- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
A year in Champagne – en film om champagne 2012
A year in Champagne – en film om champagne 2012

A year in Champagne – en film om champagne 2012
Nu är det dags för en ny vinfilm: A year in Champagne. Den skulle dock också kunna heta ett dramatiskt år i Champagne, det handlar nämligen om året 2012. Det skulle visa sig vara bli en nagelbitare för vinproducenterna och vinodlarna på grund av regn, kyla och brist på soltimmar.
Filmen börjar med att vi får följa med vinmakaren Xavier Gonet och hans fru Julie Médeville upp i en luftballong, på hans 40-årsdag och tillsammans med dem se Champagne från ovan. Tillsammans med dem, Stephane Coquilette, Isabelle Diebolt och vinmakare och ägare från vinhusen Bollinger och Gosset med flera får vi följa med på en resa in i vingårdarna, vinerierna och vinkällarna. Vi får följa med i vardagen, i arbetet och festerna under ett år, väl där kastas vi mellan förtvivlan, glädje och massor med arbete.
Filmen börjar stillsamt med bilder i vingårdar som ännu inte börjat blomma, där champangemakare, vingårdar och institut presenteras, där drömmar och önskemål men också farhågor inför året kommer fram. Vi får inblickar i arbetet och vardagen men också i historien bakom Champagne så som det ser ut idag med böljande vingårdar, vackra städer och en blandning av familjeföretag stora multinationella företag.
Idag råder en form av stillsamhet, åtminstone i filmens första del, över området. Människor andas tillförsikt, glädje och stolthet. Men Champagnes kullar har bokstavligt badat i blod och utgjort skådeplatsen från en mängd slag alltsedan det att Attila, hunnernas kung, slogs tillbaka här av galler och germaner för 1500 år sedan. Sedan har bland annat slag under 100-årskriget, Napoleons krig och första världskriget utspelats här. Trots detta har man under 250 år skapat magi genom sin champagne. Man har gång efter annan återuppbyggt vingårdarna och vinerierna, men det är inte detta filmen handlar om.

Filmen utgår från dagsläget och ger svar på hur man gör sina fantastiska viner. Det belyser hur man arbetar i vingårdarna, hur skörden går till och hur man arbetar i vineriet. 2012 var ett svårt år och det lyser igenom i filmen och ger den en nerv. Fram till slutet av juli ser vi många rynkade pannor, regnblöta vinrankor och försök till att rädda vad som räddas kan. Sedan kommer ljuset i tunneln, en vändning är inom räckhåll.

Intressant är också alla de regler som styr champagne. Dessa reglerar det mesta av arbetet i Champagne. Det finns bestämmelser om hur vinrankorna ska se ut, när du ska skörda, hur mycket druvjuice du har rätt att pressa ur druvorna med mera med mera. Detta ser till att upprätthålla kvaliteten på även de billigaste vinerna och således upprätthålla champagne som den ädlaste av drycker. Reglerna gör det dock svårare för den som vill vara individuell och innovativ, det finns dock de som lyckas också med detta inom regelverkets normer.
Det här är en film för dig som älskar champagne och som är intresserad av vin men den har något att ge till dig som är nybörjare. Om inte annat får man ett antal mänskliga historier och en bra inblick i vad som hände 2012 i Champagne. Det finns också små sidohistorier om kriget, om champagne som varumärke, om Lily Bollinger och om hunden Bouchon som ger filmen mer djup.
Filmen är regiserad av David Kennard och kommer att släppas på iTunes den 6 mars 2015 och kommer också visas på vissa biografer, jag har dock inte hittat någon information om att den kommer gå upp på bio i Sverige.
Vill du förbeställa filmen via Itunes går det att göra här.
Trailer hittar du här.
Filmens officiella hemsida hittar du här.
Bilderna i denna artikel ägs av © Ruppert International Inc. 2015
Magnus Reuterdahl