Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vad firar vi i oktober? - DinVinguide Magnus Reuterdahl
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vad firar vi i oktober?

Vad firar vi i oktober? Inte mycket även om allhelgonafton ibland infaller i oktober, dock inte i år, 2021. Oktober är en av de där månaderna som ofta får hösten att kännas lång och tråkig, men om du vill göra den roligare finns det dock en massa inofficiella eller halvofficiella dagar att fira. Häng med!

Jag gillar hösten, men mitt gillande är i mångt och mycket väderberoende. Ljumma höstkvällar, lövens alla färger och höstens mat är underbart. Tyvärr är det allt som oftast mörker, regn, blåst och kyla. I mörkret behöver vi alla något som ger lite ljus och värme, vi behöver anledningar att träffas och ha trevligt. Då är helgdagar något som förenar oss. I oktober är det dock bara jobb och slit, om vi inte tittar lite utanför boxen och de tradtionella helgdagarna…
Oktober
En snabb googling ger till handen att det finns gott om saker att fira eller uppmärksamma, jag har dock hållit mig till mat och dryck. Detta är inte på något sätt en komplett lista, så du får ta den för vad den är och välja vilka dagar du känner slår an en sträng i ditt hjärta. Hittar du andra dagar som passar dig bättre så kör på dem!

Mat

Vi börjar med dagar som fokuserar på mat. Månaden inleds med den vegetariska världsdagen den 1 oktober och följs av gräddtårtans dag (3/10) samt kanelbullens dag (4/10). Därefter kommer äggets dag (8/10), grötens dag (10/10), räkmackans dag (14/10), fetaostens dag (15/10), chokladmuffins dag (18/10), måltidens dag och grynkorvens dag (21/10), hackkorvens dag (23 oktober), världspastadagen (25/10) och potatisens dag den 26 oktober. Med andra ord det finns en del att välja på och och innersittarkvällar kan ju också vara ganska trevligt, framför en varm brasa, med en räkmacka eller en kokt potatis i handen (riktigt bra potatis friteras dock, läs mitt recept på trippelpompa, halleluja!).
Oktober

Dryck

Från firandet av mat går vi till att fira det viktigaste av allt, drycker. Det första du får korka upp är lite vit sprit på internationella vodkadagen den 4/10. Sedan är det dags att fira eller uppmärksamma druvan vranec (5/10), orange vin (6/10), äppelmust (11/10), druvan pinotage (9/10), druvan prokupac (14/10), Champagne (22-23/10) och till sist druvan carignan, den 31 oktober. Sedan får vi ju inte glömma Oktoberfest, denna firas på lite olika datum under såväl september som oktober – så på med lederhosen, svinga bägaren och sjung tyska ölvisor i umpa-bumpa takt. Med andra ord massor med möjligheter att upptäcka nya drycker, druvor och viner.
Detta är några dagar som kan få din oktober att bli lite roligare och trevligare. Utifrån dessa datum har jag också letat upp några viner som kan passa för några av dagarna. För övriga dagar hänvisar jag dig till att leta i vårt artikel- recept och druvarkiv, där finns massor av bra tips.

Dryckestips för Oktober

För att fira en druva eller specifik dryck så är det brukligt att göra det genom att dricka ett vin gjort på druvan eller från den aktuella regionen. Jag ska ärligt säga att jag inte dricker så mycker vodka, så där är min kunskap endast rudimentär. Utifrån det rekommenderar jag låta dig som är sugen på vodkaäventyr att fördjupa dig om detta i denna utmärkta text från vårt arkiv, skriven av vår vördade skribent Jerry Lindahl som lämnat oss i jordelivet: Vodka – Voda det lilla vattnet.

När det gäller druvorna och regionerna så har jag dock hittat en del riktigt bra viner, åtminstone till några av dem, de flesta av dessa ligger i Systembolagets beställningssortimentet.

Oktober DinVInguideVranac Pro Corde 2016, Montenegro, 169:-, Nr 78203, Systembolaget beställningssortimentet

Vranec eller vranac (5/10) är en druva som i mångt och mycket är kopplat till Balkan. I Montenegro hittar vi världens största sammanhängande vingård, i denna är det framförallt druvan vranac som odlas. Producenten heter Plantaže, på Systembolaget finns flera viner från dem. Du kan hitta allt från instegsvinet för 109 kronor upp till värstingen för 579 kronor. Reserve-vinerna som är dyrast är vanligen riktigt bra, jag har dock inte provat någon av de två årgångar som finns tillgängliga just nu. Ett vin som jag däremot har provat och gillar är Vranac Pro Corde 2016. Det är ett riktigt bra vin som passar fint med höstens rätter, såsom grytor och långkok.
Vinet är fylligt och smakrikt med en smak av mogna lite syrliga körsbär, mörka plommon, hallon, björnbär och slånbär. Fruktigheten går mot det syltliga och det finns en silkig mjuk känsla i vinet. Vinet balanseras av tydliga men väl integrerade tanniner och ekfatstoner som ger längd och komplexitet. Avslutet är långt och bär med sig en liten kryddighet.

Oktober rött vin SydafrikaGustus Pinotage 2018, Wester cape, Sydafrika, 159:-, Nr 71146, Systembolaget beställningssortimentet

Pinotage (9/10) är Sydafrikas kanske mest kända druva. Den är lite av en vattendelare bland vinälskare, men det är en druva som jag kommit att uppskatta mer och mer över tid. Gustus är ett av de viner på druvan jag druckit mest av på senare tid. Ett rent fräscht vin som passar utmärkt till grillat kött och mustiga grytor.
Gustsus pinotgae är ett vin med en ren och fräsch frukt i centrum. I smaken finns mörka plommon, röda och svarta vinbär, björnbär och en liten fin körsbärston. Vinet har en snygg ekfatshantering som ger kryddighet och struktur kombinerat med fina tanniner. Det har en härlig fräschör och bra längd med ett lite stenkryddigt avslut. Detta är ett riktigt bra vin om du vill prova druvan pinotage. Utmärkt till rätter med stekt eller grillat kött och grönsaker, dvs en braai.

Oktober rött vin SerbienProkupac Epigenia 2017, Serbien, 189:-, Nr 79898, Systembolaget beställningssortimentet

Prokupac (14/10) är en av de druvor som jag upplevt som mest intressanta när det kommer till Serbiska viner. Läs mer om druvan i denna artikel.

Prokupac Epigenia är ett härligt lätt och fräsch vin i en stil som får mig att fundera på pinot noir eller en lättare nebbiolo. Det har en riktigt fin och hög syra och i smaken finns röda körsbär, röda vinbär och hallon samt ett inslag av björnbär kantat av lätt aromatisk blommiga dofter samt en hint av exotiska kryddor med ett litet inslag av kanel. Vinet är lätt och smakrikt, kryddigheten från ekfaten ger viss komplexitet och tillsammans med de fina tanninerna en bra struktur. Detta är ett vin som drar igång saliveringen och sätter ett leende på mina läppar. Passar utmärkt till sallader, till fågel och chark.

Oktober champagneLouis Roederer Collection 242, Champagne, Frankrike, 469:-, Nr 7602, Systembolaget

Champagne (22-23/10). När det kommer till champagne har vi mycket att välja emellan på bolaget. Jag rekommender dig att titta på min kollega Fredrik Schelins tips på BestChampagne.se – där kommer du hitta hur många fantastiska champagner som helst. Jag plockar upp ett vin från en producent som jag ofta har hemma i kylen men som har uppdaterat sitt instegsvin lite grann och blivit än bättre. Det passar utmärkt till skaldjur, till fisk, anklever eller rätter med ljust kött. Denna finns också på liten flaska för 249:- ()!

Detta är ett solera vin, dvs en blend av flera årgångar. Det ger vinet en känsla av att vara mer moget än det är samtidigt som det har en ung härlig fräschör. Nr 242 betyder rätt och slätt skörd nummer 242 och det är gjort på en blandning av årgångarna 2011- 2017, där  basåret är 2017. Detta är en en härligt fräsch champagne med massor av syra men också djup. I smaken finns en fin frukt med inslag av citrusfrukter, gula plommon, vita stenfrukter och en härlig havsälta som drar ut på avslutet. Det är helt enkelt väldigt gott – till mat, att skåla i eller bara att njuta av!

Rött vin IGP Pays d'Oc FrankrikeABBOTS & DELAUNAY LES FLEURS SAUVAGES CARIGNAN VIELLES VIGNES  2020 LANGUEDOC-ROUSSILLON, FRANKRIKE, 89:-, NR 2257, SYSTEMBOLAGET

Carignan (31/10) är en kul druva med stor potential. Det kommer mer och mer riktigt bra viner på druvan, från såväl Languedoc-Roussillion som Sardinien och inte minst från Chile. Idag har jag valt ett vin från Languedoc som har en härlig fruktighet och fräschör som passar hösten som handen i handlsken. Det är inget stort vin men det är gott, charmigt och det höstligt.

Les fleurs sauvages är smakrikt med inslag av solmogna mörka och blå frukter och bär samt en hint av vildhallon. Allt i en lite saftig stil. Vinet hålls ihop av snyggt integrerade tanniner och bra ekfatstoner. Viner har en bra längd och ett örtigt avslut med inslag av garrigueörter. Ett riktigt bra matvin till detta, grillat kött från fläsk, nöt och fågel!
Se till att oktober blir en fest!
Skål
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer