- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Är du redo att fasta?
Är du redo att fasta?

Det finns olika anledningar till att fasta, främst hälsomässiga och religiösa. Jag väljer att inte göra det alls, men det kan ändå vara kul att förstå sig på varifrån idén om fastan kommer och vad bakgrunden till den är. Idag är det Askonsdagen och då inleds den kristna fastan inför påsken, det är den jag tittat lite närmare på idag.
I söndags under Quinquagesima (fastlagssöndagen) inleddes semelfesten, idag är den slut. Har du inte redan avnjutit dina semlor nu så är det helt enkelt för sent, eller nja, för oss som inte är bokstavstroende finns de tillgängliga ett bra tag till! Idag, den första onsdagen efter fastlagssöndagen är det Askonsdagen. Nu inledas fastan inför påsken. 40 dagar av självspäkelse innan skafferiet och vinkällaren åter öppnas på vid gavel under påskafton.
Fastan tillhör den katolska och ortodoxa delen av kristendomen och är därmed inte något som ingått i den officiella religionen i Sverige, åtminstone inte de senaste 500 åren eller så. Det är därför inte så konstigt att majoriteten av oss inte fastar, det är konstigare att traditioner som semlor och fastlagsdagar levt kvar… Anledningen till det senare kan ju i och för sig vara att semlor är ganska gott.

Fastan varar som sagt i 40 dagar, den tiden representerar de 40 dagar som Jesus tillbringade med att fasta i öknen för att uthärda frestelser från Satan. Det är också en del att fira Jesu död och begravning innan de firar hans uppståndelse.
Regler för fastan
Reglerna för fastan har förändrats över tid men också till del beroende av vilken del av kyrkan du tillhört. I de äldsta källorna kan man se att fastetidens fastedagar inledningsvis bara var Långfredagen och Påskaftonen. Under 300-talet utökades dock denna tid till de fyrtio dagar som gäller idag.
Exakt vad fasta innebär är inte heller en helt sammanhållen tanke. För vissa betyder det att de endast äter ett mål mat om dagen vanligtvis efter klockan 12. De avstår också från animaliskt fett, kött, mjölk, ägg, sötsaker, överflödig föda och nöjen av olika slag. Vidare väljer många bort alkohol. Tanken är att är att genom att avstå något kommer du att kunna fokusera mer på det viktigaste.
Fisk istället för kött
Något som är tillåtet att äta är fisk. Så om du väljer att fasta kan det vara bra att ha några bra fiskrecept till handa.
Jag börjar med en favorit från Chile, Caldillo de Congrio. Det är en smakrik fiskgryta, jag gjort receptet lite för att det ska passa bättre med de ingredienser vi hittar här i Sverige. OBS att det dock innehåller lite ägg och grädde, men det går säkert att ta bort om man vill det.

En del väljer bort vin under fastan, men det går lite grann emot vår idé här på DinVinguide.se. Vi gillar vin och ser det inte som distraktion utan som en del i måltidens helhet. Vinvalet till denna rätt kommer det från regionen Casablanca i Chile och är gjort på 100% sauvignon blanc. Vill du inte ha vin rekommenderas en bra äppelmust!
Morande Estate Reserve Sauvignon Blanc 2023, Chile, 99:-, Nr 2251
Detta är ett härligt och friskt vin med en fin touch av aromatisk örter i avslutet. I smaken finner vi gröna äpplen, citrusfrukter och en hint av exotiska frukter samt vita vinbär. Avslutet är långt och friskt och bär med sig toner av svarta vinbärsblad. Perfekt vårvin och utmärkt till fisk!
Hemmagjorda fiskpinnar
En lite enklare rätt som påminner mig om min barndom är fiskpinnar. Köp dock inte de tråkiga färdiggjorda i frysdisken. Ska de bli riktigt goda gör man dem själv och serverar med ett härligt potatismos. Jag gillar att äta dem med remuladsås, men det finns andra såser eller tillbehör så att du slipper mjölkprodukter. Gröna ärtor är dock ett måste!

Även till denna rätt vill jag ha vin, och jag tycker att en lite smakrikare riesling kan funka utmärkt till. Ett sådant är denna pärla från Alsace. Bra alkoholfria alternativ är citronjuice eller lemonad på vita vinbär.
Gustave Lorentz Evidence Riesling 2022, Alsace, Frankrike, 175:-, Nr 75875
Klassiskt från Alsace med en härlig fräschör, mycket elegans och en liten fin stenkryddighet som ger karaktär. I smaken finns friska citrusfrukter och toner av melon kantat med pomerans en fin örtighet samt inslag av vita blommor. Vinet har en härlig längd med en fin liten stensälta som bygger på fräschören.
Gös med Sandefjordsås
En röd tråd genom mina fiskrättsval är att de kan ställa till vissa problem under fastan. Gösen är smörstekt och såsen innehåller grädde. Men gott är det och vill du göra såsen än godare så toppar du den med forell eller stenbitsrom.

Chablis Le Finage La Chablisienne 2022, Bourgogne, Frankrike, 189:-, Nr 70631
Detta är ett härligt och friskt vin med en pigg och fin fruktighet. I smaken finns tydliga toner av gröna äpplen och citrusfrukter samt en underliggande ton av vita stenfrukter och exotiska frukter. Vinet har en bra struktur och riktigt lång avslutning med inslag av ett lätt kryddighet samt havsälta. Det är elegant, läskande och perfekt till en rätt som denna!
Trots att vi kan ana frestarens garn i de rätter jag tipsat om så kan det vara bra att komma ihåg att även under katolsk tid var man uppfinningsrik när det gällde att komma förbi krångliga regler. I äldre skrifter kan man läsa att djur som bävrar och uttrar uppenbarligen var fiskar då de levde i vatten, därmed kunde man äta dem. Detsamma gällde med ankor och andra sjö- och havsfåglar – de levde ju i vatten, helt uppenbart fiskar. Möjligen kunde man även misstänka att en ko som stod i vatten var en fisk, det gällde bara att vara snabb och fånga den innan den kom upp på torra land igen. Kanske kan man komma undan med att kalla grädden havsskum, smöret för fiskfett och ägget, det kokar man ju i vatten… jag lämnar de tolkningarna till er som väljer att fasta.
Vi ses på andra sidan!
Magnus Reuterdahl

Är du redo att fasta?
BestChampagne.se, DinVinguide.se, DryckesListan.se och DinSpritguide.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl