Abruzzos vita sida

Italien är nog mest känt för sina röda viner och det gäller absolut för vinregionen Abruzzo. Regionens röda vin gjort på druvan montepulciano har många svenska beundrare. Men DinVinguide.se har under februari 2025 även provat vita viner från Abruzzo. Abruzzos vita vinerna är minst lika bra som de röda, om inte bättre. Denna gång fokuserar jag på viner gjorda på druvan trebbiano, läs mer i Abruzzos vita sida.
Abruzzos vita sida
Trebbiano d'Abruzzo är det nya svarta i Abruzzo

Abruzzos vita sida

Vinregionen Abruzzo (Abruzzerna på svenska men jag skriver namnet på italienska i fortsättningen) är inte lika känd som regionerna Piemonte eller Toscana för sina viner och som vinproducerande region är området fortfarande relativt oupptäckt.

Abruzzo har en spännande historia som danat denna region starkt. Romarna var givetvis här för länge sedan. Därefter, om vi hoppar långt fram i historien, ingick Abruzzo i Konungariket Sicilien som därefter fick till en stark spansk influens. Spanien satte tonen här på märkbart sätt och än idag märks den spanska influensen. Detta avbröts sedan av Napoleon, som förändrade denna del både politiskt och legalt. Så det har verkligen varit politiskt dramatiskt här.

Trots att det bara är några mil från där jag bor i Marche så känner jag en rätt stor skillnad från min hemregion Marche. Abruzzo är lite vildare och mer genuint syditalienskt. Marche tillhörde den gamla Påvestaten och brukar ses som mer kulturkonservativt. Gränsen till Bourbonerna och det spanska gick skarpt söder om Marche vilket påverkat dessa grannregioner. Vilken region gillar jag bäst då? Svaret är att jag gillar båda trots de små skillnaderna. Italien är ett fantastiskt land med många olika fasetter. Frågan är överhuvudtaget om Bella Italia är ett land med alla sina fantastiska skillnader från norr till söder, trots enandet 1861. Som ni läsare förstår älskar jag Italien.

Trots att druvorna som montepulciano och pecorino är desamma i Marche och Abruzzo, så skiljer sig vinerna åt. Dels beror det på en något annorlunda jordmån, men sanning å säga så är denna skillnad inte så stor. Varierad topografi med dalar och höga berg på gammal sjöbotten. Havet täckte stora delar av Abruzzo vilket gav den kalkrika lerjorden med sedimenterade skaldjur längs kusttrakten. Jag kommer koncentrera min spaning i denna artikel på norra delen av Abruzzo, Teramo, som gränsar till mitt Marche. Fyra olikas producenter är i mitt fokus där alla är kvalitetsproducenter som skapar genuina viner med adress Abruzzo.

Abruzzos vita sida

De flesta som besöker eller har någon känsla för Abruzzos viner tänker nog mest på rött vin. Det är otvetydigt så att regionen är mest känd för sina röda viner. Men jag har under de senaste åren upptäckt de vita vinerna. Kanske beroende på att jag gillar vitt vin och att det är en tydlig trend i framförallt norra Europa med vitt vin. I exempelvis Sverige har vitt vin blivit mer och mer populärt samtidigt som konsumtionen av rött vin har stagnerat.

Under mitt senaste besök i februari 2025 så fick jag verkligen upp ögonen för viner gjorda på trebbiano d’Abruzzo. Det är den viktigaste vitvinsdruvan i regionen. Jag har besökt Abruzzo många gånger under de senaste 20 åren men det är faktiskt bara under de senaste åren som jag upptäckt de vita vinerna. Utveckligen har gått snabbt för de vita vinerna likt det gjort på många andra ställen i Italien. Den stora vinrevolutionen de senaste åren i Italien har skett på den vita sidan, anser jag. Givetvis finns det några föregångare som gjort fantastiska vita viner gjorda på trebbiano d’Abruzzo som exempelvis de kända och traditionella producenterna Emidio Pepe och Valentini men även Valle Reale som har sin vingård högt upp i bergen. Men idag finns också många andra producenter som satsar på kvalitet och även producerar mer moderna viner, vilket även gäller för de vita vinerna. Dessa är väl värda att upptäckas och att uppskatta. Jag har besökt några av dessa.

Många gånger uppskattar vi utlänningar mer det nya vita som produceras i Abruzzo då många lokala konsumenter minns det gamla och tvekar inför nymodigheterna. Det är generellt en stor skillnad på en italiensk konsument och en svensk. I Sverige är vi mycket tidiga på att haka på nya trender, vilket inte alltid är fallet i Italien när det gäller gastronomi och vin. Jag uppskattar personligen mer det nya och samtida i vinerna från Abruzzo jag provat under senare tid.

Abruzzos vita viner är mycket intressanta idag. Mycket har hänt i vingårdar och vinkällare.
Bild från DinVinguide

Druva

Trebbiano d’abruzzo

Bild från DinVinGuide

Fattoria Nicodemi

Abruzzos vita sida
Fattoria Nicodemi är en familjeägd vinproducent i norra delen av Abruzzo i Notaresco som ligger i hjärtat av Colline Teramane. Den drivs idag av två syskon Elena och Alessandro Nicodemi, som ryckte upp sina rötter i Rom och flyttade till Abruzzo. Fadern Bruno började göra vin redan på 1970-talet, men då såldes druvorna vidare. Idag gör man kvalitetsviner under egen etikett. Det som slår mig är hur vackert det är när jag rullar ned med min bil längs en smal och brant backe till själva vinanläggningen. Vingårdarna täcker en starkt lutande bergssida ned mot en liten konstgjord sjö där bergsmassivet Gran Sasso finns i bakgrunden. Även närheten till Adriatiska havet, 8 km bort, är påtaglig. Vingårdarna är en stor sammanhängande enhet på 300 meters höjd över havet och uppgår till 30 hektar vinproducerande mark. Vilket ger omkring 200.000 buteljer vin ett normalt år. Druvorna som odlas är för de röda montepulciano och för de  vita trebbiano d’Abruzzo. Vingårdarna är gamla och har ett genomsnittlig ålder på mer än 50 år, vilket ger komplexitet och elegans till vinerna. Förutom vin så tillverkar man även utsökt olivolja från egna olivlundar.

Vinhuset Nicodemi är organiskt certifierat sedan 2016. Elenas och Alessandros strävan är att skapa autentiska viner som de gjorts historiskt i Abruzzo, säger Elena vid mitt besök. Etiketterna äv vackra och uppdaterade menar jag. De ser inbjudande ut. Allt är mycket smakfullt inrett med vacker utsikt. Det vilar ett lugn och en harmoni här. Elena har studerat arkitektur vilket märks tydligt med vackra detaljer och en panoramautsikt från provningsrummet. Upp till 70 procent av produktionen exporteras, där USA är största marknaden. Jag provar två riktigt bra vita viner gjorda på druvan trebbiano d’Abruzzo.

Abruzzos vita sida

2021 Trebbiano Cocciopesto

Detta vin har vilat 5 månader på amfora med skal. Endast naturlig eller vild jäst har använts. Trebbiano d’Abruzzo ingår till 100 procent som vuxit i pergola-vingårdar. Jordmånen är rik på lera och kalk. Alla druvor handskördas.

Abruzzos vita sida
Färgen är djupt gul och ser inbjudande ut. Detta är ett bra vin framförallt tillsammans med mat. Långt avslut med en hel del frisk syra. Trebbiano d’Abruzzo visar sin kvalitet här i en amfora stil.

2022 Notari

Nu hälls ett vin som lagrats på ståltank i mitt glas. Alkoholjäsningen sker på rostfria ståltankar och vinet får sedan vila 6 månader på jästen för att få karaktär. Här har vi ett vin med massor med frukt och trevlig syra. Vinet är både elegant och friskt med bra drickbart. Du tar gärna en sipp till. Vinet är ungt idag och kommer må bra av att vila lite tid till i buteljen menar jag. En fin företrädare för de nya vita vinerna från Abruzzo.

 

Bild från DinVinGuide

Abbazia di Propezzano

Abruzzos vita sida
En spännande upplevelse är att besöka vinproducenten Abbazia di Propezzano. Högst uppe på en vacker kulle ligger en mycket gammal kyrka som etablerades för mer än tusen år sedan. Granne till denna gamla kyrka ligger ett gammalt kloster. En vacker klosterbyggnad, med en omgärdad innegård och loftgångar, där det fortfarande går att se munkarnas dormitorium. Idag används byggnaden till vinproduktion och sammankomster av olika slag.

Paolo Savini de Strasser från Rom, är utbildad arkitekt och flyttade till trakten, närmare bestämt Guilianova vid Adriatiska havet. Hans familj ägde sedan tidigare klostret och marken och när Paolo arbetade med att restaurera kyrkan blev han förälskad i både plats och vinmark. Sagt och gjort etablerade sig Paolo tillsammans med sin fru Cristiana Canzio i Abruzzo. Cristiana arbetade tidigare med fashion i Milano och Rom, men ansvarar idag för en livlig eventverksamhet på vingården. Jag vill med varm hand rekommendera ett besök och kanske får du träffa Paolo och Cristiana (se bilden ovan) och frågar ni snällt så får ni säkerligen prova husets trevliga och spännande viner Det blir även ett möte med både charm, elegans och intellektuell skärpa, det kan jag lova.

Abbazia di Propezzano producerar flera personliga viner, både röda på montepulciano och vita på pecorino, passerina och trebbiano. Här görs även en bra Cerasuolo.

Abruzzos vita sida

2022 TAb

TAb är en blandning på trebbianodruvor. Som Paolo säger det är inte endast trebbiano d’Abruzzo utan det är trebbiani, det

v
vill säga pluralis. Med andra ord ingår ett antal olika kloner av trebbiano. Det är en field blend som det heter på engelska. Tidigare hade man inte helt koll på olika kloner utan planterade ofta olika typer tillsammans i samma vingård. TAb är genuint och traditionellt i sin biodynamiska anda. Stockarna är relativt gamla och vissa stockar planterades redan på 1980-talet. Abbazia di Propezzanos TAb är både genuin och välbalanserad. Jag gillar vinet som har mycket energi och en frisk syra. Perfekt vin till både italiensk och svensk gastronomi. Avslutet är harmoniskt och typiskt för traktens trebbiano. Ett vin ni inte får missa när ni reser i trakten.

 

 

Terraviva

Abruzzos vita sida
Tortoreto är en stad som ligger precis söder om gränsen till Marche. En bit upp mot bergen ligger en vacker vingård Terraviva, på gränsen till stadens bebyggelse. Det hela började med att familjen, som är engagerade i byggnation ville mer. Farfadern byggde sommarpalats till längtande italienare som ville till havet och solen. Men farfar som byggde hus var förutseende och köpte upp ett stort landområde som skulle bevaras för vinproduktion i vinområdet Colline Teramane. Vingården ligger med en utsikt över det vackra Adriatiska havet. Idag byggs även vinkällaren ut för att ge plats för mer produktion och terrasser för vinprovning.

Vingården Terraviva är relativt modern och drivs idag av mor Pina och barnen Federica och brodern.  Jordmånen består till stor del lera men även en hel del kalk och fossiler från havet finner man ofta i jorden. Vinmakare är den välkände Francesco Bordini från Romagna. Francesco är känd för sina eleganta och lätt minimalistiska viner gjorda på druvan sangiovese. Här i Abruzzo är det annorlunda och trebbiano d’Abruczzo och montepulciano är regenter till skillnad mot Romagna. Hans prägel känns lätt igen i Terravivas viner med finess och elegans vilket ger en bra och nutida kvalitet på vinerna. Vinhuset Terraviva producerar alltigenom moderna viner och bedriver en hållbar produktion vilket präglar det hela. Jag förstår att vissa lokala konsumenter har svårt att hitta hem, men jag känner mig som hemma i denna mer moderna stil. Vinerna har skruvkork vilket är en annan positiv sak.

2023 Trebbiano

Här är det kloner trebbiano toscana som gäller från en vingård som planterades för 25 år sedan med tät plantering.

Abruzzos vita sida
Vinet lagras på cementtankar och även ståltankar. Vinet har påtaglig mineralisk och salt känsla. Avslutet är finstämt och har elegans. Ett modernt vin som är mycket lättdrucket. Vinet passar till det mesta på tallriken men även som en aperetivo före maten.

2021 Trebbiano Mario´s 49

Här har vi ett helt annat vin med stor doftarom. Druvorna växer i en gammal vingård precis utanför fönstret vid vårt provningsrum som blickar ut över de vackra vingårdarna. Nu är det klonen trebbiano d’Abruzzo som gäller och här visar denna klon sin klass. Marios 49 är ett smakrikt vin med härlig mineralsk knastrande sälta blandat med chabliskänsla. Det är ett smaktrikt vin som fått en uppfostran på gamla ekfat. Hälften lagras på ståltank resten på ek för att sedan blandas till en cuvee för att sedan slutligen lagras på buteljen. Ett vin som är perfekt till både svensk och italiensk mat. Ett vin som är i min smak med långt och balanserat avslut.

Bild från DinVinGuide

Barone Cornacchia

Abruzzos vita sida
När du tar dig upp till toppen av kullen där familjen Cornacchia har gamla anor och vinproduktion, känns det lite som att åka tillbaka i tiden. Marken köptes redan på 1400-talet av Giovanni Cornacchia och något senare erhöll familjen Cornacchia sin barontitel av Ferdinand I, kung av Neapel. Här bodde Baronen Cornacchia i ett magnifikt, gult hus med vingårdar som omringar egendomen. Idag drivs vingården av femte generationen Cornacchia med Caterina och hennes bror Filippo.  Det var Baron Filippo Cornacchia en tidigare släkting till Caterina som i början av 1900-talet satsade på modern vinproduktion. Caterina visar upp sina vinodlingar runt palatset på bilden.

Jorden här är kalkrik och består till delar av gammal sjöbotten. Karaktären på vinerna präglas av kalken och vissa av de vita vinerna kan ha en svag känsla av och förnimmelse av Chablis underbara viner. Kalkblandad lera är ju även jordmånen i Chablis. Vinproduktionen är synnerligen uppdaterad även om familjen och historien vittnar om annat. Produktionen av vinet sker enligt biodynamiska principer sedan ett antal år. Jag måste säga att vinerna är mer contemproray än etiketterna som vittnar om gammal adel och tradition. Det är moderna viner ni finner här trots adelstitlar och historia, så förskräcks inte och tro att vinerna inte är uppdaterade, för det är de. Det är gott och modernt det du finner i buteljerna och Caterina står för mycket av nyskapandet. Stor del av produktionen exporteras utomlands och  70 procent av vinerna landar mestadels i USA, Canada och Japan. Inte dåligt det.

 

Abruzzos vita sida

 

2023 Colline Teramane Trebbiano d’Abruzzo

Vinet har en angenäm guldgul kulör som ser inbjudande ut. Vinet har endast jäst på ståltank med naturlig jäst. Trots den intensiva färgen så har inte skalen legat kvar i musten utan 2023 gav färgrika viner. Doften är både angenäm och rätt kraftfull för att vara ett vitt vin gjort på druvan trebbiano d’Abruzzo. Syran är hög och vinet en livlig stil med lite lätta vita tanniner. Avslutet är långt och har viss koncentration utan att vara för koncentrerat. Ett perfekt matvin.

Två fantastiska restauranger i Abruzzo

 

Abruzzos vita sida
För dig som gillar dalarnas och havets mat så har jag två tips på riktigt bra restauranger. Det är inte bara maten som lockar utan även trevlig och professionell service. Jag åt en fantastisk lunch på Osteria dei Sani, som ligger i det lilla samhället Notaresco inte långt från vinproducenten Nicodemi, som beskrivs ovan. Krögaren Luca Mattimano (bilden till vänster där Luca serverar mig kaffe efter maten) driver tillsammans med sin fru Annamaria Ferrara en fantastisk fine dining restaurang med vacker utsikt över ett böljande landskap. Maten är av toppklass utan att kosta speciellt mycket. Jag serverades ett flertal olika antipasti, fantastisk pasta med tryffel och en av kökets specialitéer, marinerad långkokt ungnöt. Min upplevelse var minst enstjärnigt, kanske två om jag jämför matens kvalitet och originalitet med andra europeiska restauranger. Framförallt om jag jämför med de franska. Väl värt en omväg.

Osteria dei Sani www.osteriadeisani.net

 

Abruzzos vita sida

En annan pärla är en traditionell fisk och skaldjursrestaurang som ligger vid Adriatiska kusten mitt i staden Roseto.

Abruzzos vita sida
Roseto är en mer utpräglad sommarstad med fina badstränder och ett nattliv under sommaren. Men restaurangen Vecchia Marina är öppen året om och drivs av Gennaro D’Ignazio sedan många år. Här är det färsk fisk och färska skaldjur som regerar och portionerna är väl tilltagna. Havet ligger bara några meter från mitt bord och därifrån hämtas råvarorna. Allt känns fräscht och jag känner mig säker i en fint traditionell känsla med Abruzzos gastronomi när det gäller havets maträtter. Restaurangen är full av lokala gäster en vanlig torsdag i februari, vilket även det vittnar om kvalitet. Fråga gärna om ni får se Gennaros fina kokbok med bra bilder och förklaringar kring de olika maträtterna. Titeln är Fresco, vilket råvarorna för restaurangen verkligen är.

Bild från DinVinGuide

Abruzzos vita sida

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!