Svenska flaggan
Vinstock
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vulkaniska viner från Etna signerade Benanti

Familjen Benanti moderniserade Etnas vinproduktion i början av 90-talet. De var den drivande kraften i att få Etna att bli sett som ett av Italiens hetaste vinområden. De har fortsatt att utveckla sig. Nu finns deras viner på bolaget, igen. Passa på och upptäck Sicilien och Etna!

Etna är ett levande berg. Det mullrar, det får marken att skaka och luften att brinna. Utbrotten förstör men det ger också, det ger en ständigt föränderlig terrior. Det som får Etnas viner att stå ut är att de kommer från en levande vulkan, de är inte de enda men kanske de bästa. Andra kända viner från vulkanisk mark kommer från Madeira, Santorini och Karineholmarna med flera.

Sicilien

Jag besökte Etna och Sicilien första gången 2011 och har sedan återvänt flera gånger. Det finns många speciella områden på ön men vulkanen Etna är ett av de mest spektakulära och spännande. Samma år besökte jag vinproducenten Benanti för första gången, de var en av anledningarna till en lång förälskelse i druvorna carricante, nerello mascarlese och nerello cappuccio.

vingård

Härom veckan var Salvino Benanti på besök som är en av bröderna som driver vingården idag, den andra heter Antonio. De tog över efter sin far omkring 2011-2012 och så sakteliga förändrat vinerna. Giuseppe, Benanti tog över vingården 1988 och det var med honom det moderna Etna kom igång, då med vinmakaren Salvio Foti bakom vinerna, idag är det Enzo Calì som lärdes upp av Foti.

Etna Sicilien

De var moderna då och är det nu. Idag går utvecklingen mot lättare och fräschare viner där terrior får en mer framskjuten position. Detta är vad du kommer hitta i de två vinerna som släpptes på bolaget häromdagen och i ytterligare tre som finns i beställningssortimentet. Längst ned i artikeln hittar du ytterligare ett gäng intressanta vinproducenter från Etna som jag rekommenderar.

I'll huff, and I'll puff, and... Etna wine's the result!

5 x Benanti

Detta är fem riktigt bra viner som visar Etnas variationer och möjligheter. De är viner som i någon mån minner om vinerna från Piemonte och Bourgogne men har egen profil. Fräschören i dessa viner går mer mot sälta och det finns en fantastisk energi i dem, kanske är det en del av Etnas själ som avspeglar sig i dem. Här finns det varma, det karga, något rustikt och komplext – för att tala klarspråk – de är goda.

Etna Scilien

Benanti Nerello Cappuccio 2016, Etna, Sicilien, 249:-, Nr 95954, Systembolaget

Nerello cappuccio är druvan som de flesta använder som stöddruva. Några få gör ett eget vin på druvan. Detta är ett riktigt bra exempel. Vinet får inte kallas Etna rosso utan är ett IGT, men det smakar definitivt Etna. Vill du prova något gott och annorlunda är detta vinet för dig. Det är lite fylligare, är juicigt, har bra syra men sammantaget en mjukare profil och är riktigt flörtigt. Tänk glou-glou, tänk gamay! Insmickrande och perfekt till en köttbit!

Vinet börjar säljas den 1 februari.

Etna Scilien

Benanti Rovittello 2014, Etna, Sicilien, 399:-, Nr 95953, Systembolaget

Detta är vinet som började Benantis och Etnas resa mot toppen. Givetvis har vinerna förändrats sedan de första årgångarna i början på 1990-talet. Detta är Benantis kraftpaket: fruktigt, bra tanniner, snyggt integrerade ekfat och bra längd. Med det sagt, det är fräschören och stensälta i vinet som verkligen slår igenom. Det är ett vin att njuta av nu eller att lagra – det kommer bli riktigt stort om några år. En klassiker värd sitt namn med fin fräschör och härlig längd!

Vinet börjar säljas den 1 februari.

Etna Scilien

Benanti Contrada Monte Serra 2016, Etna, Sicilien, 349:-, Nr 70555, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är min personliga favorit bland Benantis viner som finns tillgängliga just nu. Här är det elegans och fräschör samt en underbar blommig örtighet som står i centrum. Detta är ett vin som sätter stämningen, det är finstämt, elegant, ett vin att älska som likt en bal på slottet är… alldeles underbar. Köp (eller rättare sagt beställ)!

Benabti Etna
Vingården Contrada Monte Serra som ligger invid Benantis vingård.

Etna ScilienEtna ScilienSedan har vi ”instegsvinerna” eller som Salvino Benanti säger: klassikerna och det är bara att hålla med: Etna bianco 2017, Nr 78048 och Etna rosso 2016, Nr 74874. Bägge kostar 199 kronor och finns i Systembolagets beställningssortiment.

Detta är två strålande exempel på ett rött och ett vitt vin från Etna. Klassiker är ett bra ord för dem. De är en ypperlig startpunkt för att upptäcka Etna och förstå vad Etna har att erbjuda. Framförallt är de riktigt bra. De är viner du inte bör missa!

Etna vindruva

Om dessa viner vunnit dig över så kasta dig över fler producenter från Etna. Olika områden på Etna ger olika karaktärer till vinerna och det finns mer att hitta om du söker. Olika producenter har också olika idéer om hur vinerna ska smaka, även detta påverkar. Det finns flera bra producenter att hitta på bolaget, hos nätvinhandlare och på vinbarer landet runt. Några att hålla ögonen öppna efter är Vini Franchetti, Pietradolce, Tenuta di Fessina, Girolamo Russo, Tenuta delle Terre Nere, Planeta, Cusumano, Torre Mora och många fler. Resan söderut har bara börjat!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer