- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Abruzzos vita sida
Abruzzos vita sida

Trebbiano d'Abruzzo är det nya svarta i Abruzzo
Abruzzos vita sida
Vinregionen Abruzzo (Abruzzerna på svenska men jag skriver namnet på italienska i fortsättningen) är inte lika känd som regionerna Piemonte eller Toscana för sina viner och som vinproducerande region är området fortfarande relativt oupptäckt.
Abruzzo har en spännande historia som danat denna region starkt. Romarna var givetvis här för länge sedan. Därefter, om vi hoppar långt fram i historien, ingick Abruzzo i Konungariket Sicilien som därefter fick till en stark spansk influens. Spanien satte tonen här på märkbart sätt och än idag märks den spanska influensen. Detta avbröts sedan av Napoleon, som förändrade denna del både politiskt och legalt. Så det har verkligen varit politiskt dramatiskt här.
Trots att det bara är några mil från där jag bor i Marche så känner jag en rätt stor skillnad från min hemregion Marche. Abruzzo är lite vildare och mer genuint syditalienskt. Marche tillhörde den gamla Påvestaten och brukar ses som mer kulturkonservativt. Gränsen till Bourbonerna och det spanska gick skarpt söder om Marche vilket påverkat dessa grannregioner. Vilken region gillar jag bäst då? Svaret är att jag gillar båda trots de små skillnaderna. Italien är ett fantastiskt land med många olika fasetter. Frågan är överhuvudtaget om Bella Italia är ett land med alla sina fantastiska skillnader från norr till söder, trots enandet 1861. Som ni läsare förstår älskar jag Italien.
Trots att druvorna som montepulciano och pecorino är desamma i Marche och Abruzzo, så skiljer sig vinerna åt. Dels beror det på en något annorlunda jordmån, men sanning å säga så är denna skillnad inte så stor. Varierad topografi med dalar och höga berg på gammal sjöbotten. Havet täckte stora delar av Abruzzo vilket gav den kalkrika lerjorden med sedimenterade skaldjur längs kusttrakten. Jag kommer koncentrera min spaning i denna artikel på norra delen av Abruzzo, Teramo, som gränsar till mitt Marche. Fyra olikas producenter är i mitt fokus där alla är kvalitetsproducenter som skapar genuina viner med adress Abruzzo.
Abruzzos vita sida
De flesta som besöker eller har någon känsla för Abruzzos viner tänker nog mest på rött vin. Det är otvetydigt så att regionen är mest känd för sina röda viner. Men jag har under de senaste åren upptäckt de vita vinerna. Kanske beroende på att jag gillar vitt vin och att det är en tydlig trend i framförallt norra Europa med vitt vin. I exempelvis Sverige har vitt vin blivit mer och mer populärt samtidigt som konsumtionen av rött vin har stagnerat.
Under mitt senaste besök i februari 2025 så fick jag verkligen upp ögonen för viner gjorda på trebbiano d’Abruzzo. Det är den viktigaste vitvinsdruvan i regionen. Jag har besökt Abruzzo många gånger under de senaste 20 åren men det är faktiskt bara under de senaste åren som jag upptäckt de vita vinerna. Utveckligen har gått snabbt för de vita vinerna likt det gjort på många andra ställen i Italien. Den stora vinrevolutionen de senaste åren i Italien har skett på den vita sidan, anser jag. Givetvis finns det några föregångare som gjort fantastiska vita viner gjorda på trebbiano d’Abruzzo som exempelvis de kända och traditionella producenterna Emidio Pepe och Valentini men även Valle Reale som har sin vingård högt upp i bergen. Men idag finns också många andra producenter som satsar på kvalitet och även producerar mer moderna viner, vilket även gäller för de vita vinerna. Dessa är väl värda att upptäckas och att uppskatta. Jag har besökt några av dessa.
Många gånger uppskattar vi utlänningar mer det nya vita som produceras i Abruzzo då många lokala konsumenter minns det gamla och tvekar inför nymodigheterna. Det är generellt en stor skillnad på en italiensk konsument och en svensk. I Sverige är vi mycket tidiga på att haka på nya trender, vilket inte alltid är fallet i Italien när det gäller gastronomi och vin. Jag uppskattar personligen mer det nya och samtida i vinerna från Abruzzo jag provat under senare tid.
Abruzzos vita viner är mycket intressanta idag. Mycket har hänt i vingårdar och vinkällare.
Druva
Trebbiano d’abruzzo

Fattoria Nicodemi
Vinhuset Nicodemi är organiskt certifierat sedan 2016. Elenas och Alessandros strävan är att skapa autentiska viner som de gjorts historiskt i Abruzzo, säger Elena vid mitt besök. Etiketterna äv vackra och uppdaterade menar jag. De ser inbjudande ut. Allt är mycket smakfullt inrett med vacker utsikt. Det vilar ett lugn och en harmoni här. Elena har studerat arkitektur vilket märks tydligt med vackra detaljer och en panoramautsikt från provningsrummet. Upp till 70 procent av produktionen exporteras, där USA är största marknaden. Jag provar två riktigt bra vita viner gjorda på druvan trebbiano d’Abruzzo.
2021 Trebbiano Cocciopesto
Detta vin har vilat 5 månader på amfora med skal. Endast naturlig eller vild jäst har använts. Trebbiano d’Abruzzo ingår till 100 procent som vuxit i pergola-vingårdar. Jordmånen är rik på lera och kalk. Alla druvor handskördas.
2022 Notari
Nu hälls ett vin som lagrats på ståltank i mitt glas. Alkoholjäsningen sker på rostfria ståltankar och vinet får sedan vila 6 månader på jästen för att få karaktär. Här har vi ett vin med massor med frukt och trevlig syra. Vinet är både elegant och friskt med bra drickbart. Du tar gärna en sipp till. Vinet är ungt idag och kommer må bra av att vila lite tid till i buteljen menar jag. En fin företrädare för de nya vita vinerna från Abruzzo.

Abbazia di Propezzano
Paolo Savini de Strasser från Rom, är utbildad arkitekt och flyttade till trakten, närmare bestämt Guilianova vid Adriatiska havet. Hans familj ägde sedan tidigare klostret och marken och när Paolo arbetade med att restaurera kyrkan blev han förälskad i både plats och vinmark. Sagt och gjort etablerade sig Paolo tillsammans med sin fru Cristiana Canzio i Abruzzo. Cristiana arbetade tidigare med fashion i Milano och Rom, men ansvarar idag för en livlig eventverksamhet på vingården. Jag vill med varm hand rekommendera ett besök och kanske får du träffa Paolo och Cristiana (se bilden ovan) och frågar ni snällt så får ni säkerligen prova husets trevliga och spännande viner Det blir även ett möte med både charm, elegans och intellektuell skärpa, det kan jag lova.
Abbazia di Propezzano producerar flera personliga viner, både röda på montepulciano och vita på pecorino, passerina och trebbiano. Här görs även en bra Cerasuolo.
2022 TAb
TAb är en blandning på trebbianodruvor. Som Paolo säger det är inte endast trebbiano d’Abruzzo utan det är trebbiani, det
Terraviva
Vingården Terraviva är relativt modern och drivs idag av mor Pina och barnen Federica och brodern. Jordmånen består till stor del lera men även en hel del kalk och fossiler från havet finner man ofta i jorden. Vinmakare är den välkände Francesco Bordini från Romagna. Francesco är känd för sina eleganta och lätt minimalistiska viner gjorda på druvan sangiovese. Här i Abruzzo är det annorlunda och trebbiano d’Abruczzo och montepulciano är regenter till skillnad mot Romagna. Hans prägel känns lätt igen i Terravivas viner med finess och elegans vilket ger en bra och nutida kvalitet på vinerna. Vinhuset Terraviva producerar alltigenom moderna viner och bedriver en hållbar produktion vilket präglar det hela. Jag förstår att vissa lokala konsumenter har svårt att hitta hem, men jag känner mig som hemma i denna mer moderna stil. Vinerna har skruvkork vilket är en annan positiv sak.
2023 Trebbiano
Här är det kloner trebbiano toscana som gäller från en vingård som planterades för 25 år sedan med tät plantering.
2021 Trebbiano Mario´s 49
Här har vi ett helt annat vin med stor doftarom. Druvorna växer i en gammal vingård precis utanför fönstret vid vårt provningsrum som blickar ut över de vackra vingårdarna. Nu är det klonen trebbiano d’Abruzzo som gäller och här visar denna klon sin klass. Marios 49 är ett smakrikt vin med härlig mineralsk knastrande sälta blandat med chabliskänsla. Det är ett smaktrikt vin som fått en uppfostran på gamla ekfat. Hälften lagras på ståltank resten på ek för att sedan blandas till en cuvee för att sedan slutligen lagras på buteljen. Ett vin som är perfekt till både svensk och italiensk mat. Ett vin som är i min smak med långt och balanserat avslut.

Barone Cornacchia
Jorden här är kalkrik och består till delar av gammal sjöbotten. Karaktären på vinerna präglas av kalken och vissa av de vita vinerna kan ha en svag känsla av och förnimmelse av Chablis underbara viner. Kalkblandad lera är ju även jordmånen i Chablis. Vinproduktionen är synnerligen uppdaterad även om familjen och historien vittnar om annat. Produktionen av vinet sker enligt biodynamiska principer sedan ett antal år. Jag måste säga att vinerna är mer contemproray än etiketterna som vittnar om gammal adel och tradition. Det är moderna viner ni finner här trots adelstitlar och historia, så förskräcks inte och tro att vinerna inte är uppdaterade, för det är de. Det är gott och modernt det du finner i buteljerna och Caterina står för mycket av nyskapandet. Stor del av produktionen exporteras utomlands och 70 procent av vinerna landar mestadels i USA, Canada och Japan. Inte dåligt det.
2023 Colline Teramane Trebbiano d’Abruzzo
Vinet har en angenäm guldgul kulör som ser inbjudande ut. Vinet har endast jäst på ståltank med naturlig jäst. Trots den intensiva färgen så har inte skalen legat kvar i musten utan 2023 gav färgrika viner. Doften är både angenäm och rätt kraftfull för att vara ett vitt vin gjort på druvan trebbiano d’Abruzzo. Syran är hög och vinet en livlig stil med lite lätta vita tanniner. Avslutet är långt och har viss koncentration utan att vara för koncentrerat. Ett perfekt matvin.
Två fantastiska restauranger i Abruzzo
Osteria dei Sani www.osteriadeisani.net
En annan pärla är en traditionell fisk och skaldjursrestaurang som ligger vid Adriatiska kusten mitt i staden Roseto.

Abruzzos vita sida
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!