Svenska flaggan
Champagne Diebolt-Vallois
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne Diebolt-Vallois

Champagne Diebolt-Vallois från Grand Cru byn Cramant mitt i côte de blancs

Champagne Diebolt-Vallois

Pappa Jacques Diebolt och mamma Nadia Vallois driver huset Diebolt-Vallois med sina två barn, Arnaud och Isabelle.
Dieboltfamiljen har bott i Cramant sedan slutet av 1900-talet, och Vallois familj har odlat vinstockar i Cuis sedan 1500-talet.

Egendomen ligger i hjärtat av byn Cramant mitt i côte de blancs där dottern Isabelle Diebolt tillsammans med sin far Jacques jobbar som vinmakare.
Deras viner genomsyras av en fantastisk elegans kombinerat med den krämiga lite gräddiga strukturen som är så typisk för vinerna från Cramant.
Med undantag för Diebolt Tradition där man blandar i Pinot Noir och Pinot Meunier så producerar man viner på 100% chardonnay.
Sedan 1995 så producerar man förutom sin vanliga Blanc de Blancs även ett prestigevin vid namnet Fleur de Passion.
Detta magnifika vin produceras endast de främsta årgångarna och har sedan sin introduktion rankats som ett av de främsta Blanc de Blancs-vinerna från hela regionen.
Det som man bör ha i åtanke är att eftersom efterfrågan på Fleur de Passion är så stor släpps vinerna relativt tidigt.
Kan man vänta några år och låta vinet få flaskmognad så blir man rikligt belönad.

 

Bild från DinVinGuide

Champagne Diebolt-Vallois

Diebolts cuvéer är precis så. Så fyllda av energi, nerviga syror och Cramant. Totalt äger de 11 hektar vingårdar i Côte de Blancs, där merparten ligger i Cramant och även Cuis. Från dessa gårdar gör man sex olika champagner, från rosé till prestigen Fleur de Passion, där merparten av vinerna är baserade på chardonnay. Fleur de Passion är alltid en årgångschampagne som endast görs under de riktigt bra åren.

Isabelle Diebolt harr blivit ansiktet utåt för firman och hon är även vinmakare. Tillsammans med sin pappa så klart. Det är ju ett familjeföretag. Isabelle var tyvärr inte på plats den där soliga dagen i juni förra året. Men det var pappan som stolt visade upp sina champagner.

Alla har sin röda tråd. Nästan uteslutande chardonnay. Ofta från gamla vingårdar. Reservvin. Lång tid på jästfällning och låg dosage – den överstiger sällan 5 gram. Allt detta sätter stilen på Diebolt-Vallois. Jag förstår att pappan är stolt. Det är nog Isabelle med. 

Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2006
SB# 77673, Pris 799:-
Fleur de Passion är juvelen i huset Diebolt-Vallois utbud.
Vinet är mjukt och lent i känslan med en integrerad och fin mousse. Toner av vita rosor blandat med renaste citrus varvas med nybakad brioche och mjukrostade hasselnötter. Vinet har en imponerande längd och i avslutet hittar man en behaglig ton av kalk och mogen grapefrukt.
100% Chardonnay, Blanc de Blancs

Druvorna kommer från mellan 7 till 8 växtplatser främst från Les Buzons i byn Cramant.
Vinstockarna är över 40 år gamla men många av dem är till och med över 60 år eller mer.
Skördeuttaget är extremt låg och marken består av ett tunt lager jord över en kalkbas med solexponering öst-syd-öst.

Man undviker malolaktisk jäsning och filtrering, vinet lagras i gamla Bourgogne ekfat innan man blendar och stoppar ner flaskorna i källarna för att slutligen skapa sin prestige-champagne (inte att förväxla med husets champagne vid namnet Prestige).

Bild från DinVinGuide

Diebolt-Vallois Prestige
SB# 7723, Pris 369:-
Torrt friskt vin med eleganta florala inslag. Toner av brioche, äpplen, nötter samt smörighet.
Lång eftersmak med inslag av grapefrukt.
100% Chardonnay, Blanc de Blancs
Jäsningen sker på ståltank men i den slutliga blenden använder man reserve-viner från tre äldre årgångar som lagras i ekfat.

Bild från DinVinGuide

Diebolt-Vallois Vintage2007
Vintage Blanc de Blancs finns dessvärre ej att köpa i Sverige. Ett balanserat vin med fin mousse och mjuka inslag av druvor, gula äpplen, mogen citrus och den så fina kalkigheten som är så typisk för byn. Viss nötighet samt brioche dyker upp i avslutet.

100% Chardonnay, Blanc de Blancs

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs
SB# 88914, Pris 389:-
En elegant champagne, med mjuk mousse och inslag av ostronskal, krispig citrus, gula äpplen samt viss grape i eftersmaken.

100% chardonnay, Blanc de Blancs

Diebolt-Vallois Tradition
SB# 83020, Pris 369:-
En balanserad champagne, perfekt som aperitif med fruktiga inslag och mjuk mousse, i avslutet hittar man krita, citrus samt mogna äpplen.
40% chardonnay
30-40% pinot noir
20-30% pinot meunier

Bild från DinVinGuide

Champagne Diebolt-Vallois

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

 

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer