- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Dolcetto – druvan i skuggan
Dolcetto – druvan i skuggan

Dolcetto – druvan i skuggan
Det är inte helt lätt att hävda sig i en värld full av druvor, regioner, vinmakare, årgångar och länder. Vi kan fortsätta bygga på listan med en uppsjö av olika certifieringar, ekfat, amforor och trender. Det är nog lika bra att sätta stopp här. Vad jag egentligen vill ha sagt och skrivet är att konkurrensen är stor i vinets universum.
Frågan är om konkurrensen inte är störst inom en viss region, och till och med i ett mindre vindistrikt i regionen. Många gånger hamnar allt ljus på en utvald druva som alla vill åt. Eller en producent som blir tokhyllad. En ny vinteknik som sopar banan med allt annat.
Hur ska en liten druva som dolcetto kunna hävda sig till mot nebbiolo?
Nebbiolo, Piemontes och faktiskt hela vinbranschens älskling. Mer eftertraktad än någonsin. Alla vill ha sin beskärda del av vinkakan. Dropparna. Hypen. Ja, nebbiolo är extremt håsad och hyllad. Med all rätt.
Men nebbiolo är inte det enda som Piemonte ska vara stolta över. Det finns en druva – som går under smeknamnet ”den lilla söta” – vilken förtjänar sin tid i rampljuset också. Druvan heter dolcetto.
Innan vi går vidare, dolcetto är inte ett dugg söt. Smeknamnet syftar snarare på de små druvorna, fyllda med frisk druvjuice, snäll syra och välslipade tanniner. Oftare svalare och mer slanka i stilen än barbera som varit på stark frammarsch i Piemonte de senaste åren. Får jag välja blir det dolcetto alla dagar i veckan framför barbera. För den som är ny på Piemonte och vill närma sig regionen i sin egen takt – då är dolcetto en mjuk och välkomnande start.

Dolcetto har en direkt charm som jag fastnat för. Den smakar mycket Italien och är som skapad enkom för den italienska gastronomin. Syrliga maraschinokörsbär. körsbärskärnor, ibland mandlar, rosor, vilda örter och saftig syra. Allt detta för en bråkdel av priset jämfört med vissa andra druvor i den piemontesiska druvfloran.
En till fördel med dolcetto, utöver det charmanta priset, är framför allt tillgängligheten. Vinerna är generellt goda här och nu. Idag! De kräver inte lika mycket av dig, maten och tillfället. Det ska inte vara så pompöst och storslaget för att öppna en flaska vin. Men dolcetto är inte enkel och banal för det. Den sätter en söt gulkant på vardagen. Vare sig den består av en snabb AW, en charkbricka eller en hämtpizza framför Neflix.
Dolcetto – druvan i skuggan
Piemonte är så klart dolcettodruvans hem. Den finns i viss utsträckning i Lombardiet också samt Ligurien, där under synonymen ormeasco. Några hektar hittar vi även i spridda delar av Australien och Kaifornien. Då dolcetto inte riktigt fått samma status som andra vänner i Piemonte, hamnar den ofta i blends. En Langhe Rosso består inte sällan av barbera, freisa, nebbiolo och en skvätt och dolcetto. Ännu en vinstil som är en trevlig introduktion till Piemonte.
Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.
Vill du prova vinerna från Dogliano, rekommenderas producenter som Pecchenino, San Fereolo, Cascina Corte och Altare.
Från Alba hittar vi klassiska producenter som Bruno Giacosa, Vajra, Sandrone. Rinaldi, Burlotto, Vietti och många fler kändisar. Den ”lättaste” stilen av dolcetto kommer däremot från Asti, ett distrikt som vi egentligen mest förknippar med det söta pärlande vinet Moscato d’Asti.
Ett vin till fruktsalladen och mandelkakorna, efter den italienska middagen med dolcetto som huvudroll. Men det är en helt annan och söt historia.
Nu riktar vi allt ljus på den lilla söta dolcetto istället. Här är tre viner som kickar igång middagen.

Massolino Dolcetto d’Alba 2017, nr 72950. 159 kr. Beställning
Stor charmör med mineral och slanka syror i blickfång. En skål till och vi hittar sötsyrliga körsbär, vildhallon och vilda rosor.Ett självklart vin till charkbrickan med fänkålssalami, pecorino och San Daniele.
Grimaldi Dolcetto d’Alba 2017, nr 2054. 99 kr. Fast sortiment, dock i enstaka butiker.
Lättframt och lättsamt och värt sin lilla investering. Körsbärsmix, röda plommon och örter i glaset som vi sippar till måndagens köttbullar i tomatsås.
Borgogno Dolcetto d’Alba 2017, nr 75967. 209 kr. Beställning
Klassisk och seriös med syrliga körsbär samt kärnor, viol och sandig strävhet. Pizza it is!