Svenska flaggan
Visst dricker vi verdejo i vår?
Skriven av Sofia Ander

Visst dricker vi verdejo i vår? 

Våren är förvisso fjärran, väldigt fjärran, i skrivande stund. Det är snö. Det är minusgrader och det är måndag. Men våren kommer, och med den en längtan efter friskare viner och lättare mat. 

Visst dricker vi verdejo i vår?

Den typen av viner börjar titta fram ändå. De trotsar väder och vind. Och kanske smakar de ännu bättre nu när man längtar som mest efter en annan, lite mer vänlig årstid. En av de druvor som jag återupptäckt på senaste tiden är verdejo. 

Den har visserligen alltid funnits där. Hängt med i smakminnet, men kanske inte så frekvent på middagsbordet. En resa till Rueda för några år sedan gav mig mersmak. Men sedan har så mycket annat kommit mellan. Chardonnay, riesling, chenin blanc och sånt där ni vet. Men nu är jag redo för verdejo igen. Jag vill se mer av den. Smaka oftare. Låta den ta sin välförtjänta plats i vinglasen inför en middag. 

Det sägs att druvan har sitt ursprung i norra Afrika. Att den för över 1000 år sedan letade sig norrut, och till slut hamnande i Rueda som ligger i det större området Kastilien-León.  Vi hittar druvan även på andra platser i Spanien. Men Rueda är synonymt med verdejo. 

 

Bild från DinVinGuide

Området består av 15 000 hektar, och där odlas även sauvignon blanc, viura och en mindre andel palomino. En del blå druvor odlas också, som tempranillo, cabernet sauvignon, garnacha och merlot. Det är ett hett inlandsklimat, men tack vare en den höga altituden, på 700 meter över havet, får vinerna ändå en naturligt svalka och nervig syra av vinden. Tidigare var Rueda känt för sina fortifierade viner, en vinstil som numera tagits över av vita friska viner istället. Verdejo tar upp över 85 procent av den totala arealen i Rueda. Druvklasarna är små och kompakta och skördeuttagen är relativt låga.

Det är tillåtet att blanda hela 50 procent sauvignon blanc i ett vitt vin från Rueda. Men numera ser man fler och fler viner som är helt trogna verdejo. Som ändå är den stora vinstjärnan i området.

 

Namnet verdejo kommer från spanska ”verde”, som betyder grönt.

Jag uppskattar verdejo i sin renhet, utan makeup som stavas ekfat. Då blir vinerna livfulla, friska och har alltid en läcker liten bitterhet i sin eftersmak. Ett utmärkt pratvin, men också matvin. Gärna till bräserad fänkål med citrusdressing, till krämig getost, småplock och chark. Njut också till den spanska kalla soppan gazpacho och tonfisk på rostat bröd.

Fatlagring ger en skjuts i allt. Mer kryddighet, mer djup och krämig rondör. Nötter, sälta, kryddig vaniljstång och torkade stenfrukter hittas ofta i fatlagrad verdejo. En stil som fixar mat med rika såser och smör. Tänk rökt fisk, risotto, paella, halstrad lax, grillade grönsaker och meze. Våga också till grillad vit sparris med brynt smör eller en aioli.

Några producenter att hålla koll på, utöver ned tips, är bland annat José Pariente, Ossian, Bodegas Naia, Javier Sanz och Belondrade.

 

Tre tips att hälla i glasen. Tre stilar och tre prisnivåer.

Marqués de Riscal Organic 2021, nr 6001. 105 kr. Fast sortiment, finns i över 240 butiker. Är även tillgänglig på halvflaska för 64 kr. 

Pålitlig klassiker. Rioja-huset är idag en av de största firmorna i Rueda, och även den allra första.                                       Visst dricker vi verdejo i vår?

Tanken hos Riscal väcktes redan på 1960-talet. Var kan man göra bra vitt vin Spanien? Valet föll på Rueda, där man år 1972 planterade den första vingården helt dedikerad till verdejo. Kort därefter infördes även sauvignon blanc i vinfälten, och 1980 var Rueda så etablerat och välkänt att det fick en egen D.O.

Detta vin är utmärkt introduktion till Rueda och till verdejo. Det är rent, snyggt och uppfriskande. Här finns citrusen, hintar av grillad fänkål och gula äpplen. Inga fat, bara ståltank. Och där är dessutom certifierat som ett hållbart val.

Mat? Till krustader med lax, skagenröra och sallader med räkor och varför inte gamla klassikern Waldorf Sallad.

 

 

Bodega Mazas Verdejo 2021, nr 51450. 158 kr. Ordervara

Platsen är Toro i Kastilien-León. Området är synonymt med kraftpaket, gjorda på 100 procent tät och tuff tempranillo. Lokalt kallad tinta de toro. Över 90 procent av den totala produktion är rött vin. Resten? Lite rosé och även en liten andel vitt. För vitt odlas framför allt verdejo, albillo real och malvasia.

Visst dricker vi verdejo i vår? Rött är förvisso den dominerande druvan hos Bodegas Mazas, men detta vin bör även lyftas fram. Fatjäsningen sätter tonen och ribban på direkten. Det är ett vin med personlighet, och ett vin som tar för sig. Färgen är lika gyllene som aromerna. I doften hittas rostade nötter, lite hö, gurkmeja och torkade stenfrukter. Allt återkommer i smaken, och mer därtill. Det är gula plommon, kardemummafrön och kvitten. Och det är en stark köprekommendation!

Prova till en gryta på kyckling och curry, till en smörstekt toast med svamp, krämig meze och spett på fisk eller ljust kött.

 

Protos Verdejo Reserva 2019, nr 50831. 249 kr. Ordervara

Protos är en historisk firma i Ribera del Duero. De startade som en kooperativ år 1927. Man var därmed den första gården som etablerade sig i området. Rött har alltid varit huvudnumret. Så för att kunna producera vitt vin vände man sig mot Rueda. Där är det Visst dricker vi verdejo i vår? bara vitt och bara verdejo som tar plats. Och vilken plats sen! Receptet för deras Reserva lyder: jäsning på franska fat, vila på jästen i samma fat i minst ett halvår och därefter cirka 17 månader på flaska innan den når ditt vinglas. Ett glas med ett grandiost innehåll. Det är citrusfriskt, rökigt och kryddigt. Kvitten, gröna fikon och apelsin ger djup och samtidigt finns här en skön fräschör som backar upp vinet och ger mersmak. Glimrande helt enkelt!

Ett finstämt vin till paella, risotto med drivor av parmesan, krämig soppa på skaldjur eller ugnsrostad spetskål med rostade hasselnötter och tunna skivor pata negra.

Bild från DinVinGuide
Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer