“Haute Valeur environnementale” gör Bollingers bubblor hållbara

"Haute Valeur environnementale" handlar om att bruka den franska jorden hållbart och med kvalitet, och är ett digert program med 125 punkter. Bollinger är det första Champagnehuset som klarat av jobbet och därför blir certifierade.
“Haute Valeur environnementale” gör Bollingers bubblor hållbara
Bild från DinVinGuide

Det är inte bara bubblorna, smaken och den lyxiga känslan som gör att Champagne kallas kungen av mousserande vin. Arbetet som “Le Comité du Champagne” – en branschorganisationen som företräder vignerons och Champagnehus – gör har stor del i dryckens framgång. Organisationens ansvarsområde omfattar allt ifrån teknisk och miljömässig utveckling, till att se till att drycken håller kontinuerlig kvalitet, att arbeta med marknadsföring och kommunikation samt framförallt främja och skydda varumärket Champagne AOC över hela världen.

Den del i kvalitetsarbetet som har siktat mot ett mer hållbart sätt att odla druvorna i Champagne. Började redan 2001, men i april 2014 fick de hjälp utav jordbruksdepartementet som redan hade tagit fram certifikatet “Haute Veleur environnementale”. En diger lista med 125 punkter för att göra det tydligare för Frankrikes jordbruksprodcenter i alla segment. Certifikatet kräver att vinmakaren har en tydlig färdplan. Följer man dessa regler som omfattar allt arbete från plantan och jorden till det färdiga vinet så kan man bli certifierad.

När vi på DinVinguide.se var på premiären av nya årgången av Bollinger La Grande Anneé så träffade vi chefsvinmakaren Gilles Descotes. Han berättade då stolt att Bollinger var en av de första champagneproducenter som faktiskt erhållit det prestigefulla certificatet. Det tyder på ett gediget och ansvarsfullt arbete och det märktes även i vinerna som vi fick prova.

Bollinger Special Cuvée, är en blend av 50% av årgångens vin och 50% av den årgångsreserv som är en av Bollingers specialitet. Vinet är buteljerat 2011 och har fått 3-4 års lagring och har en hög syra med en rund fin smak. Det drar mer åt frukt med vitt kött som vita persikor och päron. Små fina bubblor och härlig krämig munkänsla.

Det gyllengula, Bollinger La Grande Anneé 2005 #7579. Som är fermenterad i gamla små ekfat, riddlad och degourgerad för hand och får sedan en lång lagring på sin fällning. Vinet visar en fin mineralitet och en balanserad dosage. Mogna röda höstäpplen, samsas med rostad brioche och kanderat citrusskal. Den är både kraftfull och subtilt nyanserad, med en krispig syra,  krämig mousse och en mycket lång eftersmak.

Vi fick även prova den nya årgången utav La Grande Anneé Rosé #92061, Exklusiv, lansering 5/6 2015, som blev min favorit. Lagringen i ekfat ger vinet en underbar alldeles perfekt bitterhet av grapeskal. Den söta runda smaken av små röda äpplen gör att syran blir något mindre markerad men den är ändå frisk och helt perfekt. Moussen är härligt krämig och eftersmaken lång.

 

Vill du läsa mer om Bollinger och Champagne så hittar du tre intressanta artiklar här nedanför.