Cacciucco en toscansk dröm

Bra TV ska inspirera. Det gör programmet "I Italien med Stanley Tucci". Jag fastande framför det under semestern och blev hungrig redan under första avsnittet. Då är han i Toscana och äter den underbara fiskgrytan Cacciucco från Livorno. Min mathjärna sa, här ska lagas mat. Häng på!
Cacciucco en toscansk dröm

Vi gör olika saker när vi har semester. En del åker utomlands och lägger sig på en strand. Några åker till landet och njuter av stillheten, andra åker till en camping och lever husvagnsliv. Jag laddar batterierna genom att äta och laga god mat. Inspirationen kan koma från olika håll, denna gång kom den från ett tv-program, I Italien med Stanley Tucci.

Jag har ätit Cacciucco på plats i Livorno. Jag älskade det, den jag åt då var lite mer rustik än den som serverades i programmet. Där tillagades en variant med hummer eller kanske mer korrekt languster. Jag har valde att toppa min med havskräftor i stället. Detta är en perfekt sensommar- och hösträtt då den kräver bra färska tomater att leka med. Med andra ord är mitt recept, inspirerat av italienska recept och av programmet men det är inte en Cacciucco alla Livorno, det är en Cacciucco alla Magnus.

Nedan har du mitt recept och under det några grymma vintips till rätten.

 

receptCacciucco alla Magnus
Cacciucco alla Magnus är en svensk variant på den toskanska fisksoppan eller grytan Cacciucco alla Livorno, med andra ord inte exakt likadan men inspirerad av den italienska rätten.
Läs mer

Vintips till min Cacciucco

Till fisk brukar det sägas att man ska dricka vitt eller rosé. Bägge sorterna funkar. Detta är dock en smakrik rätt med en tydlig tomatbas så jag tycker också att ett friskt rött från Chianti Classico kan funka riktigt bra. Utifrån tipsar jag om ett vitt, ett rosé och ett rött vin! Vinerna fungerar till Cacciuccon och om du äter min secondi.

Vitt vin Italien
Grillo Sicilia Catalano 2022, Sicilien, Italien, 219:-, Nr 57264

Mitt vita vin kommer från Siclien och här gjort på druvan grillo. Det är ett vin med en härlig syra, fin frukt och en charmig aromatisk profil. I smaken finns päron, ananas, vita och gula stenfrukter samt stänk av lime. Frukten kantas av en aromatisk örtighet med en blinkning åt muskatkryddighet. Passar utmärkt till skaldjur och fiskrätter som denna rätt!

Sofias tips - tillfälligt sortiment 31 maj 2024 Tenuta Argentiera I Pianali Rosato 2023
Tenuta Argentiera I Pianali Rosato 2023, Toscana, Italien, 159:-, Nr 91807

Mitt rosé hämtar jag från Bolgheri i Toscana. Det är gjort på 90% syrah och 10% cabernet sauvignon. Friskt och fräscht men också med en spelande frukt. I smaken finns körsbär, hallon samt en fin blåbärton kantat av vilda medelhavsörter. Fruktigheten spelar fint med denna fiskgryta!

Cecchi
Storia di Famiglia Chianti Classico 2022, Chianti Classico, Italien, 139:-, Nr 73273

Sangiovese passar fint till rätter med mycket tomat och därmed även till denna rätt även om det också har mer smaker av havet, dock kanske lite mer specifikt till min secondi med pasta! Här finns en fin fruktighet med smaker av körsbär, plommon, hallon och blodapelsin kantat av torkade och färska örter. Detta vin av Cecchi har en fin struktur och en härlig fräschör.

Detta är utmärkt viner och en riktigt bra rätt att njuta av medan vi fortfarande har bra tomater att njuta av, den bär med smakerna av sommaren rakt in i den begynnande hösten.

Skål

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Cacciucco en toscansk dröm

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl