- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Champagne Domaine Lancelot Royer
Champagne Domaine Lancelot Royer

Domaine Lancelot Royer grundades 1960 av Pierre Lancelot och Françoise Royer.
Huset består av fem hektar vingårdar, samtliga belägna i champagne-distriktet Côte des Blancs.
Här är Chardonnay den dominerande druvan, och vinmakaren Michel producerar bara Blanc de Blancs champagner av väldigt hög kvalitet.
40.000 flaskor är den årliga produktionen.
Fotograf: Raphael Cameron @DinVinguide.se

Fram till 1967 jobbade två generationer tillsammans, under dessa sju år grävde man även den första delen av källaren, helt för hand.
Man byggde även vineriet och utvecklade vingårdarna under dessa sju år.
1996 tog parets dotter Sylvie Lancelot tillsammans med sin make Michel Chauvet över gården.
Man producerar 3 cuvéer alla vinifierade på stål och cement-tank med malo-lactique fermentering.
– Cuvee de Reserve RR
Här har man blandat cru och grand cru druvor tillsammans med 30% reserveviner som åldrats på gamla ekfat. Vinet får ligga 24 mån i källarna innan degogering.
– Cuvee des Chevaliers
100% grand cru druvor som blandats med 30% reserve-viner av samma vin lagrat på stora gamla ekfat.
Vinet får ligga 48 mån i källarna innan degogering.
– Cuvee Millesime
Etta är deras årgångsvin som endast produceras då årgångens kvalitet tillåter detta.
100% grand cru chardonnay druvor från Cramant.
Vinet får ligga 72 mån i källarna innan degogering.
Efter degogering får vinerna ligga tre månader innan man släpper ut de på marknaden.
Michel berättar för mig om deras nya kommande cuvée som man planerar att släppa 2016, det är en ny blend där man använder grand fru druvor från grannbyarna Chouilly och Avize, där man odlar helt biodynamiskt och tom använder häst med plog i gårdarna.
Michel är helt övertygad om betydelsen av hållbar odling, och berättar också för mig om kommande släpp av 2008 års årgång som är så omtalad.
“During this next year the new fabulous Millesime 2008 will also arrive produced of course with grapes exclusively from our grand cru village of Cramant the « jewel » of the Côte des Blancs as it is used to be called, so particular with its chalky soil”

