Dags att inhandla röda grillviner

Helt plötsligt händer det. Du känner solens strålar värma och det är vår i luften och genast formas ordet grill i huvudet. Det är dock samma visa år från år, man är aldrig tillräckligt förberedd. Solen fanns där, grillen likaså men kolpåsen var tom. Med andra ord, ingen grillning idag men det kommer flera dagar! Tills dess har jag också fyllt på vinkällaren med röda grillviner. Läs mer om - Dags att inhandla röda grillviner

Annons:

Dags att inhandla röda grillviner

Vårsolens första strålar värmer och den där nästan primala instinkten att nu är det dags att grilla vaknar till liv. Med idén om en grill med glödande kol och doften av en grillad köttbit i huvudet började snålvattnet rinna till. Med det började jag också fundera på vilket vin som skulle korkas upp. Någonstans där vaknande jag upp ur min dagdröm, hungrig och törstig med insikten att även om grillen stod beredd, så har jag inget grillkol hemma. Det fick bli att steka upp en bit entrecote och njuta av denna med ett glas rött. Inte illa det heller.

Ribeye

Där och då började jag också fundera på vad som behövde inhandlas för att uppdatera mig inför årets grillsäsong (jag vet att det finns många som grillar året runt, jag gör det dock inte). På inköpslistan stod det, efter en liten genomgång, såväl tillbehör till grillen, grillkol som röda grillviner.

Grill

Jag har en vinkällare och där finns en hel del vin, till min vardagsgrill dricker jag dock ofta lite yngre röda viner som är fruktiga och lite kraftigare än annars. Just för att de passar bra med grillat kött. Min vinkällare gapar just nu tomt på sådana viner, dvs vad jag kallar röda grillviner. Utifrån detta gick jag till mitt lokala bolag för att se vad jag kunde hitta på hyllorna.

Dags att inhandla röda grillviner

Vi vill alla ha variation, åtminstone vill jag det. Min utgångspunkt var viner på olika druvor, från olika länder som passar bra till grillen. Det första vinet jag såg var dock varken rött eller särskilt kraftigt. Det var ett vin jag provade när jag var i Champagne häromveckan, det är rosa, fräscht och alldeles underbart. Vi behöver ju också ett vin att dricka medan vi grillar så det fick bli en flaska sådant i korgen och det har ju en nyans av rött i färgen och bubblor sätter guldkant på vardagen.

Champagne Leclerc Briant

Leclerc Briant Champagne rosé, Champagne, Frankrike, 429:-, Nr 7583, Systembolaget

Ett biodynamiskt rosébubbel som är mycket elegant och har en fin ton av röda skogsbär.

I smaken finns röda vinbär, hallon och smultron uppbackat av citrusfrukter och ett litet stänk av lingonbeska. Bubblorna är små och precisa, syran lång och i eftersmaken finns en fin ton av havssälta samt en härlig krämighet. Detta är en gastronomisk rosé som kommer fungera bra till mycket av det jag gillar att grilla såsom fisk, skaldjur och ljusare kött. Ett riktigt härligt vårbubbel, se till att fylla på vinkylen!

Rött vin Argentina

Rutini Cabernet Franc 2017, Uco Valley, Mendoza, Argentina, 149:-, Nr 3305, Systembolaget

När jag äter grillat rött kött så är det bra att ha ett vin som förutom viss fyllighet gärna får vara kryddigt. Cabernet franc är en druva som ofta ger riktigt bra grillviner.

Detta vin har en fin fräschör, bra energi och fint djup. I smaken finns röda och mörka bär som går från plommon, syrliga körsbär och svarta vinbär. Dessa toner backas upp av ekfat´som ger såväl smak som struktur. Det är inte tungt men smakrikt och har en lång kryddig eftersmak med inslag av peppar, färska örter och en hint av paprika. Ett välbalanserat vin som passar utmärkt både vid grillen och till grillat kött, svamp, rotfrukter eller grönsaker.

röda grillviner

Crozes-Hermitage Yann Chave 2017, Rhone, Frankrike, 199:-, Nr 95945, Systembolaget

En annan druva´som ger det där härligt kryddiga är syrah. Mina favoriter på druvan kommer ofta från den norra delen av Rhone och från områdena Crozes-Hermitage samt Hermitage. Här ger druvan viner som är såväl fylliga som strukturerade och de får en pepprig kryddighet kombinerad med stensälta.

I detta vin får vi smak av röda och blå bär såsom blåbär, björnbär och hallon. I eftersmaken finns en fin örtighet med inslag av fänkål, kombinerad med vit- och svartpeppar och stensälta. Även detta vin passar riktigt fint med grillat kött, svamp, rotfrukter eller grönsaker. Ung och god nu men går också att lagra för ytterligare komplexitet.

Rött vin Australien

Q Malbec 2018, South Eastern Australia, Australien, 89:-, Nr 2664, Systembolaget

Malbec är en druva som de flesta av oss mer kopplar till Sydamerika eller Frankrike.

Här kommer det i en Australisk variant som har en fin solmogen ton och går i en mörkfruktigt stil I smaken finns blåbär, björnbär, plommon och mörka körsbär. Vinet har en mjuk profil med silkiga tanniner och en fin struktur med inslag av lätta ekfatstoner. I eftersmaken finns en hint av mörk choklad och vanilj samt en frisk örtig ton. Det är ett vin som har såväl kraft som fräschör och de passar utmärkt till en stor grillad köttbit av gris eller nöt.

Laddad med dessa rödtjut är det bara att tända grillen och invänta den perfekta glödbädden. Under tiden kan du njuta av lite rosa bubblor eller ett glas rött medan du ser solen gå ned i öster.

Ps. Min kollega Sofia Ander tipsade häromdagen om ett gäng viner på cabernet sauvignon som också funkar bra till vårgrillen Ds.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar