- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Vin i Abruzzo
Vin i Abruzzo

Vin i Abruzzo
Regionen Abruzzo är tämligen okänt för många svenskar i likhet med Umbrien, artikeln som jag skrev förra veckan. Det är inte
Abruzzo är präglat av sina berg med Grand Sasso som tronar mitt i Appeninerna. Hela 66 procent av regionens yta är bergig. Italiens sydligaste glaciär finns i Abruzzo. Mellan bergen finns dalar med bördig jord för odling av de bästa grönsakerna samt frukt. Abruzzo har en lång kustlinje till det grunda och mycket salta Adriatiska havet med sin unika undervattensvärld av fisk och skaldjur. Stränderna är vackra och alls inte översållade med internationell turism. Abruzzo känns fortfarande som lite orört och exotiskt för en nordbo som jag.
Maten skiljer sig åt och inte minst vinernas stil. Här odlas den gröna välkända druvan trebbiano d’Abruzzo och den blå druvan montepulciano d’Abruzzo. Det har historiskt framförallt varit ett område med produktion av rött vin, drygt 60 procent. Men
Det mest spännande området är Colline Teramane tycker jag. Området kring den vackra staden Teramo har de bästa vinerna. Colline Teramane belönades år 2003 med en DOCG vilken är högsta klassen för sin Montepulciano d’Abruzzo. Dessa klassificeringar är viktiga för italienarna och man är stolt över dem. I Sverige är vi ju inte alls vare sig beroende av eller uppmärksammar dem. Bra vin är bra vin och därmed basta utan nationella klassificeringar. Detta faktum överraskar ibland mina italienska vänner och de känner sig även missförstådda. Men det är bra att klassificeringarna finns då de skapar enhetlighet, ordning och disciplin.
Årgång 2021 i Abruzzo
Nu är det inte ett akut problem att det inte har regnat för honom då hans vingårdar har många år på nacken. Rötterna är djupt förankrade i den sandiga och karga jorden där de kan hitta vatten. Abruzzo är ett varmt område och utan de vackra kullarna skulle kanske vinodlingen bli vansklig. Vinrankorna är planterade på sluttningar på högre höjd som ger viss svalka och inte minst dränering vid kraftiga skyfall. År 2021 genomled dem en veritabel värmebölja, (kallad Lucifer i södra Italien) vinrankorna klarade av detta. När jag besöker området i slutet av september är det svensk högsommarvärme med 25- 30 grader varmt och klarblå himmel.
Vinhusets tre huvuddruvor är den blå druvan montepulciano d’Abruzzo som är traktens motor för rött vin. De röda vinerna har verkligen förbättrats under senare år tycker jag. Borta är de klumpiga och rustika vinerna i stor utsträckning. Nu vill många vinmakare skapa eleganta och balanserade viner i större utsträckning. Helt enkelt moderna viner.
För de vita vinerna är det druvorna trebbiano d’Abruzzo och pecorino som även odlas en hel del i min region Marche. Jag är mycket positiv till de vita vinerna i Abruzzo. Det är en vinrevolution som skett. Historiskt var vita viner inte i fokus alls utan man satsade på rött vin. Idag är tongångarna delvis annorlunda hos de mer progressiva producenterna som exempelvis Cerulli Spinozzi. Jag tycker nästan bäst om vinhusets vita viner. Även roseviner viner framgång och då områdets Cerasuolo. En kraftfullare och färgrikare rosé gjord på montepulciano d’Abruzzo.
Vin i Abruzzo rött
Vin i Abruzzo vitt
helt felaktigt att trebbiano d’Abruzzo inte är lämpad för att kunna skapa bra viner. Inget är mer felaktigt. Jag är positivt överraskad av de fina vinerna gjorda på just trebbiano d’Abruzzo. Eleganta och balanserade skapelser med tydlig sälta och mineralitet. Fin syra som gör dem till förträffliga matviner. Perfekta till vitt kött och inte minst till skatterna från Adriatiska havet. Tänk en fritto misto på småfisk och bläckfisk eller tillsammans med de underbara musslorna, cozze. Wow vad gott det är. En annan druva som vinner mer och mer genomslag i Abruzzo är pecorino. Ej att förväxlas med fårosten pecorino. Båda druvtyperna har ett vackert år bakom sig och ståtar nu med mogna fint utvecklade klasar som visar på fin mognad. Årgång 2021 kommer även bli riktigt bra för de vita vinerna menar Enrico.
Vin i Abruzzo rosé
Druva
Montepulciano

Vin i Abruzzo – besök
Jag vill verkligen rekommendera ett besök i Abruzzo. Jag är säker på att ni kommer gilla det. Det är inte alls som ett “all inclusive” hotell på någon turistort. Man får vara som britterna säger, self propelled och klara sig själv och upptäcka saker på engen hand. Det är på detta sätt jag har upptäckt det spännande Italien. Jag är ju i och för sig van med Italien sedan många år men det funkar även för lite ovana besökare. Italienare är glada och vänliga och inte minst nyfikna då de träffar utlänningar. Det är ett generöst folk som gärna hjälper till och bjuder på både sig själva och en kopp kaffe för att språkas vid.
Vill ni prova och köpa vin så rekommenderar jag ett besök på Cerulli Spinozzi. www.cerullispinozzi.it Både för provning och inköp av vin. Det är inte dyrt för vad man får, tycker jag. Vidare har man andra spännande jordbruksprodukter som olivolja och mycket annat. Det är bara att öppna bakluckan och hiva in.
Om ni är i trakterna så missa inte en liten juvel i grannbyn Castelbasso. Jag åt en härlig lunch där med bara lokala specialiteter. Restaurangen heter Per Voglia och är stängd på måndagar. pervogliaris@email.it. Jag åt en sen lunch här, mor stod i köket och sonen serverade lokala rätter som jag aldrig tidigare fått på krogen. Det var så härligt genuint och inte minst gott.
För er som är intresserad av keramik kan jag även rekommendera Castelli med sin keramik samt ett vackert museum. Ett annat måste om ni är i regionen är att besöka den gamla staden Teramo. Genuint syditalienskt med spännande genuint matutbud.
