Alvarelhão, alvarinho och docal med flera

Alvarelhão, alvarinho och docal – välkommen till Portugal och en hel massa spännande druvor. Idag fokuserar jag på regionen Vinho Verde och viner som passar perfekt nu när vårsolens första stålar börjar värma upp våra frusna själar. Häng med!
Alvarelhão, alvarinho och docal med flera

Alvarelhão, alvarinho och docal.

Portugal är ett land med många vindruvor. Det brukar sägas att det finns mer än 250 inhemska portugisiska druvor eller kloner av druvor. Ibland anges ännu fler. Många druvor har dock flera olika namn som skiljer sig mellan regioner och mellan områden. Idag fokuserar jag på vinregionen Vinho Verde och några av dess druvor. Vinregionen har gamla anor och fick sin appellation redan år 1908. Mest kända är nog alvarinho och loureiro, men det finns många fler att upptäcka!

Trots att jag kan mycket om Portugal, och har rest dit otaliga gånger i jakt på vin och vinupplevelser, så hittar man ibland viner som ger en ny kunskap. Ett sådant släpptes på bolaget i fredags, ett vin från Vinho Verde gjort på druvorna alvarelhão, doçal, pedral, cainho tinto och pical. Jag känner till druvorna, men det är inga jag stöter på daglig dags, så det är inga jag direkt plockar i en blindprovning. Dessa druvor är blå druvor…

…med andra ord handlar det om ett rött vin från Vinho Verde!

Röda viner från Vinho Verde är dock inget nytt. Under 1960- & 70-talen och tidigare än så odlades det faktiskt mer blå druvor än gröna där. Det var först efter att Soalheiro började att fokusera på den gröna druvan alvarinho år 1974 som detta förändrades. I dag ser vi Vinho Verde som ett vitvinsområde, där druvan alvarinho kanske lyser allra klarast. Jag tycker nog dock att druvan loureiro är minst lika spännande. Andra intressanta gröna druvor att prova är avesso, arinto, azal och trajadura. En trend under senare år är mousserande viner och såväl gjorda med traditionell metod som pet-nat gjorda på dessa druvor i olika kombinationer.

I Vinho Verde produceras fortfarande röda viner, ofta gjorda på druvan vinhão och i förhållandevis små kvantiteter. Dessa viner dricks oftast lokalt. De är ofta ganska rustika i stilen, lite spretiga med hög syra och tighta tanniner och lite vild frukt, men de också charmiga och utmärkta till grillat griskött. De senaste åren har det börjat komma röda viner som görs på andra druvor, eller använder andra druvor för att tämja vinhão. Dessa är ofta mer eleganta viner, lite lättare och med massor av fräschör.

Welcome to the jungle
We got fun and grapes
We got everything you want
Honey, we know all the names…
(efter Guns N' Roses Welcome to the jungle, 1987)
Bild från DinVinGuide

Marcio Lopes Pequenos Rebentos

Häromveckan träffade jag Marcio Lopes, en av Vinho Verde och Portugals mest spännande vinmakare. Det är han som gör vinet jag nämnde ovan.

Marcio Lopes började sin karriär hos Anselmo Mendes i Vinho Verde kring år 2005. Efter det arbetade han med vin i Australien i några år innan han åkte hem och startade upp vineriet Pequenos Rebentos kring år 2010. Hans viner utmärks av sina rena och fräscha smaker, oavsett var han producerar dem. Idag har han vingårdar i Vinho Verde och Douro men också på andra sidan gränsen i Rebeira Sacra, Spanien.

Det röda vinet heter Tinta Atlântico. Under åren har han experimenterat och ändrat lite i druvsammansättningen. I årgång 2023 används en blandning av vin med druvorna alvarelhão, docal, pedral, cainho tinto och pical. Det är nog den bästa mixen hitintills! Druvorna kommer från gamla vingårdar som ligger nära Atlantkusten. Detta ger vinet en härlig fräschör samt toner som minner om havet men också en fin komplexitet.

Viner att hålla ögonen öppna efter!

Mest känd är han för sina strålande viner på alvarinho. Om någon månad kommer hans Pequenos Rebentos Alvarinho 2024. Det är pinfärskt, ungt och har en härligt hög och livlig syra, inslag av exotisk frukt och aromatisk örter. Den rekommenderas till alla som älskar ung alvarinho och skaldjur. Till hösten kommer min favorit, Pequenos Rebentos O Caminho alvarinho i en ny årgång (2023). Här finns lite mer struktur, djup och komplexitet. Underbar som ungt, fantastiskt att lagra!

Bild från DinVinGuide

Triss i vin från Vinho Verde

Jag har letat och plockat ut några viner från Vinho Verde som jag tycker är riktigt kul och som finns på bolaget just nu, antingen på hyllan eller via beställningssortimentet. Vi börjar med en klassiker från Anselmo Mendes, en alvarinho som är en av de mest populära på bolaget.

Vitt vin, Portugal
Contacto Alvarinho 2023 Anselmo Mendes, Vinho Verde, Portugal, 145:-, Nr 6707

Detta är en alvarinho med lite skalkontakt, därav namnet contacto. Det ger vinet struktur men också en fin kryddighet. I smaken finns stenfrukter som persika och aprikos, citrusfrukter såsom lime och pomelo samt stänk av ananas. Vinet har en härlig fräschör som i avslutet backas upp av en fin salinitet. Utmärkt till kyckling, grillad salsiccia eller skaldjur.

Jag följer upp detta vin med en höghöjds-alvarinho från Soalheiro. Du vet de som startade den “gröna vågen”i Vinho Verde år 1974 med sina alvarinho-odlingar. Vingården för druvorna i detta vin kommer från vingårdar som ligger på 400 meter över havet i Monção e Melgaço.

Soalheiro alvarinho
Soalheiro Granit 2023, Vinho Verde,
Portugal, 179:-, Nr 73450

Smaklökarna översköljs av en hög, rak och precis syra som backas upp av stensälta och läckra citrustoner med inslag av lime samt vita stenfrukter och vita blommor. Detta är ett härligt friskt vin med viss stramhet som verkligen drar i gång saliveringen och får mig att längta efter ostron!

Jag avslutar med Marcio Lopes härliga röda vin, ett vin som balanserar på gränsen av att vara en rosé. Oavsett vilket är det riktigt bra och du kommer garanterat prova ett vin med åtminstone en och sannolikt några druvor du inte provat tidigare!

Rött vin Portugal, Vinho Verde
Pequenos Rebentos Atlantico Tinto Atlantico 2023, Vinho Verde, Portugal. 219:-, Nr 95127

Detta är ett rött vin som är mycket friskt med massor av rödbäriga toner och en rustik elegans. I smaken finns toner av röda vinbär, tranbär, körsbär och blodapelsin kantat av pigga örter och en liten fin spelande havston med stänk av havsälta. Krispigt, charmigt och personligt! Det är ett perfekt vår- och sommarvin som passar till charkbrickan, salladen, den grillade kycklingen eller fisken och till skaldjuren!

Saúde!

Magnus Reuterdahl

 

Bild från DinVinGuide

Alvarelhão, alvarinho och docal med flera

BestChampagne.seDinVinguide.se, DryckesListan.se och DinSpritguide.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl

Alvarelhão, alvarinho och docal med flera - DinVinguide | DinVinguide.se