Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vinprovarskola: Rioja - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Vinprovarskola: Rioja

Hur många har varit i Rioja? Hur många har druckit Rioja då? Två frågor som fick helt olika svar, när jag höll en provning i ämnet nyligen. 

Nästan samtliga i provningsrummet hade druckit Rioja. Mången gång. Men besökt regionen, där var det knappt ett finger uppe i luften. Kanske ligger Rioja lite för otillgänglig, lite off helt enkelt. Den bästa vägen är att resa till Bilbao och sedan styra kosan söderut, i cirka 10 mil. Då har du nått norra Rioja och delen som kallas Rioja Alavesa.  

 

Rioja är superklassiskt, genuint och hederligt. Smakerna är tilltalande och bekanta och prisnivåerna har aldrig skenat iväg som i många andra områden. Regionen var länge poppis i Sverige, särskilt under 80-talet. Sen kom nya viner, druvor och länder och tog över marknaden och våra smaklökar.

Idag ser det ut som om Rioja kan få ett uppsving. Jag har skrivit det förr, men jag ger mig inte. Det vore på tiden! Vinerna har aldrig varit mer intressanta, varierade och välgjorda. Tidigare brukade man tala om Gamla Rioja och Nya Rioja.

Det gamla – står för lång fatlagring, för smaken av vanilj, torkad frukt, dill och örter.

Det nya och moderna – för renare, friskare frukt och kortare fatlagring.

Båda dessa kategorier lever kvar, fast har fått välkommet sällskap av fler endruvsviner,  vingårdsbetecknade viner och vita viner.

Hela nio gröna druvor är tillåtna i Rioja idag. Viura dominerar med sina 4200 hektar. Därefter hittar vi mindre odlingar malvasia, garnacha blanca, maturana blanca, tempranillo blanco, turruntes (även kallad albillo mayor, chardonnay, sauvignon blanc och verdejo.

Fast det är rött som härskar, med 91 procent av de totala vingårdsytorna på cirka 65.000 hektar.

Där leder tempranillo med hästlängder. Denna stora druva står för 75 procent av odlingarna. Andra tillåtna blå druvor är mazuelo, graciano och garnacha,

För att förstå Rioja, eller kanske återupptäcka vinerna, tycker jag man bör titta på de röda vinerna. Och fördela dem mellan det gamla, traditionella och det nya, moderna. En sådan provning ger en bra förståelse för hur Rioja har smakat, smakar och hur det har utvecklats. Därefter kan man ta steget vidare i vinvärlden och upptäcka regionens häftiga vita viner. Smaka på olika vingårdsplotter och de olika röda var och en för sig.

 

Jag har valt ut två viner med rejäl mognad och två moderniteter som finns via beställning.

Moget och klassiskt

Montecillo Gran Reserva Selección Especial 2001, nr 95141. 289 kr. 1800 flaskor lanserades den 6/4.

Extremt klassiskt och mycket av ”det gamla”. Men också mycket av det goda. 17 år är egentligen ingen ålder på ett vin, särskilt inte på Rioja som tack vare tempranillodruvans långlivade syra och struktur klarar många år på flaska. Häll upp och dofta; det första vid möts av är ceder, lite cigarrök, torkade frukter och örter. Smaken delar doftens aromer och delar även med sig av mörka bär och toner av nötter. Hederligt och läckert.

Rioja Bordon Gran Reserva 2006, nr 86815. 165 kr. Beställning.

Är det Rioja eller är det Rioja! Svaret är så tydligt det kan bli i glaset. Ceder, torkade frukter och örter, mogna fat, lite vanilj och nougat. Servera gärna något svalt och helst i stora kupor, tänk Bourgogne. Producenten Bodegas Franco-Españolas är en av de äldsta vinfirmorna i Rioja, med en historia på nästan 130 år. Gillar du stilen? Sök vidare i beställningssortimentet i läs gärna artikeln om firman nedan.

Modernt och mustigt

Bodegas Solano 3 De Olano 2010, nr 72499. 267 kr. Beställning

Onekligen Rioja i glaset. Inslagen av lite söt tobak och kryddor som lagerblad och kryddnejlika avslöjar ursprunget – fast vinet är av den moderna skolan. Bered dig på bra ett bra driv i syran, fin fräschör och mängder med röda frukter och bär i form av katrinplommon, mörka körsbär och violer breder ut sig i den ihållande saftiga, eftersmaken. 100 % utvald tempranillo från gamla stockar, franska fat och några år på flaska lyder receptet. Korka upp i detta nu eller spara några år.

Bodegas Marqués de Cáceres MC 2011, nr 75033. 329 kr. Beställning. Det står 2009 på Systembolagets hemsidan, men korrekt årgång vid beställning är 2011.

Även här lyder ett modernt recept; bara tempranillo, som skördas från en vingård där stockarna är över 40 år gamla. Jäsning på rostfria ståltankar, därefter hamnar dropparna i 100 procent nya ekfat, de där får vila i 15 månader.

MC är tät och kryddig, fylld med plommon, skogsbär och rostat kaffe. Söta kryddor, fat och tempranillos uppfriskande syra står för eftersmaken. Utmärkt och gott redan i afton.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer