- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Lyxiga fredagsbubblor från Bollinger och Henriot
Lyxiga fredagsbubblor från Bollinger och Henriot

Lyxiga fredagsbubblor från Bollinger och Henriot
Fredagar måste få vara lite extra lyxiga, särskilt så här års. Champagne är alltid lyxigt. Men det är skillnad på champagne och champagne. Idag handlar det om extra lyxig lyxchampagne!
Först ut är Bollinger, vars absolut toppchampagne Viellies Vignes Francaises 2005, släpptes igår på Systembolagets weblansering. Champagnen är helt unik i sitt slag, då frukten kommer från riktigt gamla stockar, som lyckats överleva den där hemska vinlusen (phylloxera, som slog ut det flesta av vingårdarna i Europa under andra hälften av 1800-talet). Tre Grand Cru gårdar har dock klarat sig, fram till 2004. Dessförinnan tog man frukten från Chaudes Terres och Clos st Jaques i Aÿ samt La Croix i Bouzy. Bouzy ingår numera i phylloxerans erövringar och produktionen har fått gå ner från 4208 flaskor av årgång 2004, till 3702 st för 2005. Innehåll är 100 % pinot noir och 0 % socker, vilket är helt nytt för denna årgång. Hur smakar den då?
Bollinger Viellies Vignes Francaises 2005, nr 90327. 5250 kr. Weblansering. 22 flaskor.
Doften är oväntat öppen, med toner av mogna äpplen, granat, rökig mineral och fransk nougat. Smaken bjuder på bra syra, trots den varma årgången. Här finns också en läcker ton av saffran, pistagenötter, kardemumma, brioche och lite karamell. Som att gå in ett värmande bageri av bästa klass!
Bollinger R.D 2002 Magnum, nr 90456. 3895 kr. Weblansering. 30 flaskor.
R.D har alltid en låg dosage, här ligger den på 3 g, vilket ger en riktigt frisk och ren champagne. Toppårgången 2002 gör knappast saken sämre. Vinet är fortfarande ungt och skulle vinna på att luftas innan servering. Stilen är krispig och ren, med smaker av höstäpplen, rostade nötter och aningen mocca. Utsökt!
Har man inte en champagnebudget på 5000-4000 kronor, så snegla gärna på Bollingers andra toppviner La Grande Année Brut 2004 (nr 7579, 899 kr) och La Grande Année Rosé (nr 77078, 1299 kr) som båda tydligt visar Bollinger koncentrerade och matiga husstil. Två riktigt bra champagner i ett helt annat prisläge.
Champagnehuset Henriot, vill inte vare sämre än Bollinger, och släpper också sin toppcuvée senare i december. Släppet är faktiskt det första, så även Sverige får vara med om denna världspremiär. Cuve 38 är uppbyggd av flera årgångar, med start för 17 år sedan. Idéen kom från Joseph Henriot, som varje år, sedan 1990, låtit spara en del av firmans bästa blanc de blancs. Vinet har hamnat en tank med nummer 38. Av detta har det nu blivit 1000 magnumflaskor, som ska släpps globalt varje år. Innehåll är 100 % chardonnay, från Grand Cru-gårdar och dosagen ligger på cirka 4 gram.
Henriot Cuve 38. 4499 kr. 60 flaskor lanseras 5 december.
En mycket elegant och oväntat ”lätt” champagne. Här satsar man på finess och syra, istället för kraft och tyngd. I doften finns lockande toner av croissant, nötter och grape. Smaken är stram och frisk, med massor av citrus, mineral, vit persika och rondör.
Läs gärna mer om Bollinger på Fredriks sida och min artikel från i våras.
Här finns mer info om Henriot och deras övriga sortiment, i min artikel från förra året.