Svenska destillerier Gotlands Ginfabrik

Svenska destillerier Gotlands Ginfabrik. Enligt Dryckesbranschrapporten (2023) är den grupp av dryckesproducenter som ökar mest i Sverige spritproducenterna. Det finns minst 120 spritproducenter i Sverige idag och mellan åren 2020-2023 hade de ökat med 40% i antal. Därför kommer vi i år att lyfta fram några svenska producenter som speglar det nya spritsverige och som vi på DinVinguide.se har fastnat för. Idag tittar vi på Gotlands Ginfabrik!
Svenska destillerier Gotlands Ginfabrik

En av de mest populära spritsorterna att köpa, dricka och destillera är gin. Historien om Gin börjar i Nederländerna med en dryck som heter Genever. Därifrån hamnade den i England blev efterhand det som vi idag känner som gin. Nuförtiden produceras den över nästan hela världen, även på Gotland.

Gin & Genever en mycket kort historik

Genever är en enbärskryddad spritsort som kommer från Nederländerna. Idag produceras den också i Belgien, i departementen Nord och Pas-de-Calais i norra Frankrike samt i delstaterna Nordrhein-Westfalen och Niedersachsen i Tyskland. Namnet kommer från franskans genièvre (enbär) eller holländskans jenever.  Exakt hur gammal denna dryck är vet vi inte, men de flesta historiker hänvisar till 1500- eller 1600-talen. Det finns dock många källor som visar på att man kryddade sprit med enbär långt innan dess.

Genever spred sig under slutet av 1500-talet med militärer och sjömän från Nederländerna till England. Där blev den inledningsvis främst en sprit för de rika. Snart insåg dock många att enbär var ett bra sätt att dölja dåliga smaker i enklare hembränd sprit. Denna smaksättning kallades kort och gott för gin och blev mycket populär under 1600- och 1700-talen. Dess popularitet gick upp och ned men fick en rejäl skjuts under 1850-talet, då började producenterna göra sprit med bättre kvalitét och förändrade stilen på Gin. Fram kom en torrare stil som idag är känd som London Dry Gin.

Till Sverige kom ginen sannolikt i början av 1900-talet. Klassikern Gordon’s såldes till exempel via Spritcentralen på 1920-talet. Idag finns det många destillerier i Sverige, och världen runt, som gör utmärkt gin. Detta har lett till en helt ny guldålder, för vi kan nog med fog säga att: Gin har aldrig smakat bättre än den gör idag.

Läs mer om gin och dess historia här.

Bild från DinVinGuide

I fokus: Gotlands Ginfabrik

Jag har suttit ned och pratat lite med Mathias Jöhnk som är en av personerna bakom Gotlands Ginfabrik. Hans vapendragare i företaget är Sakarias Ronquist. Äventyret med ginproduktion började med började med att de både flyttade till Gotland. Idén till destilleriet kom upp år 2021 och 2022 stod lanserades deras första gin. Jag provade den för första gången under 2022 och det blev snabbt en av mina ginfavoriter omgående. Sedan dess har det dock hänt en hel del men vi börjar från början.

När var och hur fick ni idén till att destillera gin?

Jag köpte landställe på Gotland hösten 2017. Därefter spenderades mer och mer tid på ön för varje år som gick och till sist var jag mer där än i Stockholm. Gotlands Ginfabrik är en dröm som blev verklighet under en spontan lunch i Visby hösten 2021. Jag och en gammal vän (Sakarias) från Stockholm käkade sushi och diskuterade olika affärsmöjligheter. Mat- och dryckesintresset har alltid funnits där, så när han föreslog att vi skulle starta ett destilleri tände jag på alla cylindrar. Faktum var att jag registrerat varumärket Gotland Gin två år tidigare, så det kändes verkligen ”meant to be”.

Hur gick ni från idé till verklighet?

Vi höll på drygt nio månader med förberedelser. De första stegen var att hitta en lämplig lokal, ta fram recept. Därifrån började vi arbeta med att designa flaska, hemsida och bygga produktionslinje med mera. Sett i backspegeln gick det hela snabbt, lanseringen skedde sommaren 2022, så vi är nu inne på vårt tredje år.

Er första produkt var er Dry Gin – kan du berätta lite hur det blev så?

När vi utvecklade vår Dry Gin var utgångspunkten den gotländska unika miljön, den karga men ändå prunkande naturen. För att inte tala om kraften av hav och vind. Vi ville göra en potent, elegant och samtidigt klassisk gin men med en lite modernare tvist. Den skulle vara välbalanserad och ingen av kryddorna skulle sticka ut för mycket.

Vi provade mycket gin och försökte lära av oss av vad vi gillade eller inte tyckte var så bra för att skapa en gin som vi verkligen älskar. Det många gjort var att det hade hittat en lokal ört eller lokala bär och sedan byggt allt kring denna. Detta kändes lite för endimensionellt. Om vi gått den vägen hade vi kanske satsat på landskapsbäret salmbär, men vi kände att det då skulle bli för nischat och vi ville ha en mer allround gin som ändå kändes unik för Gotland.

För att skapa det och få en känsla av det gotländska experimenterade vi och provade att separat destillera ginen med ett trettiotal olika gotländska örter i en 10-literspanna. Dessa smakades var för sig och i olika blandningar. Efter några månaders tester provade vi att koka samman de örter vi tyckte var bäst i den lilla brännaren. Till sist hade vi vårt recept och då var det dags att skala upp receptet till vår 100-literspanna.

Gotlands ginfabrik

Så alla smaksättare kommer från Gotland?

I princip, undantaget blodapelsin och rosmarin. Vi använder oss av gotländsk, backtimjan, lavendel, nypon, pepparrot och blåstång. Just blåstången är viktig för vår gin då den ger stor kropp till ginet och lite saltig känsla.

Med ett namn som Gotlands ginfabrik så förstår man att gin är viktigt. Varför gin? Vidare sa du att ni provat mycket, kan du nämna några ginsorter som inspirerat er…

Gin är ju gott helt enkel och var den sprit som vi drack mest av själva. Det var ett destillat vi kände att vi kunde, smakmässigt, åtminstone visste vi vad vi gillade. Sedan gillar vi båda även tequila, men det är ju svårare att tillverka…

Vi provade en bit över 100 olika ginsorter i samband med vår research, och vår favorit var nog Edinburgh Seaside Gin som också har härlig tångkaraktär. I övrigt gillade vi även klassikern Plymouth.

Just det där sista förklarar varför jag gillar Gotlands ginfabriks dry gin, just Plymouth tillhör mina egna favoriter.

Vid sidan av Dry Gin så har det kommit en hel del andra produkter, de flesta med gin som bas men också en del annat. Hur har ni tänker ni när ni skapar nya produkter?

När vi funderar på nya drycker så utgår vi alltid från Gotland och försöker arbeta efter en närhetsprincip. Finns det vi vill använda på Gotland handlar vi lokalt, men kvaliteten måste såklart vara tillräckligt hög. Om vi inte hittar önskvärda råvaror på Gotland, handlar vi istället svenskt och som en sista utväg tittar vi sedan utåt.

Ett exempel är vår Pink Gin. I denna använder vi gotländska jordgubbar, rabarber och fläder. I vår senaste Cask använder vi fat från Gotland Whisky och infuserar den med cigarrök från gotländska Tektor Cigarrer. Vi använder också blodapelsin och då tvingas vi givetvis att titta utanför det gotländska och svenska. Detsamma gäller vår Gin Special Edition till vilken vi har använt spanska ekfat som det lagrats gran reservavin från Rioja i.

Destillat citrusfrukter

Dricker ni helst straight eller använder ni ginen i första hand i drinkar eller cocktails?

Den produkt vi dricker mest av är nog vår färdigblandade Dry Martini. Det är en cocktail som är riktigt fin att ha i frysen. I övrigt dricker jag nog sen mest av vår Dry Gin eller vodka, och då straight på is. Jag gillar att låta dem vattnas ned en del och sedan att knapra på isbitarna. Vid sidan av det blir det en del drinkar såsom negroni också en och annan GT.

Jag älskar GT, vilken tonic tycker du passar bäst till er Dry Gin?

Till vår Dry Gin är nog Fever Tree Mediterranean som funkar bäst. Vi gillar också tonicen från gotländska Chemistry Drinks samt Ekobryggeriets vanliga.

Ni har också en del andra destillat, hur tänker ni där och vad kan vi förvänta oss framöver?

Inledningsvis var tanken att bara köra gin. Därav namnet Gotlands ginfabrik. men sedan har det även blivit det lite ginanknutna skapelser, såsom vår ginglögg och färdigblandade Dry Martini. Vi leker också med andra destillat som en vodka, som blev riktigt bra. Vi kylfiltrerar den i 15 timmar så den blev extremt smooth.

På ett sätt tycker vi nog att ”nu har vi tillräckligt med produkter och bättre att fokusera på att sälja det vi har än att ta fram nytt”, men sen dyker någon kul idé och är den tillräckligt intressant så måste vi ju testa. Under det kommande året tänker vi oss ett gäng limiterade släpp. Först ut är en färdigblandad Espresso Martini som kommer i mars. Den gör vi på vår vodka och två olika kaffesorter från vår granne i fabriken Gute Kafferosteri. Bara att kyla, skaka och sen hälla upp. Vi har haft den med på lite gästspel vi gjort under vintern och mottagandet har varit fantastiskt, så den ska bli kul att lansera.

Framåt sommaren kommer även en alkoläsk som vi gör tillsammans med en annan gotländsk tillverkare. Du får se vad det blir, ännu låter vi det vara en hemlighet, men vi tror det kommer bli riktigt bra!

Jag älskar traditionella svenska destillat såsom kryddat brännvin och akvavit – är det något man kan hoppas på?

Det är inget som ligger i pipen, men det går fort i hockey… det är inget vi utesluter, men just inget vi börjat jobba med.

En annan nyhet är ju gårdsförsäljning verkar bli verklighet? Har ni några planer utifrån inför sommaren?

Superkul, vi är extremt taggade. Vi har fått tag på en ny lokal i anslutning till fabriken som vi kommer inreda som bar, gårdsbutik och lanthandel. Med andra ord planeringen är i full gång och vi kommer börja bygga i mars. Vår plan är att smyga igång med besöksverksamhet och provsmakningar under maj för att sen vara fullt redo 1 juni när det sägs att gårdsförsäljningen ska dra igång.

Om man ska matcha er gin med mat – vad föreslår du då?

Enkelt – drajja med ostron, gärna med marinerade gurkkulor och störkaviar.

Bild från DinVinGuide

Gotlands Ginfabrik drycker & destillat

Inför den här artikeln har vi provat igenom Gotland ginfabriks drycker och destillat. En av dem kommer dyka upp under våren, en av dem kan du privatimportera genom föranmälan, denna kommer sannolikt också att gå att köpa genom gårdsförsäljning – när allt är klart på den fronten, se Gin Special Edition nedan.

Gotlands ginfabrik
Gotlands ginfabrik the Espresso Martini, 269:-, Nr 84893

En färdigblandad kaffecocktail med tydlig smak av nykokt kaffe med en lite krämig ton och en hint av mörk choklad och kola. Den är lätt, fräsch och riktigt god att dricka som den är, lite sval.

Skaka flaskan ordentligt för att blanda smakerna och servera!

Om du vill kan du toppa den med lite slövispad grädde för mer krämighet. Perfekt för den late hemmabartendern som vill glänsa!

Gotlands Ginfabrik The Dry Martini
Gotlands Ginfabrik the Dry Martini, 329:-, Nr 38749 

Gotlands Ginfabrik The Dry Martini är en färdigblandad cocktail från Gotlands Ginfabrik. I den ingår vid sidan av gin också franska vermouthen Dolin i mixen. Här möts med andra ord Frankrike Gotland och landar i en riktigt bra Dry Martini. Det är en cocktail färdig att servera så snart du kylt ned den. Servera med en isbit och toppa med en oliv, om du vill.

Här behöver du varken röra eller skaka!

Destillat, Gin
Gotlands Ginfabrik Dry Gin, 359:-, Nr Nr 38063

Hantverk från fabrik med en tydlig smaker som kopplar till Gotland och Östersjön. Det är en smakrik gin med fin balans och längd. I smaken finns enbär och citrustoner uppbackat med en touch av ingefära och ängsblommor samt en hint av havssälta. Avslutet är fräscht, här finns ett bra bett med en snygg eldighet. Det är på samma gång klassiskt och innovativt men framförallt personligt och med en smak som får en att längta till Gotland!

Gotlands ginfabrik
Gotlands Ginfabrik Pink Gin, 379, Nr 39187

Bärig smak med inslag av klassiska ginsmak med enbär kantat av rabarber och jordgubbar samt röda vinbär och blodapelsin. I avslutet kommer en hint av timjan och vita blommor. Härligt somrig, riktigt charmig, lätt kryddig och perfekt för en lite fruktigare eller bärigare variant på en gin och tonic.

Vodka, brännvin, Sverige
Gotlands Ginfabrik Vodka, 299:-, Nr 31821

En riktigt skön vodka som är såväl len som ren, men den har också en spelande rustik ton i avslutet som ger den själ och personlighet. Vodka ska ju inte ha någon direkt smak, i denna kan jag dock ana stänk av citrus och en liten hint av vanilj. Vidare finns här en härlig fyllighet. Den är säkert fantastisk i drinkar men jag dricker den gärna sval till störkaviar eller Kalix löjrom tillsammans med crème Fraiche på några blinier.

Destillat
Gotlands Ginfabrik Triple Gotland Cask, 599:-, Nr 30780

Smakrik och kryddig med en fin liten rökighet. I smaken hittar vi en tydlig enbärston kantat av citrusfrukter och ekfatstoner som drar åt smörkola och kanel. Avslutet är intensivt med en fin spritighet som biter tag i smaklökarna. En utmärkt avec tillsammans med en cigarr.

Gotlands ginfabrik Gin Special Edition (gran rioja cask)
Gotlands Ginfabrik Special edition Gran Rioja Cask, ca pris 599:- (intresseanmälan & kommer eventuellt att säljs inom ramen för gårdsförsäljning efter 1 juni)

Inledningsmässigt är detta härligt rent och fräscht med en tydlig ginkaraktär med smak av enbär och citrusfrukter. Här finns också en mild hint av whisky och en fin rondör av faten som ger karaktär. I avslutet kommer whiskykryddigheten fram tydligare tillsammans med enbärstonerna och en distinkt finish med ett litet sting och en fin eldighet. Mycket välbalanserad!

Trevlig som en straight shot men kan sannolikt komma att bli bas en i härlig drink, jag tänker mig med ginger ale.

Sammanfattningsvis

Att jag inte är ensam om att uppskatta Gotlands ginfabrik kan vi se de har vunnit guldmedaljer både i Sverige och internationellt. Priser i all ära det som visar är mest är var man kan hitta den och idag finns den på krogar och restauranger såsom Aira, Facit, AG och Cadierbaren, för att nämna några. Tillsammans med AG har man också tagit fram en färdigblandad Dry Martini som är riktigt bra! Jag gillar också kaffe cocktailen Espresso Martini. Läs mer om deras drycker här nedan och om du planerar en resa till Gotland i vår sommar eller höst, planera in ett besök hos Gotlands ginfabrik på Stafva gård, mitt på Gotland.

Utöver det fortsätter jag att hoppas på en akvavit eller ett kryddat brännvin någon gång i framtiden, kanske lagom till snapsens dag, i år eller nästa år, dvs den sista lördagen i augusti!

Botten upp!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Svenska destillerier Gotlands Ginfabrik

BestChampagne.seDinVinguide.se, DryckesListan.se och DinSpritguide.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl