Kineserier, viner & sprit

Kineserier, viner & sprit. Jag älskar kinesisk mat och kinesisk sprit och nu händer det mycket kul på en gång som har koppling till detta. På en av mina favorit-kinakrogar finns det en helt ny meny att utforska vilken inkluderar viner från Kina. Det har också öppnat en ny restaurang med uigurisk mat på Gärdet som rekommenderas. Vidare finns det numer fenjiu på bolaget att njuta av och nya baijui är på väg in. Om detta och mer kan du läsa nedan.
Kineserier, viner & sprit

De goda nyheterna står som spön i backen för oss som älskar kinesisk mat och dryck. Vi börjar på restaurangsidan och fortsätter med drycker. Jag har tidigare skrivit om restauranger som serverar riktigt kinesisk mat, dvs något helt annat än fyra små rätter och glass med friterad banan. I Stockholm finns till exempel Surfers, Formosa, Xiang Yue och R.Asia. Den sistnämnda har nu börjat att uppdatera sitt koncept med nya menyer som gör det lättare för alla att få del av några av de fantastiska kinesiska köken. De har också uppdaterat sin dryckesmeny med fler kinesiska drycker, inklusive vin från Kina.

Jag börjar dock med en nyöppnad restaurang på Gärdet i Stockholm som highlightar det Uiguriska köket.

Krorän – Uiguriskt på Gärdet

Krorän (Kroran) är en nyöppnad restaurang som kan vara lite svår att hitta då de ännu inte har en egen hemsida. Restaurangen ligger på Furusundsgatan, på Gärdet i Stockholm och är en liten kvarterskrog som inriktar sig på Uigurisk mat, även om det också finns en del mer välkända asiatiska rätter på menyn.

Uigurer lever främst i Xinjiang regionen i västra Kina men också i närliggande länder och kinesiska regioner. De flesta uigurer är sunnimuslimer vilket påverkar matkulturen, mycket av kryddningen är en mix av mellanösterns kryddor och mer traditionella kinesiska kryddor. De väljer kött från lamm, nöt och fågel istället för fläsk. Mest känt är dock köket sannolikt för sina fantastiska nudlar, laghman.

Uiguriska nudlar

Laghman är en rätt med långa handragna nudlar som serveras i sås med härligt djup. Till detta serveras en blandning av grönsaker såsom tomater, paprika, lök och bönor samt lammkött. Här serveras också kawap, en sorts kebab med en riktigt härlig kryddning och dapanji, en smakrik kycklinggryta. Comfort food på hög nivå.

Krorän är i mångt och mycket en kvarterskrog. Den liten, mysigt och enkel med den egenheten att de serverar uigurisk mat vilket gör den speciell och väl värd att besöka!

Kroran restaurang Gärdet

R.Asia – ny a la carte meny

Något som fått mig att spinna loss är den nya a la carte meny på R.Asia. Tidigare har det varit lite krångligt att finna guldkornen på restaurangen om man inte vet hur man ska beställa den. Nu har de tagit steget och erbjuder en riktigt bra a la carte meny som är öppen för alla!

De satsar också på en kinesisk dryckesmeny, i denna hittar vi givetvis kinesiskt öl såsom Tsingtao, flera olika baijiu, shaoxingvin (risvin) men också kinesiska viner gjorda på druvor, läs mer om dessa lite längre fram i artikeln.

Dragon brother, Chen Shuai, Liao Bian
Gao “Dragonbrother” Weilong, Chen Shuai & Liao Bian

Bland rätterna på menyn finns Mapo tofu hummer, Chongqings grillade fisk, Peking anka, Jianghu style groda, Mala grismage, Manchuriska grillspett, Rödbrässerat lamm, Plommonribs, Henan rödbrässerat lamm, Konstigt smaksatt kyckling, Dan Dan nudlar, Fiskdoftande aubergine, Manet med lagras vinäger samt min favorit Bedövande komage, dvs bladmage från kalv med grön sichuanpeppar och mycket mer.

R.Asias nya meny hittar du här!

Fyra kinesiska rätter
Maten på R-Asia är långt från fyra små rätter, detta är blott några exempel på det.

Kinesiskt vin

Fantastiska rätter blir ännu bättre med kinesisk dryck till, såsom baijiu, fenjiu, shaoxingvin eller kinesiskt öl. På R-Asia har de nu också vin producerat i Kina på sin dryckesmeny. Ett rött och ett vitt.

Det röda vinet heter Chapter and Verse Select Pinot Noir 2017 och kommer från Huailai lite nordväst om Beijing, i regionen Hebei. Det är ett fruktigt vin med tydlig piont-noir ton i en fruktig stil med en fin fräschör och bra längd. Vinet har en lätt ekfatston vilket kan vara svårt att kombinera med den hetaste maten, men det fungerar utmärkt till de smakrika rätterna som är lite mildare från norra Kina.

Det vita vinet heter Chapter and Verse Mastery Riesling 2016, även detta är från Huailai. I smakerna är det en ganska klassisk riesling med viss sötma vilket passar fint till de hetare rätterna på menyn. I smaken finns citrusfrukter, exotiska gula frukter samt en lätt blommig örtighet. Vinet har en fin syra och frisk avslutning.

Sammantaget är det två riktigt trevliga viner till rätterna på menyn. Chen Shuai som driver R.Asia har ett uttalat mål att kunna erbjuda kinesiska smaker rakt igenom sina menyer. Då ska de också ha kinesiska viner, de är dock gjorda på västerländska druvor och i en stil som vi som gillar vin känner väl igen.

Bild från DinVinGuide

Baijiu & Fenjiu

Baijiu är en kinesisk spritsort. Det är faktiskt världens mest producerade sprit med en produktion om cirka 10 miljarder liter per år. För att förstå hur mycket detta är kan vi jämföra med produktionen av vodka, den motsvarar cirka 4 miljarder liter per år, i hela världen. Du kan läsa mer om baijiu här.

Fenjiu?

Fenjiu är en typ av baijiu eller så är baijiu är en typ av fenjiu, lite osäkert och sannolikt något beroende på vem du frågar. Den produceras i Fenyang, i Shanxiprovinsen. Det är en dryck med en lång historia och omnämns i källor som är 1500 år gamla. En anledning till dess fina smak anses vara vattnet i Fenyang, som anses vara särskilt rent och fint. Fenjiu var kejsarens och de kinesiska hovens dryck, det visar på vilken status den haft genom historien.

På bolaget finns tre sorter Fenjiu, min favorit är:

Fenjiu Silu 2020, Kina, 791:-, Nr 54558, Systembolaget

Silu är smakrikt med en mjuk frisk fruktig ton och bra längd. I smaken finns inslag av vita och gula blommor, såväl färska som torkade, exotisk frukt och lakritsrot samt inslag av frisk jord. Avslutet är lite kryddigt och har en tydlig eldighet.

Detta är en elegant och smakrik sprit som passar utmärkt till rätterna från Kinas nordligare kök.

Baijiu

På senare tid har det varit lite tunnsått med världens mest producerade sprit på bolaget. Nu är det en ny våg av Baijiu på väg in genom Mr Baijiu Ludvig Sääf. Det vi kan se fram emot är Fenglan baijiu, en strong aroma baijiu från Luzhou, i Sichuan. Perfekt till chilistinna matäventyr, den passar utmärkt till mina Dan Dan noodles, se recept nedan.

Det kommer också en rice aroma baiju från producenten Pearl Red i Guangdong. Rice aroma är en ny stil för oss i Sverige. Till skillnad från andra baijiu så är dessa framställda risdestillat vilket ger den en mild sötblommig aromatisk ton vilket passar utmärkt till rätter med mjukare smaker såsom dumplings och ångade baljväxter och grönsaker samt fisk- och skaldjursrätter.

Detta är något som jag ser fram emot att prova och njuta av i sommar.

receptDan Dan nudlar
Dan Dan nudlar (担担面) är en typ av kinesisk fast food eller street food från Sichuan.
Läs mer

Nya viner gjorda för kinesisk mat

Vin och kinesisk mat är inte superlätt kombination. Klassiskt har varit att servera riesling, gärna med lite restsötma och det är en utmärkt kombination. En annan kombination som varit vanligare att finna utomlands är fruktiga och fräscha rödviner lagrade på ståltank. Då är den rena fruktigheten som tar hand och hettan och vinerna gifter sig ofta riktigt bra med det kinesiska köket. En personlig favorit är annars torr och medelfyllig sherry typ fino, manzanilla eller amontillado. Dessa viner påminner om det kinesiska shaoxingvinet som görs på ris med en tydlig jästkaraktär som är utmärkt till kinesiska skaldjursrätter med mera.

Surfers
Sveriges egen Mr Sichuan, Erik Videgård har haft lite samma tankegångar som jag. Han har saknat viner som passar bra till det heta köken från Kina. Utifrån detta har Erik tagit saken i egna händer och har skapat viner avsedda att funka till just detta.

Vän av ordning kan ställa sig frågan: är inte detta bara ytterligare i den långa raden av kändisviner? Jag tycker inte det. Detta är viner framställda för specifika syften och de funkar utmärkt till just het mat, inte bara mat från Sichuan och Honan men också mexikansk, filippinsk etc. etc.

Allt som allt rör det sig om tre viner samt ett alkoholfritt alternativ, tyvärr har jag inte provat det senare än.

Mousserande vin Österrike
Videgård Pet Nat, Weinviertel, Österrike, 215:-, Nr 59888, Systembolaget beställningsortimentet

Ett bubbel gjort på druvan grüner veltliner från Dürnberg Fine Wine. Det är ett ofiltrerat, rent, fräscht vin med pigga små bubblor. Vinet har en crunchighet i frukten och smak av gröna äpplen, friska päron, citrus och gula plommon samt en pinch av grapefrukt. Det är läskande och fräscht med en spelande kryddighet. Vuxenläsk som passar utmärkt kinesisk fisk- och skaldjursrätter!

Vitt vin Österrike
Videgård Vit 2021, Weinviertel, Österrike, 185:-, Nr 59889, Systembolaget beställningsortimentet

Ett riktigt härligt vitt vin från Dürnberg Fine Wine gjort på druvan grüner veltliner. Det är torrt och friskt med en härlig syra och fin fruktighet. I smaken finns inslag av gula stenfrukter, ananas och citrus kantat av färska lätt aromatiska örter. Avslutet är långt och läskande som drar ut i toner av stensälta och vitpepprighet. Utmärkt till såväl mildare rätter med inslag av baljväxter och grönsaker som hetare rätter gjorda på fläskkött.

Rött vin, Österrike
Videgård Röd 2021, Piemonte, Italien, 139:-, Nr 59890, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet är gjort på 100% dolcetto som legat på ståltank. Producent är Terre del Barolo. Det är en dolcetto där du verkligen förstår druvnamnet som översatt betyder den lilla söta. Druvrent med en saftig frukt och finlemmad struktur. I smaken finns mörka körsbär, tranbär och hallon kantat av örter. Avslutet är långt med en spelande fruktsötma samt en liten kärnbeska och kryddighet som ger vinet ryggrad. Utmärkt till kryddstark mat. 

Jag kommer hålla mig på hemmaplan större delen av sommaren, men jag har dock planerat för en kortare resa, enkom för att äta kinesisk mat. Den bär av till Göteborg och Restaurant Fei. Enligt vissa är det en utmanare när det kommer till att vara den bästa kinakrogen i Sverige. Det är något jag ser fram emot!

Ganbei

Magnus Reuterdahl

receptHotpot
Hotpot i Sichuan-stil.
Läs mer
Bild från DinVinGuide

Kineserier, viner & sprit – MAGNUS REUTERDAHL

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!