Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vitt vin Australien
Skriven av Magnus Reuterdahl

Tre bra vita viner från i Western Australia

Har du druckit några danska viner? De finns och flera av dem är bra, just denna artikel berör dock inte Danmark men väl Denmark. Nedan hittar du ett från Denmark, Southern Region, Western Australia och ytterligare två vita viner från Western Australia.

De senaste åren har många av Europas vinregioner haft problem med dåligt väder och nattfrost. En följd är priserna gått upp och att det finns färre viner att få tag på. Det kan därför vara läge göra en omvärldsanalys och se vilka möjligheter som finns annorstädes. Australien är ett vinland med många intressanta vinområden som är väl värda att titta lite närmare på.

Australiensiska viner var riktigt populära för några år sedan men har efterhand fallit tillbaka lite. Men mycket har dock hänt och vinerna har förändrats, enligt mig till det bättre. Många producenter har fokuserat mot friskare och fräschare viner med lägre alkoholhalt och mer elegans. Ett sådant område är Western Australia. Det är Australiens största delstat och upptar nästan hela den västra tredjedelen av kontinenten. Det produceras dock bara i vin den sydvästra delen kring städerna Perth och Albany. Produktionen uppgår till endast någon procent av Australiens totala vinproduktion. Denna procent är dock i regel av hög kvalitet.

Western Australia karta

På Bolaget och i deras beställningssortiment har jag hittat två riktigt bra viner gjorda på riesling från två olika områden i the Great Southern. Tyvärr finns inte området med på kartan ovan, men det ligger kring staden Albany längst söder ut i delstaten Great Western. Ett kommer från vindistriktet Porongurups, ett lite vindistrikt i den östra delen av Great Southern. Det andra kommer från Denmark som också är ett litet vindistrikt men i den sydvästra delen av Great Southern.

Ett annat ett intressant vinområde i Western Australia är Margaret River några timmars bilresa söder om Perth i den östligaste delen av Great Western. Vinerna här påverkas av svala havsvindar då havet omger regionen från tre sidor. De svala vindarna ger viner med en fin fräschör och friskhet. Nedan hittar du ett riktigt trevligt vin gjort på chardonnay som kommer härifrån.

Vita viner från i Western Australien

Vitt vin Australien

Fraser Gallop Parterre chardonnay 2015, Margaret River, Western Australia, 187:-, Nr 90031, Systembolaget beställningssortimentet 

Vinet har en fin fruktig doft med inslag av ekfatskryddor fin krämig ton samt en fin syra. I frukten finns mogna citrusfrukter som drar åt lime, grapefrukt och exotisk frukt. Ekfaten är närvarande med snyggt integrerade och ger kryddor samt struktur. Vinet har en lång finish med en härlig mineralitet med smak av flinta. Det fungerar såväl ungt som för att lagras.

Detta är ett riktigt bra vin gjort på chardonnay. Rent fräscht, elegant och mycket bra balanserat. Drick det som ett bersåvin eller till fisk, ljust kött eller skaldjur

Vitt vin Australien

Harewood Denmark Riesling 2015, Denmark, Great Southern, Western Australien, 179:-, Nr 75174, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är nya världen riesling när jag tycker den är som bäst. Ren, fräsch och syradriven. Vinet har en härlig rak syra och smak av persika, fläder, lime och syrliga gröna äppelskal. Det har en lång fin eftersmak med lite aromatiska inslag och steniga kryddor samt vitpeppar. Här finns en liten ton som minner om hav och havssälta.

Ett fräscht och härligt vin från Denmark med bra syra. Det passar utmärkt till en grillad salsicca, kotlettrad från gris, kyckling eller fisk. En riktigt bra riesling från nya världen, bara att njuta.

Som utav en händelse arbetade vinmakaren James Kellie hos Howard Park, se vinet nedan, innan han startade eget 2003 under namnet Harewood Estate.

Vitt vin Australien

Howard Park riesling 2015, Porongurup, Great southern, Australien, 191:-, Nr 91190, Systembolaget 

Det här är ytterligare ett riktigt bra exempel på hur bra viner man kan göra i Australien. Med druvor som vi kanske oftast kopplar till svalare klimat.

Det här är ett vin med en härlig balans och en riktigt snygg rak syra. I smaken finner jag färsk frukt med ton av citrusfrukter, gröna syrliga äpplen och exotisk frukt. I eftersmaken finns en fin ton med lite grapebeska och en mineralton som drar åt sälta.

Elegant, friskt och härligt, underbart nu men också ett vin som bör gå at lagra minst i 10 år framåt om man vill ha en mer utvecklad smak. Perfekt till fisk och skaldjur.

Detta är tre härliga viner från den västra delen av Australien att njuta av i sommar. Det finns dock många fler om man bara letar. Just nu finns det 96 vita viner på flaska från Australien på Bolaget och i beställningssortimentet. Ännu fler viner kan du även hitta hos olika nätvinshandlare.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer