det är elegant och friskt med en fin struktur!
Clarendelle Blanc 2021, Bordeaux, Frankrike. 229:-, Nr 71683, Systembolaget
Vit bordeaux och fisk är som handen i handsken och detta är ett riktigt snyggt vin gjort av en av Bordeaux’s bästa producenter. Det är ett ungt, torrt och friskt vin med en härlig balans och fint djup. I smaken finns inslag av citrusfrukter, exotiska frukter och ljusa stenfrukter kantat av en lätt aromatisk ton. Vinet har bra struktur och ett långt avslut som drar ut i en fin stensälta. Klassiskt, gott och riktigt snyggt!
Bon appetit!
Magnus Reuterdahl
Sommarmat och sommarviner – Magnus Reuterdahl
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.
I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.