Druva i fokus – cabernet sauvignon

Idag fyller vi glasen med druvan cabernet sauvignon. Inget het nyhet, ingen hipp historia. Men visst är det gott med ett hederligt glas rött ibland. Ett glas fyllt med cassis, mörka kryddor och lockande dofter av nyrullad cigarr. Läs om vår druva i fokus - cabernet sauvignon. 

Druva i fokus – cabernet sauvignon

 

Jag fick nyligen en fråga av en läsare. Frågan gällande vilken som är den mest odlade druvan i Bordeaux. Han hade tittat på en underhållningsprogram där frågan kom upp. Gissningen var cabernet sauvignon, men det var fel – merlot leder ligan. 

Rätt stort också, med nästan 60 procent mot cabernets 20 procent av den totala odlingsarealen. Detta enligt siffror från 2016. Ändå är det cabernet sauvignon som ses som kungen av druvor. Inte enbart i Bordeaux. Däremot behövs merlot, för at mjuka upp sin partner. Ge den mjuka smekningar, slipa ner tanninerna och lätta upp frukten. 

För visst är cabernet sauvignon även kung i sin smakprofil. Stor och potent med tanniner och mäktig mörk frukt. Eller mer varmmullig och solmogen á la Nya Världen – läs Napa, Argentina och Australien. Från Bordeaux kommer underbart parfymerade exemplar där cigarrlåda, tobak, höstlöv, ceder och blyerts kommer på tal. Eller syrliga röda- och svarta vinbär, en hint av paprika och smakrika plommon. Lagringspotentialen är i regel lång och stundtals nödvändig för många viner på cabernet. Middagspotentialen är också stor – detta är ingen sippa-framför-mello-vin. 

 

Bild från DinVinGuide

Druva i fokus – cabernet sauvignon

Men poppis är den. Ungefär lika poppis som mello i Sverige. Och det vet vi ju att ingen tittar på – pinsamt värre. Ändå är tittarsifforna enorma. Precis som suget efter cabernet sauvignon som numera är väldens mest odlade druva. Tanninerna, den rika frukten, ofta höga prislappen och karaktären till trots. För den är kanske inte alltid jättespännande. Och den är synnerligen inte trendig för fem öre. Snarare ett säkert kort. Lite som att komma hem efter en lång resa. Man vet ofta vad man får i ett glas cabernet – vare sig den kommer från Napa, Stellenbosch, Australien. Bordeaux eller Sydamerika.

Och vet ni vad? Det är inget fel med det alls. Nygamla druvor, amforor, unga ambitiösa vinmakare med skägg, cementägg, vuxenjos och lågsvavlat i alla ära. All heder till det. Fortsätt med det ni gör. Men ibland vill även jag bara komma hem.

Hem till cabernet sauvignon, den stora blå druvan som egentligen är en korsning mellan den blå cabernet franc och den gröna druvan sauvignon blanc. Släktskap finns även hos merlot och carmenere där cabernet franc återigen är en av föräldrarna. Omkring 340.000 hektar cab täcker världens vinodlingar idag. Merlot ligger idag på cirka 260.000 odlingar runt om i världen.

Cabernets popularitet beror inte enbart på Bordeauxs storhet. Det är en relativt tacksam druva som är lättodlad och trivs i både varma och svalare klimat. Den är också tålig mot de flesta sjukdomar tack vare sitt tjocka skal och anpassar sig snällt efter sin växtplats.

Ekfat är inga problem för cabernet sauvignon. Det är snarare tvärtom. Strukturen, frukten och strävheten har mycket att vinna på en tids vila på ekfat. Franska som amerikanska. Här går dock de franska ekfaten ut som segrare. Detta tack vare lite mer återhållsamma aromen i eken där kaffe och sandelträ dominerar. Till skillnad mot de amerikanska faten som ofta ger en kryddig vaniljton till vinet. Det var mer poppis förr – långt ifrån lika eftertraktat idag.

Upptäck cabernet sauvignon på nytt, eller kanske för första gången. Jag har valt ut ett gäng cabbar som jag gärna dricker idag och många år framöver. Till grillen, entrecoten, bean, grytan, hamburgaren och ett bättre sällskap.

 

receptBearnaisesås á la Tom Sjöstedt
Bearnaisesås á la Tom Sjöstedt
Läs mer

Druva i fokus – cabernet sauvignon

 

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2016, nr 2314. 169 kr. Fast sortiment, finns i cirka 150 butiker.

Nyhet i fast sortiment från och med 2 mars. Läckert fruktigt med plommon, röda- och svarta vinbär i doften och smaken. Bra drag i syran och tonen av tobak ropar på ännu en sipp. Gott ikväll och om många år framöver.

Bild från DinVinGuide

 

Château Tour Sieujean 2015, nr 5697. 298 kr. Fast sortiment, finns i omkring 120 butiker.

Hela 85 procent cabernet och resterande merlot som gärna vill ha den där entrecoten som sällskap. Stramt, stiligt och laddat med skogsbär, mörk choklad, en espresso och en fet cigarr.

Bild från DinVinGuide

 

receptSmör med rödvin, rödlök och bacon serverat med entrecote och sallad med labneh
Smör med rödvin, rödlök och bacon serverat med entrecote och sallad med labneh
Läs mer

 

Paracombe Cabernet Sauvignon 2006, nr 92905. 349 kr. 480 flaskor släpptes den 28/2 i tillfälliga sortimentet. Finns fåtalet buteljer kvar.

Imponerande och urgott vinbygge från Paracombe i Australien. På sin topp med mognadstoner i form av ceder, cigarrlåda, röda krispiga bär och torkade höstlöv. Mer sånt här Bolis!

Bild från DinVinGuide

 

Long Meadow Ranch Rutherford Cabernet Sauvignon 2015, nr 92781. 679 kr. 1200 flaskor släpptes den 28/2 i tillfälliga sortimentet. I skrivande stund finns vinet kvar i 14 butiker. Vänta inte too Long…

Jänkarcab på hög nivå utan att prislappen är lika hög. Japp, 679 kronor får klassas som ett fynd från Napa numera. Unna dig en bättre burgare och Long Meadow som är knökad med lyxiga fat, skogsbär, vässad blyertspenna, tobak och ceder.

 

Bild från DinVinGuide

Cabernet sauvignon Druvskola

Druva

Cabernet sauvignon