Små partier 7 september Systembolaget

I september gör Systembolaget två släpp med små partier, den 7 och 21 september. I bägge finns det flera riktigt kul och bra viner att köpa på sig inför hösten. DinVinguide.se presenterar nedan några favoriter som släpps i små partier 7 september.

Annons:

Ännu är det varmt och skönt ute, men det är inte fullt så hett som i somras, det klimat som råder nu är betydligt skönare. Hur hösten och vintern kommer bli kan vi bara sia om. Möjligen blir det en lång och kall vinter och möjligen hamnar vi i en politisk kris med en krona som faller ytterligare, så vi bör fylla förråden medan tid är.

Tack vare grillförbud har det blivit förhållandevis få röda viner i sommar men en del i fräschare stil har gått, liksom vitt, rosé och bubbel. Det första septembersläppet av små sortiment är därför ett utmärkt släpp att fylla på en del av detta men också lite fina fylliga viner till höstens grytor och röda kött.

Ett av det bästa vinerna vi kommer hitta denna höst kommer bland de mousserande viner nu på fredag. Louis Roederer Cristal 2008, ett klastiskt vin, från en riktigt bra årgång. Dyr men ändå prisvärd. Jag kommer gråta blod om jag inte har ett par i kylen inom kort!

Små partier 7 september, mousserande viner

Små partier 7 september

Louis Roederer Cristal 2008, Champagne, Frankrike 1750:-, Nr 97062

Ungt, fräscht och riktigt elegant. Trots sin ungdom så finns här en stringens och komplexitet som ger vinet en härlig energi och personlighet redan nu. För mig är det fräschören som står ut, med en exakt och rak syra. I smaken finns citrustoner, brioche och en hint av jäst. I eftersmaken finns en liten ton av vita stenfrukter, blommor och stensälta samt hasselnötter. Vinet ligger kvar länge i munnen. Detta är ett stort vin som är riktigt fint nu men som kommer bli bättre och bättre, om du klarar att hålla fingrarna borta från vinkällaren några år – ett vin som verkligen kan nå de där absolut högsta höjderna.

Har du inte unnat dig Cristal förut är detta årgången att ändra det med – häng med på 2008-tåget!

Små partier 7 septemberDelamotte Blanc de Blancs Brut 2008, Champagne, Frankrike, 549:-, Nr 97042

Ytterligare en champagne från årgång 2008. Det finns egentligen inte så mycket mer att säga än att i princip allt från champagne årgång 2008 är bra eller mycket bra, detta är inget undantag. Köp, njut och må bra!

Detta är en blanc de blancs med en bra linjär syra och krispig fräschör. Vinet har en liten rondör med en hint av malo, fin mjuk mousse och små bubblor samt en liten ton av kalk. I smaken finns ett fint djup med inslag av citrusfrukter och gröna samt gula äpplen, torkade blommor och rostat vitt bröd. Det är såväl elegant och friskt som smakrikt och tillgängligt. Det går att lagra men jag gillar det som det är just nu.

Ayala Blanc de Blancs 2010, Champagne, Frankrike, 599:- Nr 97079

Årgång 2010 är inte årgång 2008 men bra producenter presterar alltid bra. Ayala är alltid ett bra val!

En ung och fräsch champagne med en lite vass syra som dock balanseras av en citrusdriven smaken med såväl fräscha citrontoner men också smak av mandarin, apelsin och grapefrukt. Det finns också mer subtila toner av vita blommor och gröna äpplen. Vinet har en silkig struktur, och en lite kalkig mineralitet och en fin jästighet. Elegant med en citrusdriven syra och en fin krispighet och bra häng. 

Små partier 7 september

Små partier 7 september, vita viner

Från mousserande till vitt. Jag vet att jag behöver fylla på min källare och då är sannolikheten stor att du också behöver det. Små partier i september innehåller såväl klassiska som mer intressanta viner. Nedan hittar du ett antal sådana.

Chemin des Prières Muscadet 2017, Loire, Frankrike, 139:-, Nr 96307

Små partier 7 septemberJag har en förkärlek för muscadet sur lie och här kommer ett riktigt bra vin att ha i vinkällaren. Det passar utmärkt till ostron och riktigt bra till skaldjur i allmänhet samt många fiskrätter. Säkerställ ditt förråd inför hummerpremiären, för havskräftorna och inför den kommande julen.

Detta vin är elegant och friskt, men för att vara en muscadet relativt smakrikt. Här finns en fräsch havston, citrus och en örtighet med ett litet inslag av anis. I vinet blandas en fin karghet med en lätt jästig krämighet som ger det komplexitet och längd. Drick mer muscadet!

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2017, Santorini, Grekland, 199:-, Nr 96264

Små partier 7 septemberDetta är ett vin som funnits i Sverige under några år och som alltid ger mig ett leende på läpparna. Det är dock inte tillräckligt många som upptäckt vinerna från Mamma Mia ön (dvs från den första filmen) – gör det nu!

Detta vin har en tydlig smak av vulkanisk jord med jodtoner och en intensiv sälta men också medelhavsvarm solmogen gul frukt som drar åt det tropiska. Här möts havet, värmen och stenig sälta vilket ger ett vin med fin energi, lång smak och flera kontraster. Komplext och matdrivet. Prova med grillad fisk, kyckling eller annat ljust kött. Mycket bra!

Santorini är också ett resmål du inte bör missa. Läs mer här.

Små partier 7 septemberJochinger Riesling Federspiel 2017 Weingut Josef Jamek, Wachau, Österrike, 159:-, Nr 96290

Österrikisk riesling är riktigt bra, se till att ha några hemma! De är ofta lite mer stenkryddiga än sina tyska kusiner och har mer inslag av grapefrukt och skalbeska. Något som gör dem till utmärkta matviner.

Detta är ett fint torrt vin med ett aromatiskt anslag med smak av citrus, mogen grapefrukt och gula exotiska frukter. Vinet har en fin syra och härlig fräschör. Eftersmaken är lång och har såväl lite sälta som skalbeska. Balanserat, elegant och gott, fungerar både till vardag och fest.

Vitt vin Argentina

Las Pizarras Chardonnay 2016, Chile, 559:-, Nr 95471

En nya världen chardonnay med en edge och en riktigt fin ton. Det är ett vin som visar potentialen som finns i Chile, även när vi kommer till viner av riktigt hög kvalitet. Detta kan mäta sig med de flesta europeiska och amerikanska storheter på druvan.

Elegant, kargt, rustikt och komplext. Frukten är ren och fräsch med smak av citrus, gröna äpplen och hårda päron som kantas av en finstämd örtighet och stensälta. Vinet inleder i en form av låg intensitet som öppnar upp sig och övergår i ett högenergivin. Här finns en komplexitet och längd som man bara finner i stora viner. Köp och njut av idag och imorgon samt i övermorgon.

Små partier 7 september

Lioco Estero Chardonnay 2015, Kalifornien, USA, 349:-, Nr 96145

Ytterligare en nya världen chardonnay i en mer klassiskt amerikansk smakprofil, men med finess. Det är ett vin för dig som gillar amerikanska viner men som också vill ha ett vin med en touch av den gamla världen.

Här finns en utvecklad fruktig smak med en tydligt fatad ton. I smaken finns solvarm citron och lime med lite äppeltoner. Detta kombineras med vanilj och ekfatskryddor. Intensiv, lite krallig, lång och i utmärkt balans. Njut av till smörstekt fisk eller kyckling. För dig som gillar kraft och elegans!

Små partier 7 september, röda viner

Röda viner hör hösten och vintern till, de flesta av de bästa i detta släpp är dock av det mer eleganta slaget. Att jag valt dessa kan dock också ligga i mitt behov av att fylla på denna del av källaren. Häng med!

Små partier 7 september

Beaune Premier Cru les Boucherottes Louis Jadot 2016, 399:-, 95628

Vi behöver alla bra bourgogne i vinkällaren. Detta är riktigt fint och för att komma från Bourgogne faktiskt förhållandevis billigt och tillgängligt redan nu.

Det är ungt men har en fin fruktighet som går från djupa röda toner till en fin bärighet med inslag av hallon. Det har en bra syra, tydliga tanniner och en fin längd med en liten örtighet. Elegant med bra driv. Klassisk bourgogne i en tillgänglig och charmig stil!

Passa på att fyll på källaren!

Små partier 7 september

Las Pizarras Pinot Noir 2016, Chile, 799:-, Nr 95473

Ytterligare en pinot noir, men i en annan stil och från en annan kontinent. Precis som sin vita motsvarighet ovan, ett vin som visar hur hög potentialen är i de chilenska vingårdarna. Bourgogne är kungen men det finns många tronpretendenter och detta är definitivt en.

Här finns en fin utvecklad ton med såväl komplexitet som elegans. Svarta och röda vinbär, hallon, läder och fräschör från röda skogsbär amt en inslag av blodapelsin. Tydliga tanniner, lång eftersmak med en fin örtig kryddighet ger ett elegant vin med massor av komplexitet. Köp, njut nu och lagra.

Ett dyrt vin för att komma från Chile men ett prisvärt vin utifrån smak och potential.

Små partier 7 september

Rosso di Valtellina Arpepe 2016, Valltelina, Italien, 189:-, Nr 95712

En lite annorlunda nebbiolo med en tydlig alpin touch, dvs med fin fräschör och en fragil lite rustik elegans.

Detta är ett ungt vin med en fin röd frukt och med inslag av jordgubbar, hallon, röda vinbär samt friska körsbär. Vinet har en lite kärv tanninstruktur och rustik elegans med fint driv samt en härlig örtig ton. Det är en stil som är personlig, ren och rak. Den är karg, sval och har det. Perfekt till chark.

Små partier 7 september

Lalama 2014 Dominio de Bibei, Ribera sacra, Galicien, Spanien, 179:- Nr 95709

Ett kul spanskt vin från en region och en druva som vi ofta inte ser här i Svedala. Druvan är mencia (90%) och regionen Ribera sacra, i den nordvästra delen av Spanien. Passa på att prova ett rött vin utanför Rioja och Priorat!

Vinet har en fin tät frukt med inslag av såväl röda bär samt blå och mörk frukt. Avslutningen är kryddig och smakrik med en lätt jordig ton. Tänk cabernet franc men med en mjukare ton. Utmärkt till grillat eller stekt kött, gärna vilt.

Små partier 7 september

Tre stycken barbaresco från Produttori del Barbaresco, Piemonte, 429 kr styck: Barbaresco Ovello 2013 (Nr 95801), Barbaresco Montefico 2013 (Nr 95792) och Barbaresco Montestefano 2013 (Nr 95800)

Jag älskar nebbiolo och Piemonte, ofta får vi dock för unga viner. Dessa är fem år och fortfarande unga men ett av dem är tillgängligt nu och de bägge andra behöver lite tid eller mat. Passa på att köpa hem tre riktigt bra viner för en riktigt kul provning med viner från samma producent och årgång.

Nebbiolofest med tre riktigt bra barbaresco. Utav de tre är Barbaresco Montestefano 2013 bäst just med en fin tillgänglig frukt, bra balans och härlig frukt. Barbaresco Montefico 2013 är lite lite syrligare och kärvare men här finns en komplexitet som kommer blomma ut om ett par år. Snygg tanninstruktur. Barbaresco Ovello 2013 har en lite glesare frukt men snygg struktur, kanske lite ung just nu men också med fin potential. . Alla tre med utvecklings potential i åtminstone 3-5 år och sannolikt ytterligare några år över det.

Små partier 7 september

Ridge Lytton Estate Petite Sirah 2016, Kalifornien, USA 339:-, Nr 99188

Slutligen ett vin från en favoritproducent när det kommer till Kalifornien, Ridge, detta vin är inget undantag.

Vill du ha bra amerikanskt rödtjut är detta ett utmärkt val. Det är ungt och går att lagra,  men utmärkt till en grillad eller stekt köttbit. Kraftfullt men fortfarande elegant och med fin längd. Det har en energi som ger det en speciell touch, det har nya världens värme och den gamla världens elegans. Det är ett vin som visar hur man kan skapa förutsättningar till storhet genom omsorg och kvalitet. Drick nu eller spara några år, men köp och njut!

Det ska tilläggas att det finns mycket att välja på i detta släpp och det var inte lätt att välja ut sina favoriter detta är dock mina. Vid sidan av detta finns kul Bordeuax, ytterligare viner från Napa och en hel del italienskt. Passa på att fylla på vinkällaren inför hösten och vintern. Det gäller att vara förberedd inför en eventuellt lång och kall vinter och eventuellt kronfall… men vem vet utfallet i valet kanske blir bra, låt oss hoppas på det.
Oavsett var du står politiskt, gå och rösta! För mig är det mer än en möjlighet det är en del av att vara medborgare i demokrati, låt oss vara rädda om det. Sedan kan du med gott samvete njuta av ett gott vin, kanske något av de jag rekommenderat ovan.
Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar