Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Magnus Reuterdahl

Kablamo – vitt vin från Spanien

DinVinguide.se provar vitt vin från Spanien, mer precist från Utiel-Requena DO, Valencia respektive Valdeorras DO i Galicien.

Har du någonsin spelat Kablamo? Det är ett sätt att testa rysk roulette utan att behöva riskera livet. Det är ett riktigt kul om än lätt morbitt brädspel.

Kablamo As Sortes Mariano (738x800)

Man kan även spela rysk roulette när det kommer till vin – där det man möjligen riskerar är sina smaklökar. Det är bara att beställa hem några viner och hoppas på det bästa. Några kommer visa sig vara lösa skott och andra skarpa. I denna beställning var det två som stack ut.

Vinerna kommer från Spanien och jag hade tänkt skriva om dem i samband med att DinVinguide.se fokuserade på vin från Spanien förra månaden, men vinerna dök upp lite för sent.

Vinerna som stack ut är två viner som skiljer sig från varandra på flera sätt. De kommer från två olika områden, är gjorda i två olika stilar och på olika druvor – men de kommer bägge från Spanien. Vinerna kommer från Utiel Requena DO i Valencia och Valdeorras DO i Galicien, två områden som jag inte har någon expertkunskap om. Därför har jag fått sticka ned näsan i böckerna, bloggarna och artiklar och därav lärt mig lite nytt. De aktuella druvorna är inte heller druvor man dricker dagligen; godello och macabeo. Den sistnämnda kallas också viura och är förhållandevis vanlig i vit Rioja.

Utiel-Requena (800x533)

Utiel-Requena DO,Valencia, Spanien

Utiel-Requena DO ligger väster om Valencia. Det blev en DO 1957. Namnet är en sammanslagning av namnet på städerna Utiel och Requena som ligger cirka 1,5 mil från varandra. Regionen är förhållandevis platt och ligger på en platå ca 700-900 meter över havet. Bland druvorna dominerar den röda druvan bobal men man odlar också tempranillo, garnacha, merlot och cabernet sauvignon. För vita viner odlas macabeo, merseguera och tardana (planta nova) samt chardonnay och sauvignon blanc. I den sydöstra delen av regionen gör man också cava för vilket man vid sidan av macabeo också odlar xarel-lo och parellada.

Vinet jag fick hem kommer från Bodegas Cueva i byn La Portera. Vineriet har rötter ned i 1700-talet, år 2000 tog Mariano Taberner och Adela Hernandez över vingården och de har satt sitt avtryck på såväl vinet även om de sköter vingården efter gamla principer. Druvorna kommer i princip bara viner från gamla vinstockar, för de röda vinerna är de 60 år eller äldre och för de vita 30 år eller äldre. Mest kända är man för sitt mousserande vin på druvan tardana, detta är dock ett vin jag inte provat själv. Totalt har man kapacitet för omkring 100000 flaskor vin om året.

Vinerna kan beskrivas som naturviner där man bara använder den naturliga jästen och få tillsatser. Vinerna temperaturregleras genom svala källare i ståltankar eller olika typer av fat, beroende på vinet. Vinerna är ofiltrerade och certifierade genom CAE-CV.

Macabeo by Mariano 2014 (800x515)

Macabeo by Mariano 2014

Det finns en liten hint av oxidering som dock snarast bygger struktur än ger smak. Det man först noterar är den fina friska syran som möter kryddig med inslag av såväl aromatiska örter som vitpeppar. Det finns en mjuk övergång till gula äpplen och en beska med drag åt grapefrukt samt en hint av jordiga lite nötiga toner. Kontrasterna mellan den framträdande syran och de mjukare jordiga mogna frukttonerna med inslag av silkiga tanniner skapar en komplexitet och en sorts rustik elegans. Sammantaget finns här en bra balans, fin ton och en mineralistisk sälta. Det är ett riktigt bra, spännande och lite annorlunda vin.

Vinet är gjort på 90 % macabeo och 10 % sauvignon blanc. Druvan macabeo är kanske mer känd som viura, en druva som ofta är basen för vita viner från Rioja.

Valdeorras (800x509)

Valdeorras DO, Galicien, Spanien

Valdeorras DO i Galicien fick sin status 1945. Området ligger den södra delen av provinsen Ourense kring städerna A Rúa, Villamartín och O Barco. Landskapet är förhållandevis platt eller svagt böljande, de flesta vingårdarna ligger i dalbottnen vid floden Sil där jordarna är alluviala och bördiga.

Namnet Valdeorras betyder gulddalen och kommer från att man under romartiden bröt guld i just denna dal. Där romarna var introducerades också vin och vinodling, så också här. På 1970-talet fick druvan godella ett uppsving vilket räddade den från att helt försvinna och idag är det regionens mest framstående druva. Andra gröna druvor som odlas är dona branca och palomino fino. Man odlar också blå druvor såsom mencía, garnacha tintorera och cabernet sauvignon.

Vinet från Valdeorras kommer från producenten Rafael Palacios och ligger i Valle del Bibei. Vineriet är förhållandevis ungt och startade 2004. Man förfogar över omkring 21 hektar av vingårdar, en del äger man och en del arrenderar man Vinstockarna är förhållandevis gamla, 30-95 år och man odlar endast druvan godello.

Vingårdarna ligger förhållandevis högt i terrängen på omkring 600 meter över havet till skillnad från de som ligger i dalbottnen som ligger omkring 200-300 meter över havet. Jordmånen i Rafael Palacios vingårdar är mer stening och sandig än de mer bördiga områden kring floden. Detta i kombinationen med det svalare klimatet på den högre höjden och de förhållandevis gamla vinstockarna ger mer syra och fräschör till vinerna men också mer en mer koncentrerad smak och mer elegans.

As Sortes 2013 Rafael Palacios (800x533)

Rafael Palacios As Sortes 2011 Valdeorras DO, Spanien

Detta är ett purungt vin med massor av elegans och syra. Det första som slår en är just syran i kombination med renhet och stentoner. Avslutet är långt och har massor med smak, det blir dock inte explosion utav smaker utan snarare en fontän av toner från citrusfrukter, vit persika och hårda gråpäron samt vita och gula blommor. Efter detta kommer en fin kryddighet med inslag av stenig sälta, söta örter och en liten kyss av ekfat. Komplext är bara förnamnet, fantastiskt efternamnet och vill ha mer mellannamnet.

När jag smakar på det tänker jag på såväl såväl vit bourgogne som albarinho. Det är dock på tok för ungt just nu – köp nu och njut om cirka 5-10 år.

Spanien är ett spännande vinland. Det är också ett vinland som gör många riktigt bra och intressanta vita viner. Är du sugen på fler tips läs Sofia Anders artikel Spännande vita viner från Spanien här på DinVinguide. Fler tips på artiklar om spanska viner hittar du i länkarna nedan.

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer